Az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának másodikiapján Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök elmondta, Oroszország jelenleg 12 tagállamba teljesen vagy részlegesen leállította a gázszállításokat – írja a Blikk.hu.

El lehet kerülni, hogy összeomoljon a téli fűtésszezon, de az ehhez szükséges lépéseket már most meg kell tenni

Fotó: 123RF.com

Szerinte jól haladnak a tárgyalások az új beszerzési forrásokról, de mindenképp szükség lesz arra, hogy az Unió lakossága takarékoskodjon:

Ha minden európai háztartásban két Celsius fokkal csökkentenék a fűtést, illetve ennyivel magasabb hőmérsékletet állítanának be a légkondicionálókban, azzal kiváltható lenne az Északi Áramlat I vezetéken érkező teljes orosz gázimport

- Jelentette ki Ursula von der Leyen.

Már nyáron össze kell hangolniuk az erőfeszítéseket a tagállamoknak, hogy télen elkerüljék az ellátási problémákat vagy az áremelkedést

- ezt már Alexander De Croo belga kormányfő mondta.

Közben az Európai Bizottság elemzést készít arról, hogyan lehetne megakadályozni az energiaárak további emelkedését, akár az ideiglenes importárplafonok bevezetésével.

Forrás: Blikk.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
@emerencia: Szerencsére mi egy régi vályogházban lakunk, az remek: télen meleg, nyáron hideg..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Először is észre kéne térniük a brüsszeli efftársaknak!
rokker33
@ómió: Nem fognak! És ennek az egésznek mi isszuk meg a levét! Mondjuk legalább Orbán nem megy bele ebbe a hülyeségbe. Egyenlőre...
kulabombaafityiszre
Ezek szerint viktormihály hiába nyalja putyinseggét,Putyin szereti sopatni is,mert ide sem jön gáz.Jó lesz ha minden fidernyák,megjegyzi a seggnyalásuk semmit nem ér.
csak úgy....
csak a nagyon buták gondolják orbánról,hogy ö nagyon okos!
Nessy
Már régen bevezettem. Nappal 21 -22 fok télen, légkondi 30 fok felett 26-27 fok. max. Meg lehet szokni. Egy barátom ajánlotta télire: fázol, vegyél fel melegebb tréningruhát. :-))
csak úgy....
@KisTehen: a botcsinálta bölcsek..., ismered a ki nevet a végén társasjátékot?
emerencia
@Nessy: Gyerekkoromban természetes volt, hogy télen otthon is rendesen felöltöztünk mert húsz foknál nagyon ritkán volt több. Éjszaka pedig még hidegebb de melegített a dunyha. Kb.másfél évtizeden át értékesítettem légkondit leginkább lakásokba. Lelkesen megveszik a nem éppen módos háztartásokba is majd egyre magasabb hőmérsékletet állítanak be és izzadnak mert így lehet spórolni a villanyszámlán valamennyit. Aztán már be sem kapcsolják, inkább szenvednek a melegtől és a rendszeres tisztítás, karbantartás is elmarad mert az is költség. Én úgy gondolom, hogy nem engedhetem meg magunknak a légkondit úgyhogy vettem kisebb usb ventilátorokat, melyek kicsiben úgy néznek ki mint a nagy padlóventilátor, személyenként egy darabot. Hajnalban, éjszaka nyitott ablaknál lehűtjük a lakást majd akkor zárjuk be nappal az ablakokat és húzzuk be a vastag sötétítő függönyt mikor a külső és a belső hőmérséklet számszerűleg megegyezik. Én legtöbbször a lábamat szoktam hűteni a kis ventilátorral mely nagyon jót tesz a vénaelégtelenségemnek és nem irritálja az arcüregemet mégis hűsíti a testem. A villanyórát talán meg sem pöccinti, olyan keveset fogyaszt. Nem mondom, hogy a módszerünk egyenértékű egy megfelelően megtervezett és beállított légkondival beállított légállapottal de szerintem jobb mint egy nem megfelelően beállított légkondi. Ha tehetném persze, hogy légkondit vennék és használnám szükség szerint úgy mint az USA-ban élő rokonaink akik ugyan nem gazdagok de a villanyszámla meg sem kottyan nekik.
vacsi
@Nessy: Nálunk télen 20 fokot tartok, egyenletesen, az egész házban (50 nm), éjjel-nappal. Én akkor sem kapcsolgatok, ha elutazunk, mert az újra felfűtés többet elvisz... Természetesen melegítőben vagyunk, légkondink meg nincs: van függöny, amit behúzunk, ha a nap odasüt. Azt mondhatom, hogy egész évben kellemes a klíma az egész házban.
Nessy
@vacsi: Nekem a 62 m2 lakásban egy helyen kell rásegíteni, a fürdőszobában, rövid időre. A melegítő alap öltözet otthon.. :-)) A lég kondi is csak ritkán van bekapcsolva. A meleggel semmi bajom, a napot nem bírom.Arra meg ott a leengedett redőny. Amikor egy 2000 előtti nyugdíjból él az ember, megtanul spórolni.
Nessy
@emerencia: Amikor még a légkondit szereltettük, hárman éltünk. Mára a gyermekem önálló életet él, életempárja meg könyököl egy bárányfelhőn, és csak távoli nézője a problémáimnak.
emerencia
@vacsi: @Nessy: Az lenne a legjobb, ha az otthonok be lennének szigetelve mert az a meleg ellen is működik. Saját tapasztalat.
emerencia
@Nessy: Hát ez az. Az ember beáll egy sima normál életvitelre, aztán szembe jön valami ami miatt újra kell tervezni mindent egy alacsonyabb túlélési szintre. Magyarok millióinak ez a sorsa pedig fordítva is lehetne.
laja70
Eddig is, ezután is fával fűtünk. Soha semmilyen rezsicsökkentés ez ügyben nem történt. Úgy vagyok vele, hogy nem érdekelnek a sirámok!!!
Nessy
@emerencia: Azért remélem gyermekkorom háborús, és háború utáni túlélési módokra már nem kell visszaállnom.
Nessy
@Maccska: Jelenleg a konvektor van bekötve a kéménybe. Meg már nem lenne energiám fát vágni, a pincéből felhordani naponta, kihamuzni, stb. Sok évig csináltam fiatalon.
jesz
ennek az unijós elnöknőnek fingja sincs, mi is történik, hogy élnek Európa hátsó udvarában az emberek...ha megszűnik a gázfűtés, akkor bizony baj lesz...ugyanis a villanyhálózat sehol nem fogja bírni a terhelést...
...aztán ha átállnak a fatüzelésre(szén, és minden ami ég)akkor megnézhetik a légszennyezést...milliók fulladoznak, halnak meg a káros anyagok okozta betegségben...

Az unijó nagyon nagy találmány lenne, ha nem barmok vezetnék...ezek ellen nincs mit tenni, élünk ahogy élünk.
vacsi
@emerencia: Szerencsére mi egy régi vályogházban lakunk, az remek: télen meleg, nyáron hideg..
vacsi
@Nessy: Én is remélem, de ki tudja...
jesz
@Maccska: Te biztosan tudsz valamit...ez a két évi betárolás nem véletlen...

:-)
CsipkeRózsa
@KisTehen: 9:30

Ilyen következtetésre hogyan jutottál?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.