Bár végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, jó eséllyel olyan sok búzát – közel 95 millió tonnát – takarítottak be Oroszországban, amire nagyon régen nem volt példa.

Ez elvileg jó hír a világ élelmezése szempontjából, a gyakorlatban azonban kül- és belföldi okok is akadályozzák a kenyérgabona exportját, összegzi a a g7.hu.

Az utóbbiak közé tartozik a magas exportvám, valamint az erős rubel, ami kevésbé jövedelmezővé teszi az exportot. Már készülnek a kormányzati tervek a túl erős orosz fizetőeszköz gyengítésére, ám kérdés, hogy ezek mikor hozhatnak eredményt.

Mindenhol hiánycikk, pedig Oroszországban rengeteg a búza, de a szankciók miatt nem tudják eladni

Illusztráció: 123rf.com

Ami a külföldi okokat illeti, a Bloomberg cikke szerint – noha a szankciók nem vonatkoznak az élelmiszerek kereskedelmére – a nyugati bankok, biztosítók és hajóstársaságok vonakodnak részt venni az orosz búza exportjának finanszírozásában, illetve lebonyolításában. Korábban az amerikai kormány is igyekezett noszogatni őket, a jelek szerint mérsékelt eredménnyel.

Az orosz búzaexport júliusban és augusztusban – az új gabonaév első két hónapjában – 6,3 millió tonnát tett ki, ami 22 százalékkal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában. A Bloomberg által idézett elemzés szerint ugyanakkor a nyár vége felé elkezdett gyorsulni az orosz búzaexport, így szeptemberben már elérheti a 4 millió tonnát. Igaz, ez még mindig elmaradna a tavalyi szeptemberi 4,7 milliótól.

Arról, hogy mi a helyzet az európai búzaellátást biztosító másik húzó ország, Ukrajna export helyzetével, a g7.hu cikkében olvashatnak bővebben. 

Forrás: g7.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
...a zorosznak sok a búzája...de mint látszik akkor sem gyújtja fel mint az a mi gazdáink tették...
fergeteg
Úgy hülye a Nyugat ahogy van.
Lassan Magyarország az egyetlen normális állam,normális vezetőkkel Európában.
kereső
@KisTehen: Azért lopták az ukrán gabonát??? Miért nem adja el Afrikának??
csak úgy....
@Pegero: nekik kb. annyi búzájuk van eladni való,mint neked eszed!
ómió
Pedig most szaporítják azt az emberfajt, amelyik inkább éhendöglik, semmint orosz búzát vegyen! Ez pedig az efftársi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.