Annie Ernaux francia írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Annie Ernaux kapta az irodalmi Nobel-díjat

Fotó: Ulises Ruiz / AFP

Az indoklás szerint az elismerést azért a bátorságért és klinikai éleslátásért ítélték neki, amellyel felfedi az egyéni emlékezet gyökereit, elidegenedését és kollektív korlátait.

Annie Ernaux állhatatosan és különböző nézőpontokból vizsgálja a nemek, nyelvek és társadalmi osztályok szempontjából erős egyenlőtlenségek jellemezte életet – hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke.

Annie Ernaux-t, aki az első francia nő az irodalmi Nobel-díjasok sorában, a hivatalos bejelentésig nem sikerült telefonon utolérni. Később a svéd SVT televíziónak azt mondta, hogy nagyon meglepte a díj, sosem gondolta volna, hogy megkapja. Az őt elérő újságírótól egyenesen azt kérdezte: "biztos benne?".

Mint hozzátette, nagy megtiszteltetés a díj, ugyanakkor nagy felelősség is pontosan és igazsággal tanúskodni a világgal kapcsolatban.

Az írás politikai tett, amely felnyitja a szemünket a társadalmi igazságtalanságokra – idézte a Reuters hírügynökség egy korábbi nyilatkozatát.

Klasszikus, jellegzetes stílusa ellenére Annie Ernaux inkább "önmaga etnográfusának" tartja magát, mint regényírónak. Gyakran hivatkozik Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című művére, de sokat elárul róla, hogy szociológusok, köztük Pierre Bourdieu is nagy hatással voltak rá – írta a Svéd Akadémia.

A 82 éves írónak több mint húsz könyve és számos publikációja jelent meg, 2014-ben tiszteletbeli doktori címet kapott a Cergy-Pontoise Egyetemen.

Az író a Nobel-díjjal 10 millió svéd koronát (375 millió forintnyi összeget) is kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

Forrás: mti.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Hát ha nincs benne a holokoszt, csak a buzik, akkor nem érdemelte meg. Ezt visszavonják még. :-)
kereső
És nem hajlandó kimondani a magyar miniszterelnök nevét, mert rengeteget ártott Európának.
Shikari
@kereső: Biztos ezért kapta a kitüntetést! :-))))))))))))))))))))))))))))
És a holokáusszt!
ómió
Eszerint elég efftársi tud lenni!
Németh István
A hölgy műve>> az eltűnt idő nyomán sajnálkozik miként a soros löttyedt farkán csüngve kénytelen volt a buzi makron farkára leereszkedni, mert a szaros talpakat sem tudta már rendesen nyalni ez egy vén büdös kurva! A képen kiválóan látszik a nagy dákesz hiányzik a szájából!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.