Ukrán források szerint legalább 50 ukrán hadifogoly halt meg egy orosz ellenőrzés alatt álló területen felállított hadifogolytáborban, amit egy ilyen bomba ért. 

Az ukrán főügyész Andrij Kosztyin szerint az Olenivkában megölt 50 ukrán hadifogollyal nem rakétacsapás, hanem vákuumbomba végzett július 29-én – idézte az Interfax-Ukraina hírét angolra fordítva a Kyiv Independent a hírfolyamában, amelyet az Index közölt tovább. 

Putyin bevetette a rettegett vákuumbombát

Fotó: wikipedia CC BY 4.0/kremlin.ru

Kosztyin elmondta, az Ukrajna és több nemzetközi szakértő által lefolytatott előzetes vizsgálat szerint a bomba állítólag a hadifogolytáborban robbant fel, és biztos, hogy nem rakétatámadás történt. 

Az Index cikke szerint egy ilyen vákuumbomba jellemzően benzinnel van töltve, amit szétporlasztanak egy terület felett a robbanás pillanatában, és a kialakuló benzinfelhőt egy második töltet berobbantja. A magas hőmérsékletű, intenzív robbanás a területen lévő minden oxigént magához szippant, és elhúzódóbb hatású és tovább tart, mint egy hagyományos bomba felrobbanása. Egy "átlagos" bombához képest pedig nagyobb hő- és lökéshullámmal jár, ami nagyobb területet tud elpusztítani. Az emberekkel egy ilyen bomba több módon is tud végezni: vagy a lökéshullám pusztítja el őket, vagy pedig a robbanás levegőt elszívó ereje – ilyenkor egyszerűen kiszippantja az ember tüdejéből a robbanás a levegőt. A bomba a robbanás 2-300 méteres körzetében mindent és mindenkit képes elpusztítani.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Iszonyatos, miket találnak ki, és még szörnyűbb, hogy használják is. Az ilyeneknek százszoros halálbüntetés kellene, ha lenne ilyen, a háborús bűnökért.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemkati
Iszonyatos, miket találnak ki, és még szörnyűbb, hogy használják is. Az ilyeneknek százszoros halálbüntetés kellene, ha lenne ilyen, a háborús bűnökért.
rokker33
Ilyen a háború! A katonáknak meg a hadifogolynak megvan pecsételve a sorsa és azt mindenki tudja,hogy mi lesz a vége ,ha hadifogoly táborba kerülnek ...
relatív
Már nem az angol tudósok szerint, hanem ... ?! megy ezerrel a média-harc ... IS !
Nessy
@rokker33: Ahogy elnézem, a ruszkik jó szokásuk szerint a civileket is lelkesen gyilkolják! De ez most részükről nem honvédő, hanem területszerző háború! Tömeggyilkosok, Putyin érdekében!
nemkati
@rokker33: Ja, de nem csak a katonáknak meg a hadifogolynak, hanem civileknek és ártatalanoknak is. Ilyen embertelen a háború, de még mindig ölik egymást a népek. Úgy látszik, a természet nem gondoskodik megfelelően az élővilág egyensúlyáról, az embernek be kell avatkozni.
kereső
@rokker33: Meg annak a fiatal párnak is, akik Mikolajivban a buszra vártak a két kutyájukkal, meg a közel négyszáz halott, és 700 sebesült gyermeknek. Relative- "ilyen a háború". Na ez nem háború, hanem szisztematikus tömeggyilkosság. Terrororista állam által elkövetve.
kereső
Putyin már nem először- valamikor még márciusban a kijevi régióban is, kimondottan civil célpontok ellen. És az orosz latrok előszeretettel használnak foszfor bombákat a civil célpontok ellen.
colibri
Pityint kellene már kibombázni egy másik ilyen vákuumbombával!
nemkati
@kereső: Ha egy katona nem akar egy olyan parancsot végrehajtani, amivel ártatlanokat mészárol le, azt kivégzik?
