„Putyin elzárja a gázcsapot... de vajon visszanyitja-e valaha” – tette fel a kérdést a Bild.

Putyin elzárja a csapokat, leáll az Északi Áramlat-1: egész Európa azt várja, újraindul-eBARBARA GINDL / APA / AFP

Az Északi Áramlat-1 gázvezetékeken végzett éves rutinkarbantartást már jó előre betervezték, azonban sokan attól tartanak, hogy a Gazprom kihasználja az alkalmat, és egyszerűen elzárja a csapokat – írja a HVG.hu. A Bild német hírportál például már vasárnap azt írta:

„Putyin elzárja a gázcsapot... de vajon visszanyitja-e valaha.”

Robert Habeck német alkancellár a közszolgálati rádiónak adott hétvégi interjújában azt mondta: „Példátlan helyzettel állunk szemben – bármi lehetséges. Lehetséges, hogy a gáz ismét áramolni fog, méghozzá nagyobb mennyiségben, mint korábban. De az is lehetséges, hogy semmi sem érkezik a vezetékekből, és fel kell készülnünk a legrosszabbra, miközben Európa azon fáradozik, hogy az energiaellátás terén leváljon Oroszországról.”

Forrás: hvg.hu

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@KisTehen: Nyugi tehen. Ez mar reg ota boritekolva volt.
Ezert inditjak ujra az atom es szenes eromuveket Europa szerte.
A ruszkiknak jobban fog hianyozni a penz a haboruhoz, mert a kinaikhoz nem fogja tudni szallitani a gazt vezetek hijjan.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
Ezek a majmok ott brüsszelben nem tudják, hogy a medve nem játék? most majd megtudják, de sajnos mi baszunk rá...
Ráadásul egy aljas gazember azt találta mondani, hogy az akinek televannak a (gáz)tározói, az adjon a németeknek...például a magyarok...
nabaszki te mocsok, lófaszt a szádba, azt kaphatsz...ha valaki ekkora barom, az hogy kerülhet ilyen magas pozícióba?...ja, persze, brüsszelben...ott minden előfordulhat...pláne ha agymosott német az illető.
rokker33
DEHÁT LEAKARUNK ÁLLNI AZ OROSZ GÁZRÓL, AKKOR MI A PROBLÉMA?? Ja hogy putyin ezt hamarabb megteheti sőt meg is teszi?? Na akkor szopjuk le magunkat európaiak egy erős öngólt rúgtunk! Télen nem lesz elég gáz itt óriási probléma lesz az emberek a kényelemhez vannak szokva! Ha ezt elveszik tőlük, akkor Brüsszeli politikusok repülnek...
Pálinkás Pál
az milyen szankció brüsszeli majmok, amivel magatokat lövitek tökön?..
csak úgy....
ezen miért nem keseregtek : propeller.hu/itthon/3840327-olyan-aszaly-sujtja-alfoldet-hogy-tobb-szazezer-hektarnyi
gáz nélkül lehet létezni de zabálni való nélkül csak pár hetet!
Yoda69
@KisTehen: Nyugi tehen. Ez mar reg ota boritekolva volt.
Ezert inditjak ujra az atom es szenes eromuveket Europa szerte.
A ruszkiknak jobban fog hianyozni a penz a haboruhoz, mert a kinaikhoz nem fogja tudni szallitani a gazt vezetek hijjan.
rokker33
@Yoda69: A gázt és kóolajat ellehet adni indiának is Kínának is! Nem muszáj europának adni,ha nem kell akkor nem lesz!Nem fog rájuk penészedni nagy a világ és nem csak Európa és usa van...
Nessy
@Shikari: Igazad van! Hiszen a Krim annektálása mindenkit hidegen hagyott. Jött Ukrajna. Aztán, ha azzal végeztek, ki lesz a következő?
magyar1
@Yoda69: Szerinted mennyi idő mire megépítenek egy vezetéket vagy egyéb más módszert kitalálnak?
Az eu veztők idiótasága, hogy kivéreztetik a saját népüket a szankciókkal valahogy nem jön be, hogy az oroszokat éheztetik ki.
magyar1
@Nessy: Senki nem lesz következő mert a nato kötelessége lenne az oroszokat is eltakarítani a földről.
De ezt meg azért egyik sem akarja. Ez inkább testvérháború.
Nessy
@KisTehen: Ukrajnának a Minszki egyezményben vállalta Oroszország területi integritása tiszteletben tartását! Ezek után már a továbbiakban azt csinál, amit akar!
Eladott Ország
" Azt elismerem, hogy aktuálisan nem tudok elképzelni egy valóban összehangolt, működőképes uniós szintű energiastratégiát és gázbeszerzési együttműködést, de majdnem biztos vagyok abban, ha esetleg lesz ilyen, akkor Orbánék, Szijjártóék Moszkvához való viszonyát ismerve, Magyarország kurvaélet, hogy kimarad belőle. Ők (értsd: homok a brüsszeli gépezetben, bot a küllők között, tüske a köröm alatt) lesznek az utolsók, akik valaha is kifarolnak az orosz seggből. Az utolsó utáni percig ők lesznek a legszorgosabb EU-t bomlasztó csatlósai a moszkvai diktátornak, látható, hogy ezen a választás eredménye semmit nem változtatott. Ugyanakkor szerintem a gázcsapok elzárása blöff Moszkva részéről, a gazdasági karanténba került Oroszországnak legalább annyira fájna az európai gázszállítások leállítása, mint amennyire pillanatnyilag nyilván Európának is. Csakhogy miközben számos, az orosz energiának szintén kiszolgáltatott európai ország komolyan dolgozik az orosz energiaimport leépítésén, az orbánizmus változatlanul a választási kampányszlogeneket pufogtatja arról, hogy az orosz gáztól függ az életünk. Ez a probléma. "
