Csődhelyzetet jelent, hogy Oroszország elmulasztotta teljesíteni egy államkötvényének hozamfizetését – jelentette ki a Moody’s hitelminősítő.

Ezzel Oroszország hivatalosan is csődben lévőnek tekinthető, legalábbis az adóssága egy részére. A hitelminősítő további csődeseményekre számít, ahogy további kifizetések válnak esedékessé.

Oroszország hivatalosan is csődhelyzetbe került

Fotó: 123rf.com

Az orosz kormány szerint szó sincs csődről, az ország tud és akar fizetni, de a szankciók ebben megakadályozzák, vagyis a helyzet mesterséges.

A Moody’s hitelminősítő megerősítette, hogy Oroszország egy évszázad után először csődbe került külföldi adósságra, miután kötvényesek nem jutottak hozzá 100 millió dollárnyi hozamkifizetéshez – írja a Moscow Times.

„A kifizetés elmulasztása csődhelyzetet valósít meg”

– írja közleményében a hitelminősítő.

Az orosz kormány tagadja, hogy csődhelyzet állt volna elő. Államok akkor szoktak csődbe menni, ha nem képesek, vagy nem akarják fizetni valamilyen lejáró tartozásukat. Az orosz kormány szerint ők akarnak és tudnak fizetni – ám a szankciók miatt a tranzakciók nem tudnak teljesülni. Vagyis Oroszországot külső tényezők, szankciók nemfizetésbe kényszerítik, miközben tudna és akarna fizetni, ami példátlan a történelemben.

Az orosz állítások minden bizonnyal igazak. Ugyan Ukrajna megtámadása után az orosz devizatartalék külföldön tartott részét, nagyjából felét befagyasztották, a magas nyersanyagárak mellett Oroszországnak becslések szerint napi egymilliárd dollár bevétele keletkezik az olaj- és gázexportból. Így a lejáró tartozások rendezése nem okozhatna gondot.

Arról, hogy pontosan mit takar ez a faramuci helyzet, a HVG.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: HVG.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ez van. Ezt dobta a kártya. A különleges hadműveletnek "ára" van. Meg a civilek halálának is.!Kina nem segit, meg India??
kereső
Ez van. Ezt dobta a kártya. A különleges hadműveletnek "ára" van. Meg a civilek halálának is.!Kina nem segit, meg India??
jesz
(erős zárójelben: azt jónéhány kommentelő tudja, hogy az USA adóssága az igazi nagyméretű adósság...aminek folyamatos visszafizetési kötelezettségei vannak...ezeket újabb kölcsönökből fizeti..és az Istennek sem akarnak csődbe menni...hát persze, mert ők nem szankcionáltak)
kereső
@KisTehen: @Maccska: Nem azért kell Kina, India segitsége- mert nincs pénze, hanem mert ezen országok bankrendszerei nincsenek tiltó listán- tehát azon keresztül akár utalhatna is- csak alapit egy bankot , és mehet a lóvé. Ahogy szirián keresztül tudja "exportálni" a lopott ukrán gabonát, úgy ezt is meg tudná oldani. Na, de nem akarásnak x@rás (nyögés) a vége, úgy-hogy hiszem ha látom, hogy fizetett. Egyébként meg még egyszerűbb a dolog- hiszen itt székel az IIb- melynek tulaja az orosz jegybank. És tudomásom szerint orbánék nem vezették be rá a swift tiltást. akkor mi is van mostan???
rokker33
Majd pont a patkányok fenyegetése fogja putyint érdekelni?? Nem kapnak pénzt a zsidó bankár hitelminősítő patkányok ?? Oldják meg!A maguk fajta tetvek zárolták az orosz bankokat, akkor mit akarnak?Oldják fel a tilalmat,vagy menjenek el a pénzükért, hisz Oroszország nem akar ezektől semmit, nekik kell a pénz, akkor menjenek el érte személyesen :) Jákob szavaival élve BÜDÖS BUNKÓK! :D
ómió
Mert a "művelt Nyugat" ellehetetleníti, hogy az oroszok fizethessenek!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.