Augusztus 24-én lesz 31 éve, hogy Ukrajna függetlenedett Oroszországtól, és fél éve, hogy az oroszok háborúba kezdtek az ukránok ellen.

A Reuters cikke nyomán számolt be arról a 444, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szombat esti videóüzenetében arra figyelmeztette az ukrán lakosságot, hogy legyenek éberek, mert Oroszország valami "különösen gonosz" dologgal készülhet a következő napokban.

Zelenszkij szerint az oroszok "valami különösen ronda és gonosz" dologra készül a következő napokban

A kép illusztráció, egy korábbi ukrán elnöki videóüzenetből származik.

Fotó: Illusztráció/YouTube/Ofisz Prezidenti Ukraini

Zelenszkij elnök ezt azért mondta el, mert augusztus 24-én, szerdán lesz Ukrajna Oroszországtól való függetlenedésének 31. évfordulója, emellett pedig a február 24. óta tartó orosz-ukrán háború féléves évfordulója is.

Mindannyiunknak tisztában kell lennie azzal, hogy ezen a héten Oroszország megpróbálhat valami különösen rondát, valami különösen gonosz dolgot csinálni

 - mondta el a videóüzenetben, és kiemelte, hogy az ukránok nem engedhetik meg, hogy a moszkvai vezetés elkeseredettséget és félelmet gerjesszen bennük.

A Reuters cikke kitért rá, hogy szombat este Moszkva közelében egy autóba rejtett pokolgép megölte a Putyin ideológusának is nevezett Alekszander Dugin lányát, Darja Duginát (aki politikai kommentátorként maga is támogatta az Ukrajna elleni háborút). Egyes feltételezések szerint az apát célozhatták meg a merénylettel, aki az utolsó pillanatban dönthetett úgy, hogy más autóval távozik arról a rendezvényről, ahol lányával együtt volt.

A cikk szerint jövő hét szerdán Ukrajna második legnagyobb városában Harkivban egész napra meghosszabbítják a kijárási tilalmat, mivel a települést rendszeresen lövik az orosz erők.

Az ukrán vezérkar a Facebookon közölte vasárnap kora reggel, hogy a Donbaszban több támadási kísérletet is végrehajtottak az orosz erők az elmúlt 24 órában. 

Délen az orosz erők sikeres támadást hajtottak végre a Herszon és Mikolajiv régiók határán fekvő Blahodatne falu ellen. Mykolaiv városát vasárnap kora reggel több S-300-as rakétával találták el – közölte Vitalij Kim regionális kormányzó a Telegramban a Reuters cikke szerint.

Európa legnagyobb atomerőművét, a zaporizssjait az éjjel folyamán öt különböző alkalommal lőtték, ezt Valentyin Reznyicsenko regionális kormányzó közölte a Telegramon. Elmondása szerint 25 tüzérségi lövedék csapódott be a városban, amelyek egy ipari létesítményben tüzet okoztak, és 3000 lakos áramellátásában okoztak zavart.

A zaporizssjai atomerőművet érő tüzérségi csapások, valamint az ott állomásozó csapatok miatt nagy a félelem egy nukleáris baleset miatt, ezért az ENSZ továbbra is szorgalmazza, hogy a létesítmény körül demilitarizált zónát hozzanak létre, és folynak a tárgyalások semleges megfigyelők beküldésére, akik az erőmű helyzetét mérnék fel. 

Forrás: reuters.com, 444.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Lassan igazi EU érett ország lesz Ukrajna, már csak a franciákhoz kell felzárkózniuk napi lefejezések terén...!
magyar1
@jesz: Ja, ő meg biztonságban, gazdagságban él majd boldogan. Putyin sem tesz ellene semmit csak a népet öli.
NKF
Ez a kis gennyláda mehetne már a jó kurva anyjába!
Tönkre tette Ukrajnát a rohadék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.