Mellesleg miért megy valaki katonának? Azért, hogy öljön. Nem?
Giovanni Alba
@nemkati: ma, 11:27
Igazad is van, meg nem is. A katona mint olyan, nem agyatlan, érzelem nélküli gyilkológép. Kell egy szervezett, hatékony erő, amely képes megvédeni a civil társadalmat a terrorizmus különféle formáitól.
Meglehet, túl sok kalandregényt olvastam fiatalon, de szerintem a katona elsősorban ember legyen, ne pedig egy parancsvégrehajtó gép. Úgy tudom, a katonai törvények szerint joga és kötelessége megtagadni a törvényeknek ellentmondó parancsot, éppen ezért értelmetlen azzal védekezni, hogy parancsra cselekedett. Igen, az ellentmondással kockára teszi a "szakmai előmenetelét", akár a személyes szabadságát, extrém esetben az életét is, de ha az a kérdés, ember maradjon-e emelt fővel, vagy pedig "nem lát, nem hall, nem beszél, csak végrehajt", akkor bármennyire is nehéz, de választani kell. A választást megkönnyítendő vitték anno a sorkatonákat a lakóhelyüktől a lehető legmesszebb, mert mi van akkor, ha tömegoszlatás a parancs, de az első sorban apád és a testvéred jön veled szembe?
nemkati
@KisTehen: Ami nincs, az fel se tűnik. Most láthatod, milyen ez a Putyin kedvenced. Hogy @ómió: elvtársad amennyire gyakran emlegetett, annyira idétlen szólásával éljek, ráhazudta az ukránokra a saját gaztettét, csak éppen kiderült, hogy nem rakéta volt hanem vákuumbomba, és nem az ukránok, hanem a Putyinék dobták le.

Ilyen az orosz hiteles tájékoztatás. Hír a Jereváni rádióban: Jerevánban Moszkvicsokat osztogatnak.
Válasz. "A hír igaz. De nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak."
nemkati
@Giovanni Alba: Azt aláírom, hogy katonákra szükség van, mert mindig van, vagy lehet olyan aljas gazember, aki hatalomért, területért, bármiért megtámad egy másik országot, népet, és akkor meg kell védeni az országot. De a katona pontosan tudja, pláne ha ő támad, de ha csak védekezik, akkor is, hogy benne van a pakliban, hogy embereket fog ölni. Én komolyan tudathasadásos állapotnak tartom, ha valaki a hazáját akarja védeni, de egy másik embert nem akarna megölni. Na én itt látom az ellentmondást. Persze, védekezni, vagy akár támadni szerintem úgy is lehet, hogy nem ölnek meg senkit, csak elfogják, és bíróság elé állítják, mint megszállót (vagy mint az engedélyük nélkül védekezőt?).

És azt tanítják a kiképzéskor a leendő katonának, hogy elsősorban ember legyen, és hogy ezt megőrizze, a parancsot is megtagadhatja?
lampa laz
@KisTehen: b+ már megint a mákföldön legelsz, így sosem fog kitisztúlni az agyad.
rokker33
@Nessy: @nemkati: @kereső: érdekes mikor Afganisztánban meg Irakban az amcsi katonák öltek ártatlan civileket gyerekeket,akkor a világ valamiért nem tartott össze! Észak Koreában naponta több 100 an hallnak meg kegyetlen börtönökben munkatáborokban és mégsem tesznek ez ellen semmit ,pedig ott még háború sincs csak kegyetlen diktátor! Képmutató a világ megérett a pusztulásra!
kotos
Nem értem, miért nem atombombát? Mit aprózzák az ukránok meg a szakértők?
kotos
@nemkati: ennél már csak az szörnyűbb, hogy vannak, akik be is veszik.
