A spanyolországi Malagában hétfőn őrizetbe vettek egy üzletembert, akit azzal gyanúsítanak, hogy alig több mint egy év alatt 200 millió eurót mosott tisztára – közölte a hágai székhelyű Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) csütörtökön.

Malagában letartóztatták Johnny Morrisey-t, Európa legnagyobb pénzmosásának gyanúsítottját

Fotó: Pixabay

Sajtóinformációk szerint a gyanúsított neve Johnny Morrissey, és illegális tevékenysége az ír bűnszervezethez, a Kinahan klánhoz kötődik.

A nemzetközi letartóztatási műveletet a spanyol csendőrség (Guardia Civil) vezette a brit, holland és az ír hatóságokkal együttműködve. Morrisseyt az Europol kiemelt célpontnak tekintette, mivel számos nagy horderejű bűnügyben vett részt Európa-szerte. Két társát szintén Spanyolországban, egyet pedig az Egyesült Királyságban tartóztattak le. Mindkét országban 11 ingatlant kutattak át.

A gyanúsítottak nagy mennyiségű készpénzt gyűjtöttek össze bűnszervezetektől, amelyet aztán más országokban működő bűnszervezeteknek folyósították. A pénzt közvetítőkkel működő hawala rendszer segítségével mozgatták. A pénzmosó szervezet tagjai Spanyolországban létrehoztak egy vodkamárkát, amelyet malagai éjszakai klubokban és éttermekben reklámoztak, hogy elrejtsék bevételeik forrását. Hasonló módon az Egyesült Királyságban is alapítottak egy másik fedőcéget.

A gyanúsítottak egyike autókereskedést vezetett, és ő volt felelős a bűnszervezet járműveinek biztosításáért, amelyekbe rejtett rekeszeket épített a nagy mennyiségű készpénz szállítására.

Forrás: mti.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...fedőcégek meg pénzmosók...
A keleteurópai bukfenc után, uniós támogatással és tanácsadással hány és hány gyárat termelőegységet ipari létesítményt vásároltak fel és tettek tönkre hogy kizárják mint riválist és majd területként, ocskavasként értékesítsék...mind mind fedőcégen, kitudja milyen pénzen keresztül...és azok egyikük sem került bíróság elé...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.