Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.

Közzétették, hogy mit találtak Donald Trump otthonában a házkutatás során
Fotó: Youtube

A hatósági intézkedésről szóló bírósági végzést és jegyzőkönyvet az igazságügyi miniszter csütörtöki sajtónyilatkozata után hozták nyilvánosságra, több nappal azután, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) házkutatást tartott a floridai házban. Merrick Garland tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a közvélemény erre irányuló igényét érzékelve kezdeményezte az iratok nyilvánosságát.

Donald Trump csütörtök este minél gyorsabb nyilvánosságra hozatalt követelt.

A Fox News hírcsatornán pénteken megjelentetett bírósági végzésből kiderül, hogy azt múlt szombaton, augusztus 5-én írta alá egy bíró, Bruce Reinhart, amivel felhatalmazást adott az FBI-nak, hogy a floridai ingatlant, annak minden helyiségét átkutassák, amelyet Donald Trump és munkatársai használnak. A végzés azt is tartalmazta, hogy az intézkedést augusztus 19-én, vagy azt megelőzően, reggel 6 és este 10 óra közötti időszakban folytathatja le a hatóság, és ott minden fizikai formában létező, és egyéb bizonyítékként használható adathordozót lefoglalhatnak, amelyen illegális adatok tárolhatók.

A nyomozók által készített jegyzőkönyv szerint 20 doboznyi iratot foglaltak le.

Ezek között szerepelnek minősített iratok, köztük szigorúan titkos, titkos és bizalmas jelzésű dokumentumok, úgynevezett TS/SCI (Top Secret/Sensitive Information) iratok. A jegyzőkönyvből kiderült, hogy az FBI magával vitt egy "bőrkötésű dobozt is", benne fotóalbumokkal, kézzel írott jegyzetekkel, és különböző egyéb, minősített és titkos iratokkal.

A hírcsatorna összefoglalója szerint Donald Trump és csapata vitatja az iratok minősített voltát, ugyanis a volt elnök a hivatalából történt távozása előtt feloldotta azok minősítését.

A Washington Post című napilap helyi idő szerint péntek reggel saját értesülésre hivatkozva azt írta, hogy atomfegyverekre vonatkozó minősített iratokról is szó volt a házkutatás során. A nyilvánosságra hozott dokumentumokból erre vonatkozó információ nem derült ki.

Közben New Yorkban véglegessé vált, hogy október 24-én kezdődik a Trump vállalkozás bírósági tárgyalása az esküdtek kiválasztásával. Az ügyben eljáró bíró egy meghallgatáson elutasította a Trump Szervezet (Trump Organization) és korábbi pénzügyi vezetője, Allen Weisselberg kérését az adócsalás vádjának ejtésére.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pági
@rokker33: nocsak!Ki lehet Biden gazdája?Elárulná ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rokker33
@Horizont: ja még az fura számomra hogy 2 éve nem ő az elnök, de ezek az iratok amiket ellopott az nem hiányzott senkinek?? Egyáltalán hogy tud kivinni/ kicsempészni több karton fontos iratot úgy hogy ezt senki sem vette észre 4 év alatt?? Főleg fontos és titkosított adatokról van szó nem a fehérház villanyszámláját vitte haza. Azért az gyanús,hogy csak most kaptak engedélyt a házkutatásra, mikor Trump bejelentette ,hogy mindenképpen indulni fog a választáskor az elnöki pozicióért! Az előtt csak nyomozás folyt ellene..2 évig... ???
rokker33
@Horizont: az igaz de Biden és a gazdája /tuti nem ő irányítja az usát / 2 évig semmit nem tettek és most bejelenti az indulását és egyből házkutatás? Ez engem Oroszországra emlékeztet vagy a nagy demokráciában úszkáló usa ezt nem teszi meg?? Dehogynem csak a kisemberek nem tudnak róla!
Nyírfa
Őszintén szólva nem csodálom, hogy Orbán kapaszkodik Trumpba, hasonló a hasonlót csak erősítheti - gondolja, és jól gondolja, csak itt két negatív minőség összeadódását látjuk, és az , akárhogy is nézzük, negatív eredményt ad.
csagyi
A Clinton hogy került ebbe a témába?
Ja..
Csak!
félőskari a megmondó.
Szokás szerint.
teuton
@Horizont: Hülyetöl ne kerdezz, mert hülye valaszt kapsz... Ez egy fizetett troll. Allitolag Ausztriaban mosogat (mert ugye MO jobban teljesit!), es onan nyalja Orbant es a fidesz segget...
teuton
@rokker33: Te is egy analfabeta fidesznyalonc vagy... Mar a levaltasa ota több eljaras folyik a szepfiu ellen, többek között adocsalasert is! Csakhogy demokraciakban nem keziiranyitassal mennek a dolgok marol holnapra, mint Polpotnal! Persze ha fideszes korrupt politikusokrol van szo, akik milliardokat loptak, de 7 ev utan sincs vademeles (!), azon nem haborodsz fel ugye? Meg a 80 millios kenöpenzt elfogado allamtitkar is szabadlabon van. Erdekes modon aki a penzt adta neki, az mar 1 eve elözetesben ül...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.