Novembertől indul az intézkedés, és az ipari felhasználók terheinek csökkentésére is kidolgoztak egy tervet.

Petr Fiala cseh kormányfő jelentette be, hogy novembertől ársapkát vezetnek be a lakossági áram- és gázfogyasztásra, ezzel védve a háztartásokat az elszálló energiaáraktól – írta meg az MTI nyomán a hvg.hu.

Ársapkát vezetnek be Csehországban a lakossági gázra és áramra

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az áram esetében kilowattóránként hat cseh koronás (96 forint), a gáz esetében pedig három cseh koronás (48 forint) árkorlátozást fognak alkalmazni az erről szóló rendelet értelmében. (A hvg.hu összehasonlításként mellé tette, hogy Magyarországon a rezsicsökkentett ár 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad kilowattóránként, az e feletti fogyasztásnál 71,1 forintra emelkedik. A gáznál 144 köbméter/hó fogyasztásig 102 forint köbméterenként a kedvezményes tarifa, fölötte viszont már 747 forint/köbméter az új lakossági ár.)

Petr Fiala arra is kitért, hogy az ipari felhasználók terheinek csökkentését szolgáló megoldás is készen van, azt szerdán fogják közzétenni. 

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter azt közölte, hogy az árkorlátozások költsége várhatóan 130 milliárd cseh korona (kétezer milliárd forint) lesz, és hozzátette, hogy az egyes gazdasági ágazatokban keletkezett váratlan nyereségek tervezett megadóztatásával 70 milliárd cseh korona bevételre számítanak 2023-ban.

Forrás: mti.hu, hvg.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Ott is megkezdik a "népbutítást"!? Na, ne má'!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.