Az Európai Unió (Oroszországgal szembeni) szankciói nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, át kell értékelni őket, és el kell gondolkodni, hogyan tovább – jelentette ki Forró Krisztián, a Szövetség felvidéki magyar párt elnöke Pozsonyban, a pártnak az emelkedő energiaárakkal összefüggésben tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

A felvidéki magyar párt szerint az EU szankciós politikája nem vált be, át kell értékelni
Fotó: Pixabay

"Ha a szankciós politika működne, már nem lenne háború. Viszont háború van, és egyre több szankció van, ezért mérlegelni kellene, mekkora értelme van ennek"

- mondta Forró Krisztián az MTI kérdésére válaszolva a sajtótájékoztatón. Rámutatott: az ukrajnai háborús helyzetet minél hamarabb, tárgyalásos úton meg kell oldani, ám ha szankciókkal tönkretesszük a saját gazdaságunkat, nem fogunk tudni segíteni Ukrajnának sem.

A Szövetség elnöke egy aktuális közvélemény-kutatás eredményeiből idézve elmondta: Szlovákiában a lakosság 75 százaléka aggódik a közelgő tél előtt a várható rezsiszámlák miatt, s eközben a pozsonyi kormány csak most kezd gondolkodni valamilyen megoldáson, s nem tudja megmondani, hogy mennyibe fog kerülni jövőre a villanyáram és a fűtés.

Élesztős Pál, a Szövetség energetikai szakértője elmondta: a kormány egyik idevágó dokumentuma szerint a villanyáram ára januárban a jelenlegi 12-szerese lehet, s egy ilyen forgatókönyv bekövetkezte a lakosság széles rétegeinek teljes anyagi ellehetetlenülését hozná magával. Rámutatott: ez részben annak következménye, hogy a gáz és a villanyáram ára egymáshoz van kötve, ezért a Szövetség ezeknek az áraknak az elkülönítését javasolja.

Forró Krisztián felidézte, hogy a Szövetség már februárban előállt több, az energiaárak emelkedésének mérséklését célzó megoldással, köztük egy kompenzációs alap létrehozásának ötletével, illetve az energiaárak ÁFA-tartalmának a jelenlegi egyharmadára való csökkentésével.

"Ezek a javaslatok ma is segítenének, de már nem elégségesek, további intézkedésekre van szükség"

- világított rá Forró Krisztián. Hangsúlyozta: ezért arra szólítják fel a kormányt, hogy azonnal, de legkésőbb október 15-ig vezessen be ársapkát az energiaárakra a lakosság, az önkormányzatok, illetve a vállalkozók számára, és azonnal kezdjen tárgyalásokat uniós partnereivel a gáz és a villamosáram árának uniós szintű szétválasztásáról.

Forró Krisztián kiemelte: bár a helyzet nem egyszerű, azonnali megoldásokra van szükség, és ezért elutasítják annak lehetőségét, hogy a pozsonyi kormány politikai megfontolásokból az október végén esedékes helyhatósági és megyei választások utánra halassza a témával való foglalkozást, illetve azokat a terveket is, amelyekről már most tudni lehet, hogy az energiaárak tekintetében nem orvosolnák az önkormányzatok és a vállalkozók helyzetét sem.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
orbáni csicskapárt..a pébzért meg kell dolgozni...remélem a szlovákok takarékra rakják a pofáját...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Minden szakértő azt mondja,hogya ruszkiknak,putyinnak igencsak fájnak a szankciók, viszont putyinnak a régi szoci országok szerint most qrvajó. Szárnyal a gazdaságuk,stb,stb,stb,. A GDP-jük viszont ott van,ahol a bányászbéka is érdekelt.Ráadásul mostmár putyin közvetlen munkatársai is lázadnak a kialault helyzet ellen, bár nem értem,hogy ez a megzakkant, téveszméket kergető seggfej putyin miért van még életben. Amit pedig akár komikusnak is lehetne hinni,ha nem lenne siralmas, azok putyin nyilatkozatai, amikből az jön le, hogy Oroszország a szenvedő alany, azaz,mintha Ukrajna támadta volna meg a ruszkikat. Az ukránok védik a hazájukat, nem fogják feladni, és ebből putyinnak arcvvesztés lesz, amit nagyon nem akar.
Havanagi
Dagadék már itt is mozgósított az oroszok mellett.Ezért újabb kitüntetést fognak kapni.
simmering73
A papagájkommandó külföldön is működik.
telegdilaci
@Pálinkás Pál:Ők már csak tudják,megmondta nekik Viktor hogy mit kelll mondani nekik!
Nessy
@csipetke: A szomorú, hogy a magyarok egy jó része, különösen a fidesz hívek, lelkes ruszki pártiak! Talán még annak is tapsolnának, ha a házukat lőné rommá egy ruszki rakéta! Sikeres a királyi média orosz propagandája!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.