Az Egyesült Államok újabb, Oroszország számára költséges büntetőintézkedésekről döntött, válaszul Oroszország kísérletére, hogy Ukrajna több régióját is annektálja – közölte az amerikai külügyminiszter pénteken.

Washington keményen reagált az orosz területszerzési kísérletekre
Fotó: Sergei KARPUKHIN / SPUTNIK / AFP

Antony Blinken közleménye szerint Oroszország lépései megsértik a nemzetközi jogot és az ENSZ alapokmányát. Az Egyesült Államok határozottan visszautasítja Oroszország kísérletét Ukrajna nemzetközileg elismert határainak megváltoztatására, beleértve a "hamis népszavazást" Ukrajna Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja régióiban – olvasható a dokumentumban.

A közlemény szerint válaszlépésként az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint partnerei határozott és súlyos intézkedésekkel sújtanak újabb orosz kormányzati tisztségviselőket és családtagjaikat, valamint orosz és fehérorosz katonai tisztségviselőket, védelmi beszerzési hálózatokat, ideértve azokat a nemzetközi beszállító vállalatokat is, amelyek támogatják Oroszország hadiiparát.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoport többi tagjával együtt figyelmeztetnek minden személyt, intézményt és országot, hogy felelősségre vonják azokat, akik politikai vagy gazdasági támogatást nyújtanak Oroszországnak abbéli kísérletében, hogy megváltoztassa Ukrajna területi státuszát.

Ehhez kapcsolódóan az Egyesült Államok pénzügy- és kereskedelmi minisztériumai útmutatót adnak ki a szigorított szankciókhoz és exportkorlátozásokhoz, melyek az Oroszország határain belüli és kívüli személyekre, valamint olyan egyéb entitásokra érvényesek, amelyek támogatták a hamis orosz népszavazást, az annektálást és ukrán területek megszállását – áll a közleményben.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma vízumkorlátozást léptet életbe 910 személyre, ideértve orosz és fehérorosz katonai tisztségviselőket, valamint Oroszországhoz kötődő külső szereplőket, amiért megsértették Ukrajna szuverenitását, területi integritását és politikai függetlenségét.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának vagyonfelügyeleti osztálya ezenfelül gazdasági büntetőintézkedésekről döntött az orosz kormány, kormányzati szervezetek és a törvényhozás több száz tagja, illetve részben családtagjaik ellen. A külügyminisztérium az intézkedéshez csatlakozva vagyonbefagyasztásról hozott döntést az orosz nemzetbiztonsági tanács több tagjának családjára vonatkozóan – számolt be az amerikai kormányzat újabb döntéseiről Blinken a közleményben.

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Virág Árpád
Ukrajna nem tagja a NATO-nak, sem az EU-nak! Nem is értem, miért avatkozik be külső fél ebbe a konfliktusba?! Csak olaj a tűzre!
Egy világszervezetnek van jelenesetben létjogosultsága: ENSZ!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@magyar1: Az Unió valóban fölötte áll az USA-nak identitsban, de a képességgek miat az ő szava a mérvadó. ne feled az oroszok nem képesek ilyen szinten versenyezni egyik hatalommal sem.
Virág Árpád
@Sámannus: Akkor most légy szíves kapcsold ki a hibajavítót, írd le újra! Persze előtte te is olvasd végig, amit írtál!
Sámannus
@Virág Árpád: Ami igaz, az igaz. Két fajta hibajavítóra is szükségem lenne soxor, de részint a fényviszonyok részint a szemüveg hiba, vagy az elmosódott bötűk a billentyűzeten zavarba ejtőek. Ilyen hibahalmaz felett nehét számomra véges időben az általad helyesen elvárt nyomdailag hibátlan szöveg tálalása. Mindenkitől is elnézéseket kérek mert gyakran kommentelk felületesen.helyesírási hibák tömegével. Homoxórás következik ha ez kiengesztel KöSSSSSSSSSSSSZ!
Részletesen Ha ez bántja a szemed.
:PALKÓ KATALIN
AZ IDENTITÁS TERÜLETI DIMENZIÓI
A POLITIKA TÜKRÉBEN
DOKTORI ÉRTEKEZÉS
Dr. Proktor
@Virág Árpád: Az ENSZ, mint tudjuk impotens, s mint tudjuk a ruszkik ugyis vétóznak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok