Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba (EU) érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.

Manfred Weber: Putyin gyűlöli az életmódunkat, visszataszítónak tartja a szabadságot

Fotó: pixabay.com

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában közölt interjúban kiemelte, hogy az EU nem részese Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának, de "háborús célpont", mert Vlagyimir Putyin orosz elnök "gyűlöli az életmódunkat", és

"visszataszítónak tarja a szabadságot, demokráciát és a jogállamiságot"

- írja az MTI.

Ezért "nehéz télre kell számítanunk", mert az orosz államfő eddigi tevékenysége alapján abból kell kiindulni, hogy tovább korlátozza vagy akár teljesen leállítja a földgázszállítást az EU-ba, erre pedig már most fel kell készülni – tette hozzá Manfred Weber.

Mint mondta, a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak még júliusban rendkívüli ülést kell tartania, amelyen előkészítik az EU "vészhelyzeti ellátását" őszre és télre.

Feltétlenül dönteni kell a "kötelező érvényű energiaszolidaritásról" – húzta alá a német politikus, kifejtve: el kell kerülni a koronavírus-világjárvány első szakaszában kialakult "zűrzavart", amikor mindenki lezárta a határokat és

"Európa kudarcot vallott".

A járvány elejét jellemző hektikus válságkezelés helyett előrelátóan kell dolgozni, fel kell készülni, "kötelező érvényű mechanizmusokat" kell kidolgozni a tározókban lévő földgáz "szolidáris" felhasználásáról, hogy "ne mindenki csak magával törődjön" – mondta Manfred Weber.

"Ezeknek a mechanizmusoknak működniük kell ősszel, amikor igazán komolyra fordulnak a dolgok"

- jelentette ki az EU jobbközép pártjait összefogó EPP vezetője.

A politikus szerint a rendkívüli uniós csúcson "a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről" kell dönteni. A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a "szerencsés" tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. A beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt – mondta Manfred Weber.

Arra a felvetésre, hogy az EU-s szerződések alapján mindez nem tűnik könnyen megvalósíthatónak, rámutatott, hogy az unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés valóban csak korlátozott hatásköröket biztosít az energiaágazatban, de ez így volt a koronavírus-világjárvány esetében is, és az EU mégis közösen szerezte be a vakcinákat.

Hozzátette, hogy át kell alakítani az EU-t, mert nincs felkészülve a jelenkor "viharaira", megpróbáltatásaira. A többi között kifejtette, hogy a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló közös hitelfelvételhez hasonló "úttörő" megoldásokat kell alkalmazni a védelmi ipar összehangolt működésére, mert a NATO-n belül fel kell építeni egy

"európai védelmi pillért".

Ha a Kalinyingrádból indított rakéták Varsót, Berlint és Koppenhágát is elérhetik, akkor nem elég például Berlin körül rakétavédelmi rendszert telepíteni tagállami, nemzeti szinten – húzta alá.

Arról is szólt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal. "Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében" – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
tipikus libsi mantra

az oroszok azért zárják el a gázt, mert gyűlölik az Eu-t

a libsi logika szerint ez véletlenül se lehet válasz az orosz szankciókra
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisTehen
tipikus libsi mantra

az oroszok azért zárják el a gázt, mert gyűlölik az Eu-t

a libsi logika szerint ez véletlenül se lehet válasz az orosz szankciókra
KisTehen
"A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a "szerencsés" tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak."

így lesznek a "putyin-pincsikből" "szerencsés tagországok"

HAHAHAHAHA
jesz
ez a webwer hogy került abba a pozícióba, ahol ennyi baromságot mondhat.?
fergeteg
IDIÓTA EURÓPAI UNIÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ !
Most akkor ássuk el magunkat,mert ti fegyverkezni,háborúzni akartok???
El akartok zárni minden energiát???
fergeteg
A búbánatos lófaszt érdekli a primitív Ukrajna.
kotos
Weber a bűvös: "(Putyin) gyűlöli az életmódunkat", "visszataszítónak tarja a szabadságot, demokráciát és a jogállamiságot". Hát, ami nálatok van Manfréd, őszintén szólva annak semmi köze se a szabadság, se a demokrácia, se a jogállamisághoz. Nekem se szimpatikus. Már az a máz is kopik le róla, amit valaha jó vastagon rákentetek, hogy ne látsszon ki, mi van alatta. A mindenkit mindenkire uszító gyűlölet, a féktelen uralkodni vágyás, a kevesek kezén összpontosuló fél-világ vagyona, az évente indított rablóháborúk, a veletek élő szellemi és nyomotokban járó gazdasági nyomor, stb.
kotos
@fergeteg: Sokakat. "Egyes" országok nagy hitelekkel "támogatják" a fegyvervásárlást, amit a művész úr szerint is, természetesen majd vissza kell fizetni. Na, de miből, ha nem maradt semmi? A föld, ami Ukrajna egyetlen maradék értéke és még csak egy, bár jelentős részére tette rá kezét a Nyugat. (Jó, keveset Kína is vásárolt.)
Most mi a pálya? Költségvetési pénzből "támogatják" az ukrikat, a kölcsön fejében viszik a földet és szétosztják a haveroknak, - okosba, magánba. Egyszerű képlet.
Gazella
@kotos: Ez Magyarországon is meg van, amit leirtál!!
kotos
@Gazella: Természetesen! Kihúzzuk magunkat és büszkén valljuk, hogy mi is a Nyugathoz tartozunk.
Shikari
Lófaszt nektek és kuss van a nekünk szállított gáztól. Embergóztok, viseljétek a következményét. A libsik gyűlölik a szabadságot, ezért mentek neki az oroszoknak.
fergeteg
kotos !
Ez a német senkiházi még a mi gázunkat is osztani akarja az Unijónak.
ómió
Nem győztél ellene "embargózni"? Pubi! Most meg "igazságos elosztás" kéne!? Minden fajkretén így van ezzel!?
Málna
@KisTehen: Hogy tud valaki ezen a szinten ennyi hülyeséget összehordani? Arról már nem is szólva, hogy ennek az embernek Orbán a rögeszméje...
vacsi
"Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba (EU) érkező földgázt a tagországok között"
Ez alatt azt érti a jóember, hogy:
"A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a "szerencsés" tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak."
A mocsok!
A "szerencsés tagországok", pl. a magyar, kifizeti rubelben a gáz árát, amit sokan nem tesznek meg. Akkor miért is alarnak gázt az oroszoktól?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.