Jeruzsálem egyhetes hadműveletre készül.

Egyetlen este alatt több mint 160 rakétát lőttek ki IzraelreMAHMUD HAMS / AFP

Péntek estétől szombat reggelig több mint 160 rakétát lőttek a Gázai övezet katonai szervezetei Izrael felé, Jeruzsálem egyhetes hadműveletre készül – jelentette szombat reggel a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az MTI információi szerint éjjel is folytatódtak az Izrael elleni rakétatámadások, de a Vaskupola légvédelmi rendszer a katonai szóvivő szerint kilencvenöt százalékos hatékonysággal működik, sikeresen befogta az izraeli lakott területekre irányzott lövedékeket. A 160-ból mintegy harminc palesztin rakéta a Gázai övezetben ért földet.

A péntek délután bejelentett Hajnalhasadás hadműveletben Izrael az Iszlám Dzsihád terrorszervezet több tucat gázai célpontját lőtte,

köztük legkevesebb hat fegyverkészítő műhelyt, két fegyverraktárt, hat megfigyelő állomást és öt rakétakilövő helyet.

Ciszjordániában letartóztatták az Iszlám Dzsihád mintegy 20 aktivistáját, köztük az ismert Nadzsah Kabaibát, akit korábban már fogva tartottak izraeli börtönben. Az őrizetbe vételek során nem történtek sebesülések.

Ha szükséges, akkor nem Dzsabari lesz az utolsó célpont

– közölte az izraeli hadvezetés, a harcokat péntek délután elindító célzott légicsapásra utalva, amelyben kivégezték Tajszir Dzsabarit, az Iszlám Dzsihád szervezet egyik legfontosabb katonai parancsnokát. Az izraeli támadásokban a Gázai övezetben eddig legkevesebb tíz ember vesztette életét, köztük 2-3 civil, – egyikük egy 5 éves kislány volt – és legkevesebb 80-an megsebesültek.

Az izraeli légicsapásokban megölték Abdullah Kadomot, az Iszlám Dzsihád páncélelhárító rendszerének vezetőjét is. „Ők ketten (Dzsabarival) álltak a támadásos fenyegetések mögött a Gázai övezetben” – közölte az izraeli hadsereg.

Az övezetet irányító iszlamista Hamász szervezet mindeddig nem avatkozott be a harcokba, nem indított rakétákat. A lap korábbi értesülései szerint Jeruzsálem egyiptomi közvetítéssel megpróbálja megakadályozni a Hamász részvételét.

Viszont két másik szervezet csatlakozott az Iszlám Dzsihádhoz:

az övezet harmadik legnagyobb tömörülése, az Ellenállási Bizottságok, amelyet a második intifáda, vagyis palesztin felkelés idején, a kétezres évek elején hoztak létre a Hamász, a Fatah és az Iszlám Dzsihád korábbi tagjai, valamint a Fatah párt gázai fegyveres alakulata, a Suhada al-Aksza.

Az izraeli haderők bejelentették, hogy egyelőre nem folynak tárgyalások az Iszlám Dzsiháddal a harcok beszüntetéséről.

Egyhetes akcióra készülünk

– hangsúlyozta a hadsereg szóvivője. „Ezt határozta meg számunkra a politikai vezetés és a vezérkari főnök” – tette hozzá.

Izraelben gázai rakétatámadásoktól tartva megtiltották a fürdőzést a földközi-tengeri partoknál, s rendkívüli óvintézkedéseket vezettek be elsősorban a Gázai övezethez közeli térségben. Az övezet közvetlen szomszédságában az óvóhelyeken töltötték a péntekről szombatra virradó éjszakát az izraeliek.

A zsidó ellenzéki pártok támogatásukról biztosították a kormányt és a hadsereget, az arab pártok Közös Listája viszont elítélte az izraeli vezetést a Hajnalhasadás hadművelet megindításáért.

Az Egyesült Államok szilárdan hisz abban, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát

– írta twitter fiókjában Tom Neides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete. „Kapcsolatban állunk különböző felekkel, és nyugalomra szólítunk fel minden érintettet” – tette hozzá.

„Izrael azon dolgozik, hogy megvédje magát és polgárait, és céljának elérése érdekében célzottan és határozottan fog fellépni a terroristák és a terrorizmus elkövetői ellen” – közölte Beni Ganz védelmi miniszter a Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésen. Ganz operatív információkat adott át a hadműveletről, valamint a Gázai övezet békéjének és stabilitásának helyreállítására tett erőfeszítésekről.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@Mirabilis: A címet kihagytad a gondolataidból, ki kezdte?!
Mirabilis
@CsipkeRózsa:ma15 :36 mindig izrael kezdi
Izrael fokozza a légicsapásokat a Gázai övezetben 2022.08.06

www.portfolio.hu/global/20220806/izrael-fokozza-a-legicsapasokat-a-gazai-ovezetben-559925
CsipkeRózsa
@Mirabilis: A harcokat az robbantottak ki, hogy Izrael pénteken egy légicsapásban megölte a palesztin Iszlám Dzsihád szervezet egyik magas rangú parancsnokát. Telefonon figyelmeztették a lakosokat.

Egy terrorszervezet vezetőjét ölték meg, ami "elfogadott" egy ilyen környezetben.

". A gázai fegyveresek továbbra is körülbelül félóránként lőnek rakétákat Dél-Izraelre, "
Mirabilis
@CsipkeRózsa: ma 16: 32 Nem, nincs mentség az izraeli öldöklésre. Évek óta tart. A zsidók azt hiszik, hogy nekik mindent szabad - auschwitz árnyában élnek még. Holott kárpótolták őket, sőt országot hívtak nekik létre: Izrael
Le kéne nyugodniuk a picsába már.
CsipkeRózsa
@Mirabilis: Nincs igazad, egy terrorkörnyezetben minden ország védekezni kényszerülne, mert valóban veszélyben van az ország! Még akkor is, ha a zsidók mindig a "bűnösök"., mint ahogy nálad is.
Mirabilis
@CsipkeRózsa: Milyen terror környezet?
Hadműveletet indított Izrael a Gázai övezetben, megöltek egy terroristavezért. Tehát ki kezdte megint? izrael. Milyen terrorista vezér? Kit fenyegetett? Önkéntes alapon dönti el izrael, hogy joga van hadműveletet indítani bmi okból?
Tehát ki kezdi mindig: a zsidó állam. Nem tud megmaradni a p...ján.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.