A városban és környékén még bizonytalan a helyzet a felszabadulás után, az esetlegesen rejtőzködő orosz szabotőrök miatt délután öt és reggel 8 között kijárási tilalmat vezettek be.

A BBC nyomán arról számolt be a hvg.hu, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt szokásos éjjeli videóbeszédében, hogy a nyomozók több mint 400 háborús bűncselekményt tártak fel az orosz erők visszavonulása során elhagyott területeken, ahol civilek és katonák holttesteire bukkantak.

Zelenszkij: Herszonban több mint 400 háborús bűncselekményt tártak fel eddig

Fotó: Illusztráció/YouTube/Ofis Prezidenta Ukraini

Zelenszkij szerint az orosz hadsereg ugyanolyan atrocitásokat hajtott végre Herszonban és környékén, mint az ország más régióban, ahol megvetették a lábukat egy időre. Az ukrán elnök hozzátette: "minden gyilkost" meg fognak találni és bíróság elé fognak állítani.

A cikk szerint a háború kezdete óta többek közt Bucsa, Izjum, Mariupol területén is tömegsírokat találtak. Ukrajna szerint ezek mögött az orosz csapatok állnak.

Herszonban a felszabadulást követően még bizonytalan a helyzet, és az esetleges hátramaradt orosz szabotőrök miatt is a hatóságok kijárási tilamat vezettek be délután 5 és reggel 8 órák között.

Az ukrán parancsnokság pénteken jelentette, hogy bevonultak Herszonba, az orosz csapatok pedig átmenekültek a Dnyeper túloldalára. Herszon még március elején került az orosz megszálló csapatok kezére, az ukrán hírszerzés információi szerint az utolsó hetekben-napokban a parancsnokaik sorsára hagyták az orosz csapatokat, arra utasította őket, hogy öltözzenek civilbe. A cikk szerint valószínűleg erre a körülményre utalt Zelenszkij, mikor arról beszélt, hogy még nem tisztították meg az ellenségtől a várost. 

Forrás: hvg.hu, bbc.com

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
És mennyi a ti "rendezésetek", virtuóz efftárs!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Bástya Béla Elvtárs: keményeket tudsz kérdezni te kivakaródzott proli! :)
-nektek, vén komcsi hülyéknek, mindíg egy a jelszavatok a zombi ,agyament shikarikkal?
Bástya Béla Elvtárs
@csak úgy...: Mindig fröcsögtök! Ettől vagytok LIBSIK!
Bástya Béla Elvtárs
@m73: Én se rá! Nyugi! Majd megtapasztalod!
:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.