A lap szerint érdemes fenntartásokkal kezelni ezt, ám arról is vannak egyelőre nem megerősített információk, hogy lezárhatják a határokat a hadköteles korú férfiak előtt.

A Novaja Gazeta orosz független lap szerint az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat, a KGB belbiztonsági utódszerve) azt közölte, hogy a Vlagyimir Putyin által múlt szerdán (szeptember 21.) elrendelt részleges mozgósítás bejelentése óta 261 ezer orosz férfi hagyta el az országot – olvasható a hvg.hu cikkében.

Novaja Gazeta: az FSZB szerint már 261 ezer hadköteles korú férfi hagyta el Oroszországot a mozgósítás bejelentése óta

A Nexta TV tweetje szerint a kép szeptember 22-én készült az orosz-grúz határon, ahol 7,5 kilométeres sor gyűlt össze.

Fotó: Twitter/Nexta TV

A lap hozzátette, ezt az adatot érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel az FSZB (illetve az alá tartozó határőrség) soha korábban nem dolgozott ilyen gyorsan. Maga a bejelentés szeptember 25-én, vasárnap történt meg, az FSZB által közöltek szerint tehát múlt szerda reggel és szombat este között hagyták el ennyien Oroszországot.

A lap cikkében arra is kitért, hogy információik szerint a biztonsági erők és a védelmi minisztérium képes lehet arról meggyőzni az elnököt, hogy zárassa le a határokat a hadköteles férfiak előtt, mielőtt az túl késő lenne. Egyelőre azonban még a vezetők egyikét sem rendelték be Putyinhoz találkozóra, nincs ilyen beütemezve.

A lap szerint a múlt szerdai bejelentés után Putyin egy hétre Valdajba ment pihenni.

Korábban az orosz média arról számolt be, hogy az elfoglalt ukrán területeken – Herszon, Zaporizzsja, Donyeck – megtartott "népszavazások" megtartása után zárják le a határokat a hadköteles korú férfiak előtt. Ezek a "népszavazások" szeptember 27-én, kedden zárulnak le. 

A Novaja Gazeta utalt egy másik független orosz lap, a Meduza értesülésére, amely szerint a határok lezárásának kérdésében az hozhat változást, ha Putyin és a hatalmi blokk (védelmi minisztérium, különleges szolgálatok, rendvédelmi szervek) úgy ítélik meg, hogy minél hamarabb meg kell hozni ezt a lépést. 

A lap szerint egyelőre öt olyan esetről tudni az elmúlt napokból, amikor hadköteles korú férfiaknak megtiltották az országból való kilépést.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt Nick
Érthető, nincs kedvük megpusztulni egy elmebeteg fasiszta tömeggyilkos miatt. Akiket sikerül erőszakkal feltuszkolni a buszokra, rozsdás kalasnyikovval kelletlenül mennek Ukrajnába harcolni a fejlett nyugati fegyverek, és a hazájukért szívvel-lélekkel küzdők ellen.
Nem véletlen, hogy üresen konganak a toborzóirodák. Az oroszoknak már leesett a tantusz. Majd nálunk is leesik egyszer, csak ez ilyesmi mindig túl későn következik be.
teuton
HIVATALOS orosz adatok szerint evente eddig kb. 40ezer orosz költözött külfödre. A HABORU meginditasa ota 6 honap alatt (!!!) 490ezer!!!
libellle
Tja megérkezett a háboru a ruskikhoz is. Eddig kussoltak most amikor a sajat börükön tapasztalják a terrorista putin haboruját, most menekülnek.
percsi
@Törölt Nick: "Érthető, nincs kedvük megpusztulni egy elmebeteg fasiszta tömeggyilkos miatt."

Más súlyos ok is van, sok az ukrán-orosz családi kapcsolat.
Milyen érzés lehet: kényszerítenek arra, hogy menjek Ukrajnába gyilkolni, ahol a családom él, gyilkoljam a nagyszüleimet, testvéreimet esetleg szüleimet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.