Nem tudni, hogy az incidenssel mi célja volt az orosz hadseregnek. 

Két orosz harci repülőgép megsértette csütörtökön Finnország légterét Porvoo város térségében – közölte a finn védelmi minisztérium, amely két MiG-31-es típusú vadászrepülőgépet gyanúsítanak azzal, hogy illegálisan behatolt a finn légtérbe a Finn-öböl felett.

Breaking! Két orosz vadászgép sértette meg a finn légteret

Illusztráció!

Fotó: 123RF.com

Az incidens mindössze két percig tartott, amikor a gépek nyugati irányba repültek egy kilométert a reggeli órákban. A finn légierő riasztotta egységeit a repülőgépek azonosítására. A védelmi minisztérium hozzátette, hogy a határőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Finnországnak mintegy 1300 kilométer hosszú határa van Oroszországgal. Helsinki a svéd vezetéssel közösen májusban szakított hagyományos semlegességével, és az ukrajnai háború miatt felvételét kérte a NATO-ba.

A Supo finn hírszerzés már májusban figyelmeztetett, hogy Moszkva különböző kísérleteket fog tenni arra, hogy befolyásolja Helsinki NATO-csatlakozásának folyamatát.

Az orosz légierő ma a Balti-tenger felett is aktív volt. Egy IL-76 típusú orosz repülőgépet a balti légteret védő magyar Gripenek azonosítottak.

Forrás: hvg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Ellenkező esetben a ruszkik már lwlőtték volna ezeket a gépekwt! Emlekezzünk csak a koreai utasszállítóra...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Ellenkező esetben a ruszkik már lwlőtték volna ezeket a gépekwt! Emlekezzünk csak a koreai utasszállítóra...
Nessy
Ez nem zavarta Moszkvát? Azon nem akadt ki, hogy ők sértették meg más állam légterét?
Ejnye hívek, hogy is van ez az égről való leradírozással és egyéb ötletekkel? Vagy most, hogy ruszki gépekről van szó, már nem érvényes?
Virág Árpád
@Dr. Proktor: Az 1983-ban történt és szovjetek lőtték le, azóta sem tisztázták az okokat - persze Jelcin elnök később bocsánatot kért, bár nem az ő kompetenciája lett volna ezt bármilyen módon is rendezni!
Azóta sok minden megváltozott. Számos esetben történt légtérsértés Oroszország kárára is, megnézheted a youtube-on akár! Természetesen orosz gép is megsért idegen légteret, de nem lövöldözés az első válasz egyik fél részéről sem!
ómió
Csak nem a "preNATO viszonyokat" fényképezték?
Aki Én
@ómió: Most nem az a véleményed, mint a napokban, hogy le kell vadászni a légtérsértőket?
ómió
@Aki Én: Dehogynem! De attól, ugye, akár még efftársilag is, akár fényképezhettek is!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.