Yoda69
@rokker33: @magyar1: Persze hogy el lehet adni. De hogy viszik oda? Csovezetek jelenleg nincs, az par ev mire kiepitik. Foleg Indiaba nehezkes, keresztul a Himalajan. Tartalyhajo szinten nem johet szoba, mert a fel vilagot meg kerulniuk. Marad a tartaykocsi, hat azzal meg jo sokat kell fordulni.
Mire a vezetek kiepul, addigra vege lesz a haborunak es helyre all a rend.
Yoda69
@KisTehen: Rajtatok kívül senki sem pánikol.
magyar1
@Yoda69: Azért húzzák a háború hosszát, hogy az üzemanyagárak megemelkedjenek. Szerintem ez bolygóközi megállapodás. Ezek is olyanok mint a gyógyszeripar.:)
Yoda69
@magyar1: Az olajárat nem csak a ruszkik befolyásoljak. Az OPEC-nek sokkal nagyobb a beleszólása. A túl magas ár visszaveti a fogyasztást, ami nem biztos, hogy jó az OPEC-nek.
Persze mi kivételek vagyunk a 480-as árral, mert itt a különbözetet az adófizetők fizetik.
magyar1
@Yoda69: De itt Európában igen. A hozzájutás a távolság adott. De emlékszel még arra amikor az arabok bezárták a kutakat, mert annyira alacsony volt az olaj ár?
Yoda69
@magyar1: Pont errol szol a ruszkikrol torteno levalas, hogy ne fuggjunk a ruszki olajtol es gaztol, mivel ugy szabalyozzak az arat, ahogy ok akarjak. Ezt kellett vona mar meglepni evekkel ezelott, csak mindenki tul kenyelmes volt, meglepni ezt (koztuk az EU vezetese is). Azonban a haboru felnyitotta a szemuket: nincs tovabb. Most vagy soha.
Ideiglenes biztos szar lesz, foleg telen. De 2-3 even belul at lehet allni zold energiara, mikozben az atom es szeneromuvek ujra munkaba allnak.
Yoda69
@magyar1: Az alacsony ar is rossz, hiszen akkor nincs profit. Nem termelnek, kifogy a keszlet es ujra emelkedik az ar. Ugyanaz mint a tul magas ar forditva.
magyar1
@Yoda69: A múltkor volt itt egy cikk, hogy a zöld energia ugyanolyan káros, sőt, mert az előállítása és pld. a napelemek sűrű cseréje ugyanolyan káros mint a hagyományos. Tehát nem jutunk vele előbbre.
Ha Európában a télen nem lesz gáz és kőolaj a vezetők máglyán égnek el - szerintem. A nép fellázad.
balos
@Yoda69: Tévedsz!Minden kis kinai kap egy húszliteres termoszt,amiben szállítják a cuccot!
Namely
Én át sem vettem volna a turbinát.
"Szankciók vannak, ugye? Akkor ez mit keres itt?" :) "na szevasztok" :D
Namely
„Példátlan helyzettel állunk szemben – bármi lehetséges. Lehetséges, hogy a gáz ismét áramolni fog, méghozzá nagyobb mennyiségben, mint korábban. De az is lehetséges, hogy semmi sem érkezik a vezetékekből, és fel kell készülnünk a legrosszabbra, miközben Európa azon fáradozik, hogy az energiaellátás terén leváljon Oroszországról.”
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Szánalmas, ahogyan ez a német majom picsog.
Azt mondja kb, hogy "nem jön gáz, ez milyen rossz, pedig mi azt akarjuk, hogy később ne jöjjön semmi"
Na, akkor mi a gond? Itt a próba, most meglátod milyen az, amikor nem kapsz orosz gázt. :D Meglátod, mennyi a szabad kapacitás a piacon (nulla), mennyire lehet a jenkikre számítani (semennyire), milyen lesz az ellátásbiztonság (:D).
Edd meg amit főztél, te ostoba hulladék.
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ja, és szellőztesd ki a ruhádat.
:D
rokker33
@Yoda69: jelenleg NAPONTA kb 1 millió euró/400 milliárd forint/ folyik be az orosz kasszába hála Európának! Nem tudhatja senki,hogy miben állapodtak meg és azt sem tudjuk, hogy megoldották e ezeket a kérdéseket, de szerény véleményem szerint már van megoldás és Európa fogja Oroszországnak megfizetni az új vezetékek árát! Olyan nincs hogy vslamit nem lehet megépíteni! Ha több ezer évvel ezelőtt megépült a kínai nagyfal, akkor nehogy már pár csővezeték gondot okozzon nekik!
Yoda69
@rokker33: 1 millio Euro az 400 millio Forint. Nem tudom mennyi folyik be, de biztos joval kevesebb mint a szankciok elott, hiszen ez a lenyege.
Kizartnak tartom, hogy az Unio fizesse az azsiaba meno vezetek arat, Miert tenne?
Senki sem mondta hogy nem lehet megepiteni a vezeteket. Az nem egy bonyolult technologia.

