Az amerikai házelnök szerint az USA továbbra is "acélosan" támogatja majd a tajvaniak demokráciáját és másokat a világon, és egy gazdasági együrttműködés lehetőségéről is beszélt. 

A Reuters és a Guardian cikkei nyomán számolt be a hvg.hu Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani felszólásáról. 

Nancy Pelosi Tajvan szigetén beszélt arról, hogy az USA elkötelezett a világ demokráciáinak támogatásában

A tajvani elnöki hivatal által 2022. augusztus 3-án kiadott fotón Nancy Pelosi (balra), az amerikai képviselőház elnöke látható, amint Tajvan elnökével, Caj Jing-vennel áll a tajpeji elnöki hivatalban.

Fotó, címlapkép: AFP/Taiwan Presidential Office

Mint ismert, Pelosi több évtizede az első magas rangú amerikai politikus, aki a szigetországba látogatott – kivívva ezzel Kína ellenszenvét, amelynek kommunista vezetése Tajvant a saját birtokának tekinti (mivel a kínai kommunista államot a Kínai Köztársaság utódjának tartja).

Pelosi magyar idő szerint szerda hajnalban tartotta meg beszédét a tajpeji elnöki irodában Caj Jing-ven tajvani elnök társaságában. Előbb a tajvani elnök beszélt, aki azt mondta, Tajvan nem hátrál meg és bármit megtesznek a béke és stabilitás fenntartásáért. Kiemelte, együtt akarnak működni a világ demokráciáival, hogy megőrizzék a demokratikus értékeket. Az elnök beszéde végén megköszönte Pelosi "megbízható" támogatását is.

Az amerikai házelnök beszédében a tajvanit a világ egyik legszabadabb társadalmának nevezte, és hozzátette, látogatása megmutatta az USA megrendíthetetlen elkötelezettségét a tajvani demokrácia mellett. Mint mondta, "nagyon büszkék" Caj kormányzására, és azt szeretnék, hogy az egész világ elismerje ezt. 

"Negyvenhárom évvel ezelőtt az USA megígérte, hogy mindig Tajvan mellett lesz. Kitartunk az elkötelezettségünk mellett"

 – mondta el Nancy Pelosi, aki arra is kitért, hogy sokkal szorosabb együttműködést szeretne a két kormány között. Beszélt arról is, hogy a Biden-kormány kiterjesztené az amerikai chipgyártó iparágát, hogy az versenyben lehessen a kínai termeléssel, ez pedig nagy lehetőséget kínál a két ország (USA és Tajvan) gazdasági együttműködésére.

Az amerikai házelnök beszéde végén kiemelte, minden korábbinál létfontosságúbb most az Egyesült Államok szolidaritása Tajvan mellett, országa elkötelezettsége továbbra is acélos a demokrácia megőrzésére Tajvanon és a világon bárhol. 

Kína Nancy Pelosi látogatása miatt katonai gyakorlatokat indított Tajvan körzetében, ezt a tajvani hadsereg megemelt készültségi szinten várja. Japán a kínai hadgyakorlatok miatt aggodalmát fejezte ki, mivel szerintük a kínai gyakorlatok belelőgnak Japán kizárólagos gazdasági térségébe – olvasható a cikkben.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
Jó lenne, ha az USA nem gazdasági érdekből támogatná Tajvant, de Amerika nem lenne Amerika, ha nem hajtaná őket a gyarmatosítási kedv, még ha azt modern csomagolásban adják is elő. Ezzel együtt igen megnyugtató, hogy nem csinálják össze magukat Kína fenyegetéseitől, Európának sem kéne az oroszoktól.
Szelíd megoldás lehetne Tajvan nemzetközi védelme, azaz ismerje el önálló államként minél több ország. Mit tehetne Kína a dühöngésen kívül?

Gyökeres változás éppen a kínai társadalomban kívánatos, hogy ne telepedjenek rá agresszorként, az iszonyatos mennyiségű gagyijukkal, a felelőtlen, környezetszennyező gazdaságukkal a világra. Tanulhanának Japántól, Dél-Koreától.
ómió
És ennek érdekében, ugye, egy-egy "demokratikus" agresszorkodástól se riad vissza!?
Csizmás Kond
...a vén libát kisérleti nyúlként használták...ha kilövik sem lett volna kár érte...
verőce21
Csúnya kettős játékot folytat az USA... hivatalosan elismeri az egy Kína elvet, ugyanakkor teljes erőbedobással uszít Tajvanon...!
csak úgy....
@verőce21: honnan tudod,hogy uszít? mert orbán úgy szokta?
a buta elméleted szerint, akkor a trampli-orbán találkozás is uszítás...
verőce21
Az általam eddig említett anyagok figyelmen kívül hagyják a legfontosabb tényezőt – az USA és Kína közötti harcot a technológiai fölényért...!

a világon gyakorlatilag nincs egy modern autó, egy repülőgép, egyetlen hajó vagy háztartási gép sem, ahol az elektronika ne tartalmazna valami tajvani gyárban készültet.
A TSMC abszolút világelső a félvezetőgyártó cégek szerződéses szolgáltatásainak piacán, beleértve az Apple-t, az AMD-t, az Nvidiát...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.