Nessy
@rokker33: Afganisztánban, Irakban az oroszok is védték tűzzel, vassal az érdekeltségeiket. Észak Koreával senki nem tud mit kezdeni, a saját lakosainak támogatása ellenében! A törökök határon túlnyúló kurd népirtása itthon sem sokakat zavar.
nemkati
@kotos: Na, igen. Szörnyű, hogy az orosz verziót te is bevetted.
qunta
Ki hiszi el ezt az orbitális baromságot ? Csak föl kell tenni a klasszikust: cui prodest..
Giovanni Alba
@nemkati: ma, 12:10
Nem tudom mi a mai gyakorlat, az én időmben független politikai tisztekhez lehetett fordulni a kétségekkel. Nem volt éppen népszerű a kekeckedő katona, de a Határőrségnél szolgáltam, és ott akár éjszaka is a senki földjén találhatta magát az ember, mellette, előtte, mögötte a társai és a parancsnoka is töltött fegyverrel. Meggondolta az ember mit mond, kinek és mikor.
Részt vettem tárgyalásokon, mert valahol valaki úgy gondolta, jó leszek ún. népi ülnöknek. Viszont az ítélethozatalra a bíróság tényleg visszavonult, a két népi ülnök közül az alacsonyabb rendfokozatú mondta el a véleményét (utána a magasabb sarzsi), végül a hadbíró. Egyetértésre kellett jutni, lehetett bármennyit kérdezni, és tényleg nagyon komolyan vették.
nemkati
@Giovanni Alba: Azért ez is valami. Köszi, legalább egy kicsit képben vagyok. Nem voltam katona, de nem is akarok az lenni. Eléggé pacifista vagyok, ami ugyen nem biztos, hogy jó, mert bármikor előfordulhat, hogy meg kell védeni a hazánkat. Mint pl. az ukránoknak.
qunta
@nemkati: iraq-ban az usa tömegével használta. amúgy + orbitális féknyúz
nemkati
@qunta: Bárki bárhol használta, embertelen. Az meg még nem derült ki hogy féknyúz, de az igen, hogy az oroszok állítása az. De ha kiderül, hogy nem igaz, hogy vákuumbomba meg hogy az oroszok dobták le, akkor én kérek elnézést.
rokker33
@Nessy: Tudom azért említettem meg, hogy nem csak az orosz ukrajna háború a legkegyetlenebb! II. Világháború német koncentrációs táborok vagy Sztálin által halálra éheztetett civilek milliói! Millió!! Nem 100 1000 10.000 hanem több millió ember halt meg a szovjetunióban Sztálin uralkodása alatt...És senki nem tett és nem tesz semmit a 21. Században is ugyan olyanok vagyunk ,mint a 18=19=20. században...Remélem hamarosan vége lesz az emberiségnek!
Nessy
@rokker33: Nostradamus szerint a 2030 - 40-s években az emberiség elpusztítja a civilizációt, és önmagát!
kereső
@KisTehen: 11:42 "Saját területét"??? Az még mindig ukrán terület- és ahogy felrobbantotta Mariopulban az Azovstalt, meg a szinházat( a szinházi romok alatt a mai napig halottak hevernek, számukat megbecsülni sem tudják), úgy ez is az ő müvük. Nem dobták a bombát az ott élők információja szerint, hanem berombantották azt az egy!!!épületet, amelyben az Azov ezred katonát tartották fogva. Mit nekik a Genfi egyezmény- rájuk nem vonatkozik semmi.
lampa laz
@KisTehen: ezek szereint só helyett meg azt nyalatják veled, h így otthon vagy drogismeretben.
balos
@Nanya: Köszönöm!Ezt a fajta fideSSes egysej-tetűt kéne tűzszerésznek kiképezni,mert ott nyugodtan babrálhatna a darabjain!
amaramaistanna
Putyin háborús bűnös. Az életfogytiglan megfelelő lesz számára.
kotos
@nemkati: Kezdheted is. Aki ilyen marhaságot bevesz, annak nem erőssége a gondolkozás. Valakik "szakértők+ (kik?) megállapították". Minden szakértelem nélkül is megállapítható, hogy az oroszoknk nem érdekük a cirkusz, az ukriknak annál inkább (terrorista állammá akarják nyilváníttatni Oroszországot). Miközben Donyeck város utcáira betiltott csak emberre veszélyes tenyér méretű aknaesőt lőnek... Sok százat, - na ez valóban háborús bűncselekmény.
