Az ukrán határ közelében, de már lengyel területen becsapódott rakéta roncsai "hasonlítanak egy ukrán Sz-300-as" légvédelmi rakéta darabjaira, mondta szerdán az orosz Izvesztyija katonai szakértője, Anton Lavrov.

Egy oroszok és az ukránok által is használt rakéta csapódhatott be Lengyelországba: csak a roncsok alapján nem lehet eldönteni, ki lőtte ki

Fotó: wikipedia

Mondatait a 444.hu az alábbiakkal egészítette ki:

Az Sz-300-as légvédelmi rendszert a hetvenes években a Szovjetunió fejlesztette ki, a varsói szerződés országaiban is rendszeresítették.

Az ukrán haderőnek valóban vannak Sz-300-asai, a háború kezdetén például Szlovákia is átadta nekik saját Sz-300-as rendszereit.

Kizárólag a roncsok alapján tehát lehetetlen eldönteni, hogy a rakétát az oroszok vagy az ukránok lőtték ki.

Az oroszok a háborúban több ilyen Sz-300-as rendszert is átalakítottak földi célpontok támadására, Mikolajivot, Odesszát is lőtték ilyenekkel.

De egy ilyen légvédelmi rakéta átalakítás nélkül is veszélyt jelenthet földi célpontokra is. Ha elvéti a célját a levegőben, akár több száz kilométerrel odébb csapódhat be.

Ez utóbbira Lavrov is utalt, mint mondta, ha meghibásodik az önkioldója, a nagy hatótávolságú rendszer rakétái több száz kilométerrel arrébb is landolhatnak.

Az SZ-300-as az egyik legjobb és legsikeresebb fejlesztése a szovjet hadiiparnak. Az első egységeket 1978-ban állították hadrendbe, és az elmúlt több mint négy évtized háborúinak többségében ott volt. A Világgazdaság által idézett BBC korábbi bemutatása szerint

a rakétarendszer több járműből áll, köztük mobil radarállomásból, parancsnoki járműből és a szintén mobil kilövőállomásból.

Egyszerre több rakétát is képes kilőni, amelyek – attól függően, hogy milyen rakétával van felszerelve – akár 400 kilométerről is célba találhatnak. Az SZ-300-at elsősorban légvédelmi, föld-levegő rakétának tervezték, azaz az ellenséges repülők vagy rakéták megsemmisítésére alkalmazható, de kiválóan alkalmas földi célpontok kilövésére is.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
,,Ha elvéti a célját a levegőben, akár több száz kilométerrel odébb csapódhat be."

Precíziós hadviselés. Akkor mi még pont beleférünk a hibahatárba. Megnyugtató...
simmering73
Megnyugtató ez a high tech. Stratégiai nyugalomra van szükség - jelentette ki Péter.
almalibre
Ideje frissíteni: UKRÁN rakéta volt...
kereső
Következetesen egy rakétáról beszélnek a "kompetensek", és irnak az ujságok, holott két rakéta volt a helyiek beszámolója szerint- és a lengyel hatóságok is két rakéta roncsairól beszélnek.A 444! tudósitása:
"Ez alapján az tűnik a legreálisabb forgatókönyvnek, hogy az ukrán légvédelem lelőtt egy orosz rakétát, a két rakéta roncsai pedig a sikeres elfogás után lengyel területre zuhantak. Magyarán a két ember életét követelő becsapódás valóban "tragikus incidens", ahogy arra a lengyel kormány is hivatkozott.

A légelhárító rakéták működési mechanizmusa az, hogy a támadó rakéta röppályáját keresztezve, ideális esetben a bejövő rakéta előtt robbannak, hogy szétrepülő repeszeik megsemmisítsék a támadó rakéta robbanófejét. Kevésbé szerencsés esetben az elhárító rakéta csak letéríti pályájáról a támadó rakétát, nem semmisíti meg a robbanófejét, mely így aztán a célját ugyan elvéti, de becsapódáskor ugyanúgy felrobban. A jelenleg rendelkezésre álló kevéske információ alapján most ez utóbbi helyzet állhatott elő, mivel a hírek szerint a robbanás helyszínén támadó és elfogó rakéta roncsait is megtalálták, és a szemtanúk is két rakéta becsapódásáról beszéltek."

Ezek szerint az oroszok kilőttek egy rakétát, nem tudni milyen célpontra, az ukránok meg lelőtték.Most már csak az a kérdés: mi volt a célpont???Ukrajnai vasút a határ mellett, valamilyen energetikai épitmény? , vagy csak egