Az Északi Áramlat vezetékeinél történt robbanások metángázfelhővel borították be Norvégia és Svédország jelentős részeit – írja a norvég NRK portál.

Óriási gázfelhő kering Norvégia és Svédország fölött a tengeri vezetéket ért robbanások után – videó
Fotó: ICOS

Akár 80 ezer tonna metán szabadulhatott ki a szivárgások következtében

- írja a hvg.hu.

Az Integrált Szénmegfigyelő Rendszer (ICOS) oldalán egy műholdas felvétel is elérhető, amely az elmúlt napokban észlelt gázfelhő-mozgást mutatja.

A videó itt tekinthető meg.

Az ICOS adatait felhasználva Stephen Matthew Platt a Norvég Levegőkutató Intézet vezető klímakutatója előbb arra jutott, hogy 40 ezer tonna metán szabadult ki a szivárgások következtében, péntek reggelre azonban ez a szám már megkétszereződött. Hogy a helyén tudjuk kezelni ezt a mennyiséget, érdemes tudni, hogy

ez a négyszerese a Norvégia által éves szinten kibocsátott metánnak.

A kutató kiemelte, hogy a példátlan eset ellenére fontos tudni, hogy még ez a nagy mennyiségű metán sem jelent közvetlen veszélyt az emberekre. 

Ugyanakkor egy másik klímakutató, Bjorn Samset arról beszélt a portálnak, hogy a metán valóban potensebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid és ezért mindent meg kell tenni a kibocsátás csökkentésére.

Forrás: hvg.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Aki ezt a gazságot kitervelte, majd a vezetékeket fel is robbantotta az összemérhető aljasságot követett el mint amikor a szaddám husszein felgyújtotta az olajkutakat,

eol.jsc.nasa.gov/SearchPhotos/photo.pl?mission=STS037&roll=152&frame=91

Ez egy emberiség elleni bűntett, akárki követte el.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
Aki ezt a gazságot kitervelte, majd a vezetékeket fel is robbantotta az összemérhető aljasságot követett el mint amikor a szaddám husszein felgyújtotta az olajkutakat,

