Az üzleti lap szerint eleve alacsonyabb mértékben nőtt a brit gazdaság a vártnál júliusban a júniusi visszaesés után, ami a királynő halálával és a szeptemberi temetéssel együtt azt okozhatja, hogy az aktuális negyedévben recessziós legyen. Ugyanakkor egyes elemzők szerint lehetséges, hogy el fogják kerülni a recessziót az energiaár-stop októberi bevezetésével.

A vártnál alacsonyabb mértékben nőtt a brit gazdaság júliusban a júniusi visszaesés után, a királynő halála és a szeptemberi temetés pedig összességében azt okozhatja, hogy recessziós lesz a brit gazdaság az aktuális negyedévben – írta meg a portfolio.hu a bloomberg.com cikke nyomán.

Bloomberg: a királynő halála recessziót okozhat a brit gazdaságban

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint a brit gazdaság júliusban 0,2 százalékot nőtt az előző hónaphoz képest, ami elmaradt az előzetesen a Reuters elemzői által várt 0,5 százalékos növekedéstől. Az építőipar és az ipar gyengélkedése okozta a vártnál lassabb növekedést, júniusban pedig a brit gazdaság 0,6 százalékkal esett vissza, amit a királynő jubileumi ünnepsége miatti szabadságolások okoztak.

Most a Nomura és a Deutsche Bank elemzői úgy látják, a királynő halála és temetése miatt elrendelt munkaszüneti napok már elegendőek lesznek arra, hogy az idei harmadik negyedévben a brit gazdaság recesszióba forduljon.

"Az első negyedévben a brit gazdaság 0,1%-os visszaesést mutatott, a két egymást követő negyedévben közölt visszaesés így már recessziót jelentene. A vállalatok és a háztartások nehezen tudják kigazdálkodni a megnövekedett energiaszámlát, így a kilátások az új miniszterelnök tervezett árstopja ellenére nem jók"

- olvasható a portfolio.hu szemléjében. 

A legfrissebb beszerzésimenedzser-indexek alapján a Bloomberg arra jutott, hogy augusztusban a brit gazdaság aktivitása jelentős visszaesést mutatott, de ugyanakkor a kormányfő által októbertől bevezetett energiaár-stop miatt lehet, hogy a recessziót végül elkerülik. Az energiaár-stop miatt viszont előfordulhat, hogy a Bank of Englandnek tovább kell magas szinten tartania a kamatokat, a piaci szereplők a szeptember 22-ei ülésre a 50 bázispontos emelést áraznak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.