Az országos közegészségügyi intézet vezetője szerint már most el kell kezdeni felkészíteni az orvosokat erre.

Messzi földről származó különleges betegségek terjedhetnek el Németországban az éghajlatváltozás miatt, amire fel kell készíteni az orvosokat – hangsúlyozta egy hétfőn ismertetett nyilatkozatában az országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője az MTI híre szerint.

Németországban attól tartanak, a klímaváltozással megjelennek náluk is az egzotikus betegségek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Lothar Wieler a Berliner Morgenpost című lapban közölt összeállításban kiemelte, hogy fel kell készíteni a Németországban dolgozó orvosokat arra, hogy egyre gyakrabban lehet dolguk olyan betegségekkel, amelyek eddig csak távoli országokból visszatérő pácienseknél fordultak elő.

Az RKI kiemelt feladatának tartja ezt az "érzékenyítő" munkát, a többi között webináriumokat tart a témában és tájékoztató anyagokat készít – mondta az intézet vezetője.

Az éghajlatváltozás miatt a tél egyre enyhébb, a nyár pedig egyre melegebb Németországban, így a Földközi-tenger térségében vagy még távolabbi vidékeken honos állatfajok is megélnek – írta a Berliner Morgenpost, példaként említve a számos veszélyes vírus terjesztőjeként számon tartott ázsiai tigrisszúnyogot.

Ugyanakkor a régóta honos fajok is új veszélyt jelenthetnek az éghajlat melegedése miatt. A közönséges háziszúnyogok például gyakrabban hordozzák a nyugat-nílusi vírust.

Ennél a kórokozónál a szaporodás a szúnyogok szervezetében hőmérsékletfüggő, így a magasabb hőmérséklet hosszabb időn keresztül növeli a szúnyogcsípés általi fertőzések valószínűségét – mondta a lapnak Lothar Wieler.

Az RKI már 2019-ben regisztrált eseteket, amelyekben valószínűleg szúnyogcsípés miatt kapták el a vírust emberek, akik nem jártak az országon kívül. Azonban legyőzöttnek hitt betegségek, akár még a malária is újra megjelenhet Németországban a klímaváltozás miatt.

Az enyhébb tél a többi között azzal jár, hogy hosszabb ideig aktívak az állatok. Így a kullancsok által terjesztett betegségek száma is növekszik. Ezt mutatják az RKI adatai is, amelyek szerint 2020-ban minden korábbinál több esetben, 712 betegnél mutatták ki a kullancsok révén terjedő FSME-vírus okozta agyvelőgyulladást. A következő – valamivel hűvösebb – évben ez a szám 45 százalékkal csökkent.

Az biztos, hogy az új veszélyek mindenekelőtt a gyerekeket, az időseket és a gyenge immunrendszerű embereket fenyegetik, és védekezni elsősorban óvatos, körültekintő magatartással, például hosszú ruházat viselésével, szúnyog- és kullancsriasztó spray használatával lehet.

Az orvosoknak pedig fel kell készülniük arra, hogy gyakrabban kell majd olyan diagnózisokat felállítaniuk, amelyek korábban ritkák voltak – mondta Lothar Wieler.

Forrás: mti.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
akár a háború, a klímaváltozás is jó ürügy mindenféle kellemetlenség esetén...

Az oltatlan, mosdatlan, ellenőrizetlen(ellenőrizhetetlen)migránshadak persze nem terjesztenek betegséget
Csizmás Kond
...és ha még hozzáadjuk az általuk és az amerikaiak által ukrajnában kotyvasztott dolgokat akkor biztos van amiért adódjanak.
117
Végidő

Lesznek háborúk, járványok, éhezés, természeti katasztrófák. De ez még nem a vég. Mert azokban a napokban olyan nyomorúság lesz, amilyen a világ kezdete óta nem volt, és nem is lesz. Azokban a napokban pedig, ama nyomorúság után, a nap elsötétedik, a hold nem fénylik, a csillagok lehullanak az égről, és az egek tartóerői megrendülnek.

Amit pedig nektek mondok, azt mindenkinek mondom: Vigyázzatok!
Tanuljátok meg a fügefáról vett példázatot: amikor már zsendül az ága, és levelet hajt, tudjátok, hogy közel van a nyár.
Így ti is, amikor meglátjátok, hogy ezek történnek, tudjátok meg, hogy közel a vég.
ómió
Az agyfogyatkozás ott már rég elkezdődött!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.