eol.jsc.nasa.gov/SearchPhotos/photo.pl?mission=STS037&roll=152&frame=91

Ez egy emberiség elleni bűntett, akárki követte el.
Pokróc
Na ki robbantotta fel azt a xart ? Biztos nem az ISIS migráns búvárai .:-((((((((((((((((((((
Pokróc
Addig geciznek még tényleg megfagyunk télen . Be kell menni brutális nagy erőkkel ! Nincs mese ! Hol lehet jelentkezni ? Nagyapámért 1945 ! Élt 26 évet :_((((((((((((((((( Hogy baxxátok meg ahányan vannak !!!
Pokróc
Nem kell bexarni a geci ruszkiktól ,mindig is tudtuk hogy gazemberek ! Le kell csapni brutális erőkkel és azonnal észheztérnek ! Nincs mese !!! A népírtásért a 40 éves megszállásért !!!
Sámannus
Ilyen őrült akcióra csak a befosott oroszok képesek.
Pokróc
Sakkban tartja Európát a GazPutyin mert kell neki 4 ukrán megye ! Pofám leszakad,a rókaképű ruszki köcsög +csinálta a feszkót .És hagyják ! Bexarás :-(((((((((((((((((
Pokróc
Mindent szétlőtt az idióta ! Lakóházak ,iskolák ,korházak , mindent !
Be kell menni Félelmetesnagyerőkkel és gyorsan !
jesz
majd Greta Tunberg harcos környezetvédő jól megfogja mondani ki is a felelős.
Csizmás Kond
A földgázmár metánt tartalmaz nagyon gyorsan vegyül a levegővel tehát nem alkot felhőket. Ami meg a robbantót illeti vajon miért nem gyanakszik senki ukrajnára ?..hisz ő az orosz mai legnagyobb ellensége és mivel a rajta áthaladó vezetéket lezárták így miért nem tett volna kárt a máséban ?
Nessy
Nem hagyott ott névjegyet a rongáló, ergo nem tudni ki volt. De bárki volt, őt is, megbízóját is verje meg a Sors!
roccobaba
Megkéne gyútani, oszt nem kéne egész télen fúteni a környéken. Nem biztos... Vagy mégis...
ómió
Mi ez a "disszonancia"!? Nekik még a levegőben is gáz van, germánéknak meg már a csőben sincs!?
bencemacska
@Csizmás Kond: szeptember 30. 17:50
Ez egy nagyon csúnya, emberiség ellen elkövetett bűntett, bárki csinálta. Erről nem lehet pár mondatban még a lényeget sem elmondani. Nagyon sok kutatási eredmény, tanulmány fog még készülni, mire valami a közvélemény számára is érthető lesz.
Az első mondatodat viszont szeretném korrigálni:
A földgáz szénhidrogének elegye, amelyek közül a metán a legkönnyebb, egyik legagresszívabb, ezért az jut a legmesszebbre és a kutatók azzal kezdik a vizsgálatot.
Bőven vannak folyékony szénhidrogének ( és egyéb szennyezőanyagok is) benne. /Nagyon sokféle anyagot vonnak ki a földgázból, amit pl. a gyógyszeripar is felhasznál./
Gondolj csak arra, hogy milyen mélyről jött fel a gáz, mennyi vízpárát ragadott közben magával! Nem alkothat felhőt??? A környékbeliek örülhetnek, ha nem kapnak belőle esőt!
Magánvéleményem, hogy az a tettes/ek, aki a robbanóanyagot hordozó szerkezetet bejuttatta/k a vezetékbe, és aki a kellő időpontban megnyomta a távirányító gombját.
Csizmás Kond
@bencemacska: ...nem hiszem hogy a vezetéken belül robbant volna bármi, ugyanis a tömény gáz zárt helyen nem gyúlékony, és ahhoz hogy a csőbe patkány kerüljön csak két lehetőség van a cső két vége...
A gázfelhő meg szerintem csak szimbolikus kifejezés...amúgy nagyon szeretném ha kiderülne ki a tettes de ahogy szokott lenn i a szarnak és a kárnak sosincs gazdája.
volvós
@Csizmás Kond: 18:14 Nabazdmeg macskosz !!! Akkor neked sincs gazdád !!!
volvós
Szerencsére a környéken telerakták " nyilt láng használata és a dohányzás tilos ! " feliratokkal
bencemacska
@Csizmás Kond: ma,18:14
Azt én sem állítom, hogy a gáz csak úgy belobbant. csak tippelgetni tudok. Tegnap új - szintén csak tippelést - hallottam egy általam elismert szakembertől, hogy csőgörény lehetett a tettes. Abban pedig igazad van, hogy az csak a vezeték nyílásain
juthatott be.
A valódi tettes az volt, aki engedélyt adott a görény "beengedésére".
Csizmás Kond
@bencemacska: ...ha belülről robban akkor nem lyukak keletkeznek hanem szétmegy a cső, mert abban is nyomás van, és a csőbe kellett maradjon bizonyíték a robbanóanyagról meg a szerkezetről...gondolom aki véghez vitte ette is gondolt...
bencemacska
@Csizmás Kond: ma, 07:53
Látta már valaki a vezetékeken a lyukakat?
Szakemberek szerint míg a csőből ki nem fogy a gáz - ami egy ideig eltart - és megtelik vízzel, nem mehet le búvár. Szerinted az elkövető tudja mi lehet lent? Képzeld el, hogy a lyukból 1 km sugarú körben pezseg fel a gáz!
Csizmás Kond
@bencemacska: ...szerinted ha már a műholdról is megfigyelik azok akiket érdekel nem küldtek oda búvárrobotokat ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.