Ha az oroszok ilyen bombát használ, ott több száz (min.: 300) méteres körzetben nem marad élve senki. Nincs sebesült, nincs túlélő, nem 53 a halott. Az az atom után a legveszélyesebb fegyver. Nem is mondom tovább. Igen kis agyvelő birtokában is egyértelmű.
Az ezerszer hallott féknyuszik egyike. Mint a lemondott emberjogi ombudsmannő, aki bevallotta, hogy a nagyobb részvét miatt ő találta ki a kínzásos, gyilkolászós, megerőszakolós meséket. A zongoraművész stábja mindegyike nagy művész a megrendítő sztorik kitalálásában.
gina
Már régen kellett volna egy mesterlővésznek elintézni ezt is és a szeretett magyar barátját
nemkati
@kotos: Nyugi! Kb 50 év múlva megtudjuk, hogy mi történt. Azt mondják, ennyi idő kell, hogy az emberiség rálásson a múltra, a történésekre, motivációkra és az okokra és megtudja az igazságot.
Az viszont tagadhatatlan, hogy nem Ukrajna kezdte ezt a háborút, nem támadott meg senkit, az orosz volt az agresszor, és egyértelmű területszerzési vágyai vannak. Az ellen az embertelen tömeggyilkosság ellen, amit az oroszok tesznek nap mint nap, szerintem mindenfajta védekezés megngedett.
Európa meg nem tud másképp védekezni az orosz háború miatti katasztrofális helyzet ellen, mint a szankciókkal, nincs más lehetősége.
Yoda69
@kotos: A hadifogoly tabor kulterueten volt, nem a varosban. Valoszinuleg kiserleti robbantas lehetett, hogy felmerjek a pusztito erejet. Azert nem volt tobb halott, mert ennyien voltak a taborban. Az oroket korabban kivontak onnan.
kotos
@nemkati: Nem kell hozzá 50 év. A történelem nem idén februárban kezdődött. A fejlett demokratikus Nyugat évszázadok óta a világ fegyveres kifosztásából él. Jól. Oroszországot csak az utóbbi 100 évben hányszor próbálták megszállni. 1917-22 polgárháború és intervenció (USA, Kanada, Japán az európaiak mellett. Félelem a kommunizmus eszméinek hatásától, ami Hitlerbe torkollott, a 46 óta folytatott hidegháború, a cocom listák, a fegyverkezési verseny. A Szu összeomlása után a jelcini "privatizálás", ingyen ölükbe hullott hatalmas ország, - volt megalapozott félelem az oroszokban. Putyin idején a sorra felmondott fegyverkorlátozási szerződések, szankciók, NATO közelítés, körberakni Oroszországot támaszpontokkal. "Tavasz" és "szines" forradalmak, az ellenzék támogatása, titkosszolgálati akciók.
Száz éve megy az agymosás az oroszok ellen és nagyon szép sikerrel. Ahogy nálunk: bármit csinál Orbán az jó, a rossz pedig nemzedék óta a Gyurcsótány. És ezt az emberek nagy többsége itt is beveszi. Így kajál be minden képtelen marhaságot egy zombivá vált, főleg nyugati manipulált tömeg. Miként te is.