@KisTehen: Es?

@magyar1: Azert az eleg fura lenne, ha a zold energia ugyanolyan karos lenne, mint mondjuk egy szeneromu. Ezt te sem gondolhatod komolyan.
magyar1
@Yoda69: Én sem gondoltam, de a cikkben a tudós levezette, gondolj az előállításra és gyorsan elhasználódnak a napelemek. Ha jól emlékszem 5 évente.
kotos
@Yoda69: Azt hiszed, hogy ha többször mondod, akkor igaz lesz? Mint az Orbán. Hiába vagy Orbán-ellenes, ha ugyanúgy csinálod, mint Orbán, sőt! Nos., Kínába megy a "Szibéria Ereje" gázvezeték, másfél méteres átmérővel 2019 óta. Építenek még kettőt, az egyik Mongólián megy majd keresztül. Szóval hülyeségeket beszélsz.
Hajóval szállítani is több ezer kilométerrel van közelebb Kína Oroszországhoz, mint Amerika Németországhoz.
rokker33
@Yoda69: Annyit akartam írni 400 millió Ft naponta ,de ez lényegtelen így is sok pénz folyik be ,de nekünk akkor is rossz lesz ha elzárják!!
Yoda69
@kotos: Azon a vezeteken kb 2%-a szallithato annak mennyisegnek, amit az Unio vesz/vett az oroszoktol. Tehat jelentektelen. Ezert is kell uj vezeteket epiteni, ami nem fog egyik pillanatrol a masikra megvalosulni..

@magyar1: Nem ismerem a napenergia technologiajat, de ha 5 evente kell cserelni az elemeket akkor az szerintem nem rossz. Az eromuveket evente kell karbantartani, nehogy eldurranjanak. A nap mellett eg lehet szel, folyami, vagy bio-energiat is hasznalni, hol melyik a nyerobb. Tehat van alternativa.

@rokker33: Persze hogy rossz lesz, de nincs mas ut. Ha orbanek az elmult 12 evben tettek volna valamit a ruszkiktol valo levalasra, akkor most nem lenne fajdalmas a valas. Ezzel szemben orban meg inkabb odalancolta az orszagot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.