Román zászlókkal takartatta el a magyar feliratokat egy vásári kürtőskalácssütőn a hétvégi Gesztenyefesztiválon Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere, majd amikor intézkedését felülbírálva magyar helyettese eltávolíttatta onnan a román nemzeti jelképeket, bejelentette, hogy azonnali hatállyal visszavonja Pap Zsolt István valamennyi alpolgármesteri hatáskörét – közölte vasárnap internetes oldalán az erdélyi Krónika című lap.

Letakartatta a magyar feliratokat, majd kirúgta az ezt kifogásoló magyar alpolgármesterét a nagybányai polgármester
Fotó: Facebook/Catalin Chereches

A harmadik mandátumát töltő polgármesternek a fesztivál előkészületei során nem tetszett, hogy a rendezvényen felállított kürtőskalácssütőn nem tüntették fel román nyelven is az édesség elnevezését, ezért felszólította egyik városházi beosztottját, hogy takarja el román zászlókkal a magyar feliratokat, "ott, ahol nem értjük, mit ír" – idézte fel a csütörtökön történteket a Kronikaonline.ro Adrian Szelmenczi újságíró, emberi jogi aktivista bejegyzésére, illetve a kolozsvári Főtér portál szombati cikkére hivatkozva.

A városháza alkalmazottai el is helyeztek a sütödén két román trikolórt, a kürtős magyar nevét pedig a román "cozonac" (kalács) feliratú molinóval takarták el.

Az RMDSZ Máramaros megyei szervezete állásfoglalást tett közzé közösségi oldalán, amelyben érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte a polgármester gesztusát, úgy értékelve, hogy ezzel árkot ás a város román és a magyar közössége közé. A szervezet tudatta, hogy Pap Zsolt István, Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere péntek reggel elrendelte: vegyék le a román zászlókat a kürtőskalácssütőről.

Letakartatta a magyar feliratokat, majd kirúgta az ezt kifogásoló magyar alpolgármesterét a nagybányai polgármester
Fotó: Facebook/Adrian Szelmenczi

A politikai pályafutása során több pártot és pártszövetséget megjárt polgármestert rendkívül felbőszítette magyar helyettese intézkedése, amit meg is torolt. Catalin Chereches szombaton egy helyi videóbloggernek nyilatkozva bejelentette: mivel az ő egyik magyar "delegáltja", aki "látszólag" Nagybánya alpolgármestere, megengedte magának, hogy rátegye a kezét a román zászlóra és eltávolítsa, visszavonja minden alpolgármesteri megbízatását.

A polgármester többször kihangsúlyozta, hogy a megyeszékhely hivatalos neve Baia Mare, "akkor is, ha udvariasságból, eleganciából elfogadjuk, hogy itt-ott megjelenjen a Nagybánya elnevezés is", és azt fejtegette: nem várható el a románoktól, hogy szótárban kelljen megnézniük, mit jelentenek a mások által kihelyezett magyar feliratok.

A Krónika beszámolójában megemlítette, hogy a tíz százalékban magyarok lakta máramarosi megyeszékhely elöljárójának újabb magyarellenes lépéséhez Márki-Zay Péter is "asszisztált". A hétvégi Gesztenyefesztiválon ugyanis Nagybánya testvérvárosa, Hódmezővásárhely polgármestereként a magyarországi ellenzék volt kormányfőjelöltje is részt vett és több nyilvános eseményen mutatkozott Cherechessel.

A lap szerint Catalin Cherechest a legellentmondásosabb román politikusok között tartják számon, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) két ügyben is vádat emelt ellene, 2016-ban pedig úgy sikerült először újraválasztatnia magát, hogy közben előzetes letartóztatásban volt. Az egyik ügyben idén februárban öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Kolozs megyei törvényszék alapfokon csúszópénz elfogadásáért, törvénytelen kereskedelmi tevékenységért, hamis nyilatkozattételért, a vád szerint üzletemberektől fogadott el kenőpénzt 2013-ban. Másik korrupciós ügyében nem született még ítélet – zárta beszámolóját az erdélyi lap.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
NKF
Most hol vannak az emberjogi szervezetek? Ursula most nem nyikorog?
Meg tobbi gennyláda szervezet!
ómió
"Kisebbségi jogokat tisztelő", igencsak "ajrokonform román hazafi" lehet!
ESCOBAR
@balos: Hozzád képest én nem vagyok szélső- @balos: Persze szélső jobbik sem!
Emmersson71
@Maccska: Szerintem az EU-ban minden olyan nyelven kinn lenne a felirat, amelyen helyben beszélnek.
tothjani
Romániában románok élnek, Magyarország a magyaroké.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.