Ettől persze még valójában az USA által kinevezett ukrán teremtett háborús helyzetet és indított fegyveres harcot saját orosz nemzetiségű népe ellen. A háború fegyveres szakasza akkor kezdődött, Donbasz ágyúzásával 8 éve és tart ma is. Ennek csak az egyik szakasza, ami idén folytatódott. A "területszerzés" vád is sántít, mert ezek mind zömében oroszok lakta terület, amit tűzzel-vassal próbáltak elukránosítani. (Krim autonómia is volt.) Tömeggyilkos: szép lózung, de az orosz közvetlen beavatkozásig már 14.000 donbaszit öltek meg a "honfitársaik". Donyeckben az Angyalok Sétányán kb 160 gyerek neve a táblán. A harcok ma oroszok lakta területeken zajlanak, miért gyilkolnák az oroszok az oroszokat szándékosan. Az utolsó ENSZ jelentés szerint a civil áldozatok száma 4.500.
Meguntam a gépelést. Bocs.
kotos
@Yoda69: Ne haragudj, de erre nem válaszolok, olyan mélyen színt alatt van. Üres fantáziálás, adat- és tényellenes.
Sámannus
Azért ha nagyon akarja amerika prosztata mőtétett hajthat végre rajta egy predátorral.
Sámannus
@kotos: A hős orosz népet senki sem gyalázza kizárólag a politikacsinálók kavarják a szart. Ha ott mindenki demokrata miért menekülnek tömegek nyugatra, miért lopnak az pénzügyi mogulok miért lopják meg az orosz államot, és a népet Még az államfő is . saját palotanegyedet különít el magának. Képtelenek demokráciát építeni Az ország még mindig a gulagra épít. Az erőszak soha nem képes jólétet létrehozni.
kotos
@Sámannus: "Az erőszak soha nem képes jólétet létrehozni." Dehogynem, de mennyire, nagyon is, csak az! A rümiak jóléte is már azon lapult, de aztán az 1400-as évek óta a nyugatiaké pláne! Kezd Portugália, folytat Spanyolország, belép Anglia, Franciaország, Hollandia, (alig 200 éve irtotta ki kartácstűzzel hajókról Bali királyát és népét), Belgium mind között a legaljasabb II. Lipót és magánbortoka Kongó kényszermunkán kiirtott népe. Felébredtek a németek és az olaszok. Osszuk újra a lapokat, I. vh. És qurva jól élnek azóta is a világ kirablásából a mai napig. És ők a Janik. Hullarablók.
Amit írtál, az meg nyugati propaganda ismétlése, semmi köze az igazsághoz. A hullarablók igazsága.
kotos
@kotos: Az "alig 200 éve elírás, helyesen: alig 100. Pontosan: 1908. "A helyiek összegyűltek a palota falaiba, feltérképezték a rémálom rituálékat, amely tömeges öngyilkosságban torkollott. A királyi család és az egyszerű balinesek is megölték gyermekeiket, mert a rabszolgaság nehezebb halál volt számukra."
Sámannus
@kotos: Sokat tudsz a történelemről, de nem tanulsz belőle. sehol nincs olyan, hogy a saját népét igázza le a hatalom ami jólétet szül. Ezt te sem állíthatod. a többiről nem is beszélel, mert az mégnagyobb katasztrófához vezet.
itt a hazai eseményeket idegen hatalmi érdek irányítja, mintha a mi akaratunk érvényesülne egy hazugság áradattal megerősített választás után.
Mindenki tudja kik írják a híreket, a hazugság most is megvan, olyan szinten, hogy aki jót akar ebbeb az országban, tehetetlen legyen.
Németh István
Ki az a marha aki elfogadná azt, hogy a Margitszigetre - mert az usa felségterület, csak útlevéllel mehet be? Ki hiszi el, hogy ebben a státuszában a Margit sziget meg tudna élni??? Ugye infrastruktúra nélkül, mert az ország mint amelynek "kebelén" belüli területről van szó, nem ad energiát, munkaerőt, mi több a lezárt határokon csiki -csuki van be sem enged senkit, ki sem enged senkit! >> ez a helyzet az usa szemetek kapzsi barmok esetében akik mindenáron gyarmatosítani akarnak (erre van eszük) a felvásárolt mezőgazdasági területek megszerzéséből, úgy akarnak profitálni, hogy kényszeríteni akarják az ukrán vezírt a további haza kiárusításra >> hogy az ipari bázisokat, stb is adják el!! sat.-stb. A zelenszkíj itt baszta át őket is és azért csinálja a palávert, hogy a világot megvezetve fedve legyen a nemzetkiárusító aljassága! SAJNOS EZT A nagyon buta ukránok sem fogják fel, miközben a kárpátaljai fiatalok besorozásával a zelenszkíj ritkítja a magyar kisebbség lélekszámát! Hiába költöztek el Kárpátaljáról más ukrán területre, stb. önmaguk védelmében ŐKET SOROZZÁK BE LEGELŐSZÖR!!! Hülyéknek tetszenek lenni??? Persze TISZTELET a KIVÉTELNEK, mert az is van köztetek!
Dr. Proktor
A ruszkik egyszerűen állatok...
...egyenes leszármazottai a náciknak, csak ők nem élettérnek hanem biztonsági övezetnek hívják ugyanazt!
Dr. Proktor
@Németh István: Hülye vagy Sztyepán...
Dr. Proktor
A Molotov Ribbentrop paktum egyenlőségjelet tett a nácik és a ruszkik közé!
Yoda69
@kotos: Nagyon naiv vagy, vagy túlzottan jóhiszemű.
relatív
Jellemző, hogy az agyhalottak a tényeket hozó bejegyzéseket ekézik embertelen, alantas, gyűlölettel teli írásaikkal.
Csak a propagandát ismerik, azt szajkózzák ruszófóbiájukat kimutatva !
Németh István
@Dr. Proktor: te egy agyilag nagyon hülye és gondolkozásra képtelen állat vagy, sajnos nem tudom itt közzé tenni Nagy Lajos hazánkfia írást, amelyet egy Finn blogger megdöbbentő >> Orosz birodalmi történések címmel hozott le 1802.-től a napjainkig! Ha netán neked és a nagyon tájékozatlan egymást basztató hülye gyerekeknek lenne affinitásotok az olvasáshoz akkor biza FACE adna kis tájékoztatást nektek! barom fasz, gondolkodni semmiképpen sem akar, tudó primitív állatprofesszor!
Németh István
Hogy a bombáról szóljak, mert látom setétek vagytok! Ez egy kiváló szerkezet, azonban a használata is kockázatos ugyanis olyan hatékony, hogy ha nem jó az időzítettség visszafele is nagy kárt okozhat, repülőről nem lehet alkalmazni, csak rakéta üzemmel működik!! De feltételezzük ezt a hibalehetőséget megszüntették! Ezért volt az, hogy pl hatalmas erdő-tüzek esetén kísérletezték ki > az epicentrumba küldött szerkezet semmi pillanat alatt eloltotta a tűzet. Igen ám csakhogy az az oltóbázis is megsemmisülhet a mi arra lett rendszeresítve, hogy az ismételt kigyulladást lokalizálja, ez is megoldható, csak költséges a telepítés, és nagyon nem lehet kiszámítani a tűzeset megjelenését - tehát felesleges előkészületet igényel! Így egyszerűbb ha oltásra nem használják, de felettébb előnyös lehet a háborús területrendezésre > az emberélet meg csak védett helyen és oxigén palackok terjesztésével jöhet létre!
Egy ilyen orosz honvédő háborúban nem lesz gond egyes területeken tisztogatást rendezni!! Az usa szerzemények ezt kifejezetten kívánatosnak is tartják! Úgy gondolom!!!
Dr. Proktor
@Németh István: Egy amőbának is több esze van mint neked, ráadásul nem fröcsög...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.