Vlagyimir Putyin arra készül, hogy kiéheztesse a fejlődő országok egy részét, ez háborús tervének következő lépése – írja twitteres elemzésében Timothy Snyder.

A Yale történészprofesszora azokra az egyre aggasztóbb hírekre reagál, miszerint a világ egyik legnagyobb gabonaexportőrének számító Ukrajna az orosz tengeri blokád miatt nem tudja eljuttatni terményeit Afrikába és Ázsiába. Ha a 20 millió tonna gabona megrohad a raktárakban, az olyan élelmezési válságot okozhat, ami a világpolitikát is átformálhatja. Nem véletlenül próbálja kimenekíteni az életet jelentő árut Ukrajnából az USA és az EU is, sőt Magyarország is felajánlotta a segítségét. Csakhogy, ha nem az ukrán kikötőkből indulnak a szállítmányok, az sokkal-sokkal több időbe és pénzbe kerül, és még így sokkal kevesebbet lehet célba juttatni az infrastruktúra alkalmatlansága miatt.

Szakértői elemzések szerint Putyin hitleri politikát folytat, kiéhezteti Afrikát, ezzel soha nem látott menekültválságot előidézve

Fotó: 123RF.com

Egyre bizonyosabb, hogy az orosz hadsereg szervezetten és nagy mennyiségben lopja a búzát az elfoglalt területeken élő ukrán termelőktől, hogy aztán azt emelt áron adják tovább a politikai szempontok szerint válogatott vevőknek. Snyder szerint azonban ennél is sötétebb a kép.

Putyin éhínséges terve olyan horrorisztikus, hogy nehezünkre esik felfogni. De a történelem segít

– írja.

Az elképzelés, hogy az ukrán gabona ellenőrzése megváltoztathatja a világot, nem új. Sztálin és Hitler is erre készült. Sztálin kollektivizált mezőgazdasága mintegy 4 millió ukrán halálához vezetett, amiért Sztálin magukat az ukránokat hibáztatta, és akik felszólaltak ellene, azokat náciknak nevezte.

A valódi náciknak is hasonló elképzeléseik voltak. Hitler egyik fő háborús célkitűzése volt az ukrán gabona ellenőrzése, a termés Németországba szállítása és a szovjet lakosság kiéheztetése volt.

Snyder szerint

a második világháború nem kis részben Ukrajnáért és Ukrajnában zajlott, két olyan diktátor között, akik ellenőrizni akarták az élelmiszerkészleteket. Az orosz emlékezetpolitika előkészítette a terepet a 21. századi kiéheztetési tervhez. Az oroszoknak régóta azt mondják, hogy az ukrajnai éhínség baleset volt és az ukránok nácik. Ez a gabonaexport blokádját és a lopást is elfogadhatóvá teszi

– írja Snyder.

Elmélete szerint Putyin kiéheztetési terve három szinten bontakozik ki.Ezekről bővebben a 444.hu cikkében olvashat. 

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
roccobaba
..és Amerikának meg az EU-nak mindehhez az égvilágon semmi, de semmi köze nincsen. Mindkettö egy földreszállt angyal, ugye!?
Rockxy
ez biztosanígy van, mer a puttyi etette eddig az afrikai éhezőket, a biligétz meg leoltotta őket, most meg etesse őket a művelt nyugat, éppen elég gyarmata van arrafelé.
jesz
nos akik gyarmatosítóként szétlopták a világ zömét, azok most tolják oda az élelmet legalább...ha Ukrajna, Oroszország nem szállít, akkor szállítson a híres nagytermelő USA, Kanada, Argentína, megmittudomén ki...

Azért legyen intő példa egy hollandiai eset...vagy huszonöt éve történt...Hollandiában a minőségi vajból igencsak túltermelés volt..kínálgatták fűnek-fának, nem vitték...jelentkezett néhány afrikai ország, nekik kellene...nosza, tessék, akár ingyen is vihetik, itt van a hűtőházakban...
-óóóó..hát nekünk nincs pénzünk, hogy elfuvarozzuk...mondták az ingyen vajat kérők..
...talán egy hét sem telt el, és valami elektomos hiba miatt leégett több, vajat tároló hűtőház ..ha jól emlékszem több ezer tonna ment veszendőbe...

Lehet, hogy nemcsak búzájuk nincs, de pénzük sem az éhező országoknak?
zenebohóc
A szakértők egytől egyig ismerték Adolf Hitlert!
Béla333
A hülyemagyar maffiahívőknek mégis Putyin a nyerő!
Jozefina
Soha nem értettem, hogy egyetlen ember, hogyan tudja a világot sakkban tartani!!!???
ómió
És, ugye, még "ukránék" is "putyini megbízásra" aknásították el saját kikötőiket, hogy azokat még saját maguk se használhassák gabonaexportra!?
Németh István
Azért a média elmehet a náthás, bús picsába! Miért kell és teszik, hogy az oroszokra akarják rányomni a felelősséget az élelmiszer hiány miatt >> nem tud kihajózni az ukrán teherflotta - ami egyébként föderációs orosz tulajdon, de az ukránok használják, ingyen és a maguk hasznára!!! - mert az ukránok részről elaknásított tengerszakasz életveszélyes! Az aknák felszedése bonyolult dolog, ráadásul a delfinek is csak néhányat semmisítettek meg! Most azt várják, hogy az usa bombaszakértők hajózzanak be a fegyvereket és rakéta-bombákat szállító hajóikkal a Fekete tengerre, akna-megsemmisítési céllal - ők ugyanis elfelejtették, hogyan kell a megsemmisítést elvégezni! Persze az usa hajók kiköthetnek az ukrán kikötőkbe, de előbb a magukkal hozott rakétákat át kell adniuk működőképes állapotba ukrán használatra!!! TEHÁT >> szemét média legalább annyira hülye mint a zelenszkij, a szándékosság viszont ful aljas dolog! Pont olyan mint az ukrán nép !
Toller Béla
A civilizált Nyugat elég időt, túl sokat is, ad ennek a puttynak, hogy egyenesbe jöjjön. De aztán nagyot üt a kis kopsz fejére. Van egy határ, amikor a második hitlert nem engedhetik felnőni. És a világnak van ereje ezt megakadályozni !
balos
A fideSSes birka se lát se hall,mert hat ökör!Ilyen minden polgári ökör!
amortizáltok
moszkva nem hisz a könnyeknek cimen volt egy videó ott az 1933-39 ig a gabona felvásárlása Ukrajna kiéheztetése volt látható meg a háboru kitörése után a két vezérkar Orosz Német együtt pezsgőznek a csaták után hát közben 6-7 millió ukrán csont és bőrré lett uton utfélen haltak akkor máig mi válltozott SEMMI.a háboru halottai ezen túlmenően több milliós .nagyságrendben voltak.árvák és csonka családok maradtak meg a malenkij robot ( kicsi munka ) 5-7 évre szóló volt.
vacsi
@sgl: Elmondanám, hogy abban a vidéki városban, ahol élünk, nem fideszes a polgármester - a városunk mégis fejlődik, valóban öröm itt élni. Mert a polgármester nem áskálódik a fidesz ellen, hanem végzi a dolgát! Ennyi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.