Felvetette az állami szintű terrorcselekmény lehetőségét csütörtökön az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéket megrongáló rendkívüli eseményekkel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hangsúlyozva, hogy a történtek kivizsgálása nemzetközi együttműködést igényel.

A Kreml:szerint terrortámadás történhetett a gázvezetékek ellen

Peszkov újságíróknak nyilatkozva "példátlan jellegű" eseményeknek nevezte az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 vezetékeken történt incidenseket.

"Nyilvánvaló, hogy itt több ország együttműködésére lesz szükség. Olyan körülmények között, amikor a kommunikáció akut hiánya tapasztalható, és sok ország nem hajlandó velünk együttműködni ilyen érzékeny területeken, sok kérdés merül fel. Ez rendkívül veszélyes helyzet, amely sürgős vizsgálatot igényel" – mondta a szóvivő.

"Ez egy incidens. Egyelőre nem tudunk egyértelműbb minősítést adni. (.) Természetesen nagyon nehéz lenne elképzelni, hogy egy ilyen terrorcselekményre valamilyen állam részvétele nélkül kerülhetett volna sor" – kommentálta a helyzetet Peszkov a pusztítás mértékére utalva.

Lehetetlennek nevezte annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vajon Oroszország és az Egyesült Államok együttműködhet-e a történtek kivizsgálásában, mivel – mint mondta – a két ország biztonsági szervei között nincs semmilyen érdemi kapcsolat és együttműködés. Nem tudott felelni arra sem, hogy technikailag újraindítható lesz-e valaha a korábban működő Északi Áramlat-1.

A CNN amerikai hírtelevíziónak azon értesüléseit kommentálva, melyek szerint orosznak tűnő hadihajókat láttak a sérült csövek térségében, Peszkov emlékeztetett rá, hogy a Balti-tengerről van szó, és a NATO-tagországoknak azon a vidéken sokkal több repülő, úszó és egyéb haditengerészeti eszköze észlelhető, ezért – mint mondta – "ezek teljesen ostoba, mondjuk úgy, hogy elfogult hírek".

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtóértekezletén szintén arról beszélt, hogy a régió egyszerűen "tele van" a NATO katonai infrastruktúrájával és emlékeztetett rá, hogy a szövetség júliusban a dán Bornholm sziget közelében mélytengeri gyakorlatot tartott. Egy reggeli interjújában a szóvivő arról beszélt, hogy Északi Áramlat vezetékei Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezetében rongálódtak meg, amelyet teljes mértékben az amerikai hírszerző szolgálatok ellenőriznek.

Zaharova a sajtótájékoztatón az Egyesült Államokat a gázvezeték-leállítás haszonélvezőjének nevezte. Rámutatott, hogy a kialakult helyzetben előnyös lehetőséget nyitott az amerikaiak számára, hogy megnöveljék az Európai Unióba irányuló cseppfolyósítottgáz-szállításaikat. Úgy vélekedett, hogy a kialakult állapotok az európai országok számára hátrányosak.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Putyler már csak tudja, ő adta ki a megbízást...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
talán még az embereik nevét is tudják! :)
Shikari
Szinte biztos, hogy Amerika áll a terrorcselekmény mögött!
Qqberci
Putyler már csak tudja, ő adta ki a megbízást...
gina
@Shikari: Irja ezt egy elmebeteg román cigány,,,nyald OV és Putyin seggét te barom
balos
@gina: Hát amiket irkál ez nem lehet kérdéses!
gina
@Shikari: Csak nem értem ilyen szarevök mint te ,miért nem jelentkeznek az orosz hadseregbe, a szemét nyugat ellen harcolni, jelentelek szivesen ne itt ugass frontra veled moslék
gina
Orosz terrortámadás igen,, de ezt a háritó jó szöveget senki nem hiszi nektek orosz szemetek..
Gazella
@Shikari: Hahahaha. Kuss a neved! Nem USA hanem maga Putin adta ki az utasítást a gázszivárgásra! Ráadásul bele a tengerbe!
fideszes gyökér
@Shikari: Jó hogy írtad, hogy amazok voltak.
Ebből rögtön tudom, hogy emezek csinálták.
Macskaszem
A terrorista már csak tudja magáról, hogy terrortámadott.
simmering73
@Shikari: Látom megszakértetted, mint az orosz villámháborút.
csak úgy....
hitler, lengyel katonáknak álcázott német katonákkal támadta meg németországot,
ezek a diktátorok marhára rafináltak kár ,hogy kilóg a kutya lába...
Clavigo
@Shikari: Látom ,,kapod a " kezeket ",,agyalágyult..:):) Azért ne szégyenkezz,,elég ,ha anyád szégyenli ,hogy mekkora hülye vagy,Bugsy.:)
Yoda69
Szerintem is. A Kreml tette, mint ahogy ők lőttek le az air Malaysia gépet is, és az ukranokra akartak kenni
Shikari
Na a terrorista mocskok már megint elkezdtek itt hazudozni. Undorító féreg a libernyák!
balos
@Shikari: Csakis az apád tehet róla,hogy az anyád ilyet szart szart a fideSSnek!
Shikari
@balos: Kérdeztelek, genetikai hulladék? Na kuss a többi patkányhoz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.