A bolygó egynegyedének okoz mindennapos problémát, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvízhez jusson, és ezen környezetünk változása is csak csak folyamatosan ront.

Ivóvíz krízis: nem elég, hogy kevés, ami van is rossz minőségű

Fotó: 123RF.com

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) második munkacsoportjának az energiaváltozás hatásaival és a lehetséges alkalmazkodással foglalkozó jelentése szerint a globális felmelegedéshez köthető folyamatok az ivóvíz biztonságára is jelentős kockázatot jelentenek. Ennek legfőbb okai:

-a vizek általános melegedése,

-a szélsőséges időjárási események és következményeik (például árvizek, erdőtüzek),

-a permafroszt és a gleccserek olvadása, valamint

-a szélsőséges események és az olvadás hatására fokozódó talajerózió.

A felmelegedés erősödésével, illetve az egyre gyakoribb és intenzívebb csapadékokkal pedig csak egyre valószínűbbek lesznek a vízminőségre gyakorolt negatív hatások – írja a Blikk.hu. Az extrém hőség és csapadékeloszlás miatt 2000 és 2010 között a világ népességének körülbelül 10 százaléka szembesült kedvezőtlen vízminőséggel Ázsiában, Afrikában, valamint Dél- és Észak-Amerikában. Ezen veszélynek különösen a gyermekek vannak kitéve: 2019-ben a tiszta víz és alapvető köztisztaság hiányához köthető megbetegedések miatt több mint fél millió 5 év alatti gyermek vesztette életét.

Forrás: Blikk.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyar1
Na meg a vízművek azért a sok pénzért amit beszednek nem cserélik ki az ivóvíz csöveket, 60 évesek minimum, ha egy csőtörés van láthatjuk milyen szutyokból iszunk, fürdünk,főzünk.
Erre bezzeg nem ugrik a Nébih sem.
drrotf
Talán ha egyszer egy hiteles ember, ki ért a víz előállításához, szolgáltatáshoz elmondaná, hogy a víz előállítása ott helyben, a konkrét helyen milyen költségeket tartalmaz, és melyeket nem ami a szolgáltatáshoz szükséges, akkor nagyon sokan meglepődnének az árán!Ma a víz ára, a rezsi vízdíj miatt nem tartalmazza a víz előállításának és szolgáltatásának a költségét, és az amortizáció , a fejlesztés költségeit.A vízművek a rezsi költségek óta csak állami dotációval, segítséggel tudnak működni, mert a kormány még az víz előállításának a költségeit sem tartalmazza, nem hogy a szolgáltatásét.Ha ezen nem változtatnak előbb vagy utóbb eljutunk oda, hogy a vízhálózatunk annyira elavult lesz, hogy zon már a víz nem tud eljutni a fogyasztóhoz, mert előtt a szétrohadt csöveken elfolyik!Ez az eredménye a "megfizethető " víz olcsó árának!Az állami dotáció pedig azt is jelenti, hogy nem az fizeti meg a víz árát aki azt használja, hanem minden adófizető!Azt mondja az állam hogy akkor is elviszlek a moziba, ha nem akarsz eljönni velem!Jó ez nekünk!
balos
@drrotf: A kérdésed a 89 óta gyarapodó kultúrhában "költői"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.