Évek óta zajlott az elsikálás. 

A 444 foglalta össze, hogy elkészült egy 129 oldalas jelentés, amely részletesen leírja, hogy a görög parti őrség és a Frontex nevű uniós határvédelmi ügynökség hogyan vett részt a menedékkérők illegális visszatoloncolásában. 

Visszalökték a tengerbe a menedékkérőket Görögországban, aztán minden nyomot eltüntettek

Fotó: ARIS MESSINIS / AFP

A német Spiegel nevű lap évek óta dokumentálta az Égei-tengeren történő illegális visszatoloncolásokat, a görög parti őrség és a Frontex pedig következetesen tagadták ezeket. Mostanra viszont már hivatalos uniós nyomozás szól nemcsak arról, hogy ezek megtörténtek, hanem arról is hogy szisztematikusan tüntették el a nyomait, és torzítottak el uniós adatbázisokat.

Többek között a hatóságok vízbe lőttek, megállították a menedékkérő csónakokat, és tönkretették a motorjaikat. Az embereket átterelték egy életmentő csónakba, amit aztán elvontattak Törökország felé, majd magukra hagyták őket a tenger közepén. Órákkal később talált rájuk a török parti őrség.

Mindez ellentétes a nemzetközi, az EU-s és a görög joggal is. A görög területre érő menedékkérők számára lehetővé kellene tenni, hogy benyújtsák a menedékkérelmüket, amit aztán elbírálnak a hatóságok. Semmiképp se lehetne őket visszalökni a tenger közepére, aztán ott hagyni egy csónakban.

Az OLAF jelentése szerint olyan esetek is voltak, amikor a frontexes hajók nemcsak, hogy szemet hunytak a visszatoloncolások felett, hanem konkrétan részt is vettek bennük.

Forrás: 444.hu

85 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Ilyenek azok, akik a betolakodóktól védik a hazájukat. Respekt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Horizont: Ahogy viselkedsz és beszélsz, az a te intelligenciádat mutatja. Sajnos, nem vagy vele bőven megáldva.
Málna
@csak úgy...: Méltatlan hozzád ez az üres, ízléstelen fecsegés. Nem tudtad? Hahaha...
csak úgy....
@Málna: nem tehetek róla de ki nem állhatom a buta örömlyányokat!
a buta okoskodásaidat tedd takarékra és szent a béke! :) - szeresd orbánt de csak csöndesen.. ;)
durbincs
@karma1: csak Előkaparták 50Iq bibircsokos krogya , ?
boldog
Csak ezzel a módszerrel lehet a migráncsokat elrettenteni az utazástól/betolakodástól, sajnos. Mert, ha semmit sem csinálnak asátorban, vagy az útszélen, esznek isznak, lődörögnek már megérte nekik, mert dolgozni soha nem fog egyik sem az biztos, csak ideig óráig és tudják, hogy az eltartás biztosított az uniós országokban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.