Míg korábban a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozási folyamatának egy helyben toporgása csupán elvesztegetett lehetőségnek számított, az ukrajnai háborúval ez már egyenesen biztonsági kockázatot jelent – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a montenegrói Budvában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a 2BS (To Be Secure) éves biztonságpolitikai fórumon hangsúlyozta, hogy Magyarország a gyengülő EU megerősítésében érdekelt, amelyhez azonban a térség integrációjára lenne szükség.

Szijjártó: biztonsági kockázatot jelent a nyugat-balkáni EU-integrációs folyamat akadályozása

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

Aláhúzta: a folyamat felgyorsításának elmaradása korábban csupán elvesztegetett lehetőség volt, de a jelenlegi helyzetben ez már kifejezetten biztonsági kockázatot jelent Európa számára.

"Mára az Európai Uniónak nagyobb szüksége lett a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak ránk"

- vélekedett.

Hozzátette, hogy számos kollégája a külső szereplők régióbeli befolyásának erősödésétől tart. "De hogyan is akarunk megnyerni egy játékot anélkül, hogy pályára lépnénk?" – tette fel a kérdést.

Moderátori kérdésre válaszolva Szijjártó Péter leszögezte, hogy a különböző okokból befagyasztott EU-forrásokra Magyarország nem "humanitárius adományként" vagy "nyugat-európai barátaink nagylelkűségeként" tekint, hiszen ez a pénz az európai, köztük a magyar emberek teljesítményéből áll össze, így "részben a miénk".

Közölte, "alapvetően zsarolásról" van szó, "tisztán politikai okokból" tartják vissza a forrásokat, aminek az az oka, hogy Magyarország annak ellenére is sikeres, hogy fontos kérdésekben szembe megy a fősodorral.

Márpedig – mint kiemelte – az elmúlt tizenkét év rendkívüli sikerei nem jöhettek volna létre, ha igazak lennének a vádak és az országban rendszerszintű korrupció uralkodna.

Az elmúlt évek vitáiról azt mondta, hogy minden kérdésben a magyar kormánynak volt igaza, még ha ezt nem is ismerik el utólag. Erre példaként hozta fel a migrációs válságot, amelynek során hevesen támadták Magyarországot a kerítésépítés, a kötelező elosztási kvóták elutasítása miatt, mostanra azonban minden tagállam hasonlóan cselekszik.

A miniszter egy másik kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a szankciók hatálya nem terjed ki a nukleáris együttműködésre, márpedig a paksi bővítés, amelyről még 2014-en született megállapodás, az energiabiztonság erősítésével jár, függetlenebbé teszi az országot a nemzetközi energiapiacok teljesen észszerűtlen mozgásaitól.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország többször világossá tette az álláspontját, miszerint kiáll Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, az ország a valaha volt legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre és már másfél millió embert fogadott a szomszédos országból.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Csak egy idióta hülyegyerek vagy, futsalos Petya! Világ szégyene vagy b+! A magyarokat lejárattad, szégyen lett a világban magyarnak lenni, te szarházi köcsög! Évtizedekbe kerül helyreállítan a magyarok renoméját. Bármihez nyúltok az szarrá válik! Takarodjatok!
drrotf
Azzal hogy többen leszünk nem biztos hogy erősebb is lesz az EU.Lásd Magyarország példáját, aki ahol csak tudja gyengíti, és keresztbe tesz az uniós döntéseknek.Minél több ország lesz az EU tagja az egyhangú döntések miatt egyre működésképtelenebbé válik az EU.Amennyiben bővítik a szervezetet akkor a működését is meg kell változtatni úgy hogy a vétó jogot eltörlik, és csak többségi szavazással dönthetnek a tagországok.
Eladott Ország
Csak egy idióta hülyegyerek vagy, futsalos Petya! Világ szégyene vagy b+! A magyarokat lejárattad, szégyen lett a világban magyarnak lenni, te szarházi köcsög! Évtizedekbe kerül helyreállítan a magyarok renoméját. Bármihez nyúltok az szarrá válik! Takarodjatok!
Eladott Ország
Lukasenka és Putyin után Orbán is megkapta a Szerb Köztársaság Érdemrendjét. Diktatúrák egymásközt. A szerbek "megláncolták" az Ungarische Kurz-führert is. Fiúk! Ez nem dicsőség, csak a szégyen! Annyit ér mint a Mária valagrend az összes szarcsimbókkal együtt! A KENDER JOBBAN ÁLLNA! A szél fújjon a talpuk alatt! A három DIKTÁTOR!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/306921570_536432111618319_7852672173582685797_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=nwWC5G6GE2YAX8ksZUE&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_sRgJP4lZO2bA5IqeqpLoszvahW8-DQxfYMWMhtO58ww&oe=6345B278
ómió
Az "EU-ban tömörülve" tuti nekik is más lenne!
csak úgy....
szeretnék a "baráti" szerbeket beverekedni az eu. ba,hogy velük közösen tehessék tönkre európát , hogy putyin elégedett lehessen... :)
arra nem gondolva,hogy magyarország belefeketedne...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.