Az orosz hadsereg az enerhodari atomerőmű területére telepített csapásmérő egységeket, maga a létesítmény viszont a déli ukrán ellentámadáshoz szükséges stratégiai területen fekszik. A NAÜ vezetője ezért szólt, hogy mindenki a tűzzel játszik.

A BBC cikke szerint a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (International Atomic Energy Agency, IAEA; magyarul NAÜ-nek rövidítik) úgy látja, hogy nagyon is valós a kockázat egy atomkatasztrófára az ukrajnai Zaporizzsjában – olvasható a Telex cikkében.

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: nagyon valós a kockázata egy nukleáris balesetnek Enerhodarban

Az enerhodari erőmű még 2009-ben

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Ralf1969

Rafael Mariano Grossi, a szervezet vezetője a zaporizzsjai atomerőmű környéki harcokban benne van a nukleáris katasztrófa "nagyon is valós kockázata", ami nemcsak Ukrajnában, de azon túl is veszélyeztetheti a közegészségügyet. Bármilyen, a létesítményre irányuló, vagy onnan érkező katonai művelet "játék a tűzzel", ami katasztrofális következményekkel járhat.

Még márciusban foglalták el a zaporizzsjai területen álló Enerhodar város melletti atomerőművet az orosz megszálló csapatok, akik megtartották ugyan az ott dolgozó ukrán személyzetet, ám az erőmű területére katonai csapásmérő egységeket telepítettek, ahonnan többször is indítottak rakétatámadásokat. 

Mivel az atomerőmű területén állomásoznak, az ukránok nem kockáztatják, hogy egy ellencsapás esetleg a létesítményt érje, így az oroszok kvázi szabadon lőhetnek onnan egészen addig, míg a készleteik kitartanak. A déli ukrán ellentámadás szempontjából viszont az erőmű stratégiai területen fekszik.

A NAÜ vezetősége azért jelezte aggodalmát, mert a napokban több lövés is érte az erőművet, amivel a szembenálló felek kölcsönösen egymást vádolták meg. Az Európai Unió szerint Oroszország súlyosan megsérti a nukleáris biztonsági előírásokat és szabályokat. A NAÜ vezetője szerint a nukleáris baleset elkerülése érdekében mindenkinek félre kell tennie a nézeteltéréseit és együtt kell cselekedni, méghozzá azonnal.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Teljesen mindegy. Időzitett radióaktiv bombabolygón élünk ill ülünk.
Tele a bolygó szemétttel, vegyszeres szenyezettséggel, természet rombolással. Radióaktivitással.
Hamarosan vagy felrobban a bolygó vagy szénné ég az élőlény az UV sugárzás miatt.
jesz
eddig is volt már atomerőmű baleset az Uraltól keltre, csak elhallgatták...de ezektől is nagyobb kárt okozott a Kuvaiti olajkutak felrobbantása...hónapokig küzdöttek az oltással, miközben fekete füst szállt Ázsia felett...az erdőtüzek, a vulkánkitörések is hozzájárulnak a környezetünk pusztulásához, nem kell ahhoz még egy Csernobil.
( Napkitörések is rendesen fűtik a bolygót, és azok (is)tovább fokozódnak)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.