Az EU-s eljárás kapcsán már a szomszédos országok is gyanakodva figyelik Magyarországot. 

Leginkább a média helyzete, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció miatt aggódom – erről beszélt az rtl.hu-nak Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, akinek vezetésével készül Judith Sargentini visszavonulása után a magyar jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről szóló brüsszeli jelentés.

Francia EP képviselő: "mostanra mindenhol világos, hogy a magyar kormány különbözik a többitől, és emiatt, bizonyos értelemben partvonalra került"

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Megemlítette az újságírók lehallgatását is, a sajtó állapotát pedig azért tartja nagyon veszélyesnek a demokrácia szempontjából, mert 

a magyar lakosság jelentős része nem jut független hírekhez és valós információkhoz. Ez pedig egyre inkább az oroszországi helyzetre kezd hasonlítani. Nyilván nem tart ott. De kezd arra hasonlítani.

A korrupció szintje pedig az uniós források felhasználása szempontjából aggasztó. Az OLAF és az Európai Bizottság is tisztában van ezzel, és mindenki számára elég világos, hogy az uniós források mekkora része kerül a miniszterelnök környezetéhez.

A magyar választásról és demokráciáról így nyilatkozott:

„Ha Orbán Viktor egy csodálatos demokráciában és virágzó médiaviszonyok között nyerne választást, az sem hatalmazná fel arra, hogy az európai értékekkel és jogszabályokkal ellentétes intézkedéseket hozzon. Vagy olyanokat, amelyek bizonyos kisebbségek ellen irányulnak.”

Erős kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy „a magyar demokrácia megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy a kormány felhatalmazása valódi és legitim legyen”. Ugyanakkor nem hisz abban, hogy a választásokat elcsalták volna.

De a médiából ömlő dezinformációk, az ellenzéki jelöltek programjának félremagyarázása vagy elhallgatása ellehetetleníti, hogy az emberek tudatos és tájékozott döntéseket hozzanak

– tette hozzá.

Mostanra nemcsak a nagy tagállamokban, hanem a szomszédos országokban is gyanakvással figyelik, hogyan viszonyul az Orbán-kormány a demokráciához vagy az uniós partnereihez, mire költik az uniós pénzeket, vagy elkötelezett-e egyáltalán Európa mellett. Mostanra mindenhol világos, hogy a magyar kormány különbözik a többitől, és emiatt, bizonyos értelemben partvonalra került. A Sargentini-jelentés nélkül mindez nem következett volna be, és az ide vezető út nem lenne ennyire dokumentálva

– vélekedik a jelentésről..

Arról, hogy a képviselőnő hogyan vélekedik Varga Juditról, a 24.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: 24.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Sokadik jelentés készült Magyarországról és legtöbben tudjuk - mert itt élünk - hogy egyik sem téved. Ideje lenne az unió részéről reagálni rá, nem csak annyival elintézni, hogy "a magyar kormány különbözik a többitől". Minden kormány van amiben különbözik más kormányoktól, mégis a tagállamok meg tudnak állapodni az aktuális kérdésekben, egyedül ez a magyar doktorc. miniszterelnök lóg ki a sorból! Ő odavaló putyin, erdogán és a többi diktátor közé!
Aki Én
,,a magyar lakosság jelentős része nem jut független hírekhez és valós információkhoz. Ez pedig egyre inkább az oroszországi helyzetre kezd hasonlítani. Nyilván nem tart ott. De kezd arra hasonlítani."

És, hogy ez mennyire aktuális.
A közröhej tévé egy szót sem említ a szektájuknak a jelenlegi tüntetésről.
ómió
Nafene! "Aggódik" a kívül zöld, belül veres csigafaló képviselő!? Új Trianon-tervet még nem nyújtott be?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.