Délnyugat-Floridában tombolt a leginkább a hurrikán.

Az Ian-hurrikánhoz köthető halálesetek száma Floridában meghaladta az 50-et, Észak-Karolinában szombaton négy halálos áldozatot követelt a trópusi ciklon – olvasható az MTI hírében.

Már ötven fölött van Floridában az Ian-hurrikán áldozatainak száma

Fort Myers kikötővárosát így mosta el a hurrikán

Fotó: YouTube/Max Olson Chasing/videórészlet

Délnyugat-Floridában a Lee megyei rendőrhatóság (Lee County Sheriff's Office) helyi idő szerint szombat délutáni közlése szerint a körzetben 35 elhunytat találtak meg a kutató- és mentőegységek. Lee megyében fekszik Fort Myers kikötőváros, ahol a legkomolyabb pusztítást okozta a 4-es erősségű hurrikán szerdán éjszaka. Az ABC News beszámolója szerint a vihar további életeket követelt a szomszédos Charlotte megyében, valamint Sarasota, Volusia, Lake, Collier és Manette megyében.

A sajtójelentések további négy, a hurrikánhoz kapcsolódó halálos áldozatot említenek Észak-Karolinából. Ketten a vihar okozta autóbalesetben, egy ember áramfejlesztő okozta szén-monoxid-mérgezésben halt meg, egy ember pedig megfulladt, amikor teherautója leborult az útról, és elsüllyedt a mocsárban. Dél- és Észak-Karolinát pénteken érte el 1-es erősségű hurrikánként az Ian.

Floridában a mentés után már a kárelhárításra fordul a munkákban részt vevő szervezetek figyelme, elsősorban az áramszolgálatás helyreállításán dolgoznak. A Nemzeti Gárda parancsnoka, Daniel Hokanson tábornok a korábbi napok munkáját értékelve az AP-nek elmondta, hogy a hurrikán sújtotta floridai területeken mintegy 1000 embert mentettek ki vízzel elöntött településekről.

Joe Biden elnök szombaton megerősítette, hogy amint a körülmények lehetővé teszik, Floridába utazik. Hozzátette, hogy az újjáépítés évekig tarthat, amihez minden segítséget megadnak. Elsődleges feladatnak nevezte az áramszolgálatatás és vízellátás helyreállítását.

Heves reakciókat váltott ki Kamala Harris alelnök javaslata, aki egy péntek esti fórumon azt szorgalmazta, hogy a hurrikán utáni helyreállításra rendelkezésre álló segélyeket az egyenlőség elvei alapján tegyék hozzáférhetővé, és abban a színesbőrű közösségek élvezzenek előnyt, tekintve, hogy ők az alacsony jövedelmű csoportokba tartoznak.

Florida kormányzójának vészhelyzeti igazgatója, Christina Pushaw hibásnak nevezte az alelnök megközelítését, és azt mondta: a szövetségi vészhelyzet-kezelési ügynökség (FEMA) minden hurrikán-túlélőnek segít, fajra való tekintet nélkül.

Szombaton délután Ron DeSantis kormányzó bejelentette, hogy az akadozó floridai kommunikációs hálózat pótlására együttműködésről állapodott meg Elon Musk üzletemberrel, akinek Starlink nevű műholdját áthangolták, hogy segítse az internetalapú kommunikációt az állam területén.

Az Ian-hurrikán már pénteken elérte Virginia államot, szombaton trópusi viharrá gyengülve tovább haladt észak felé. Hatása a fővárosban, Washingtonban is érzékelhető volt, heves szél és esők formájában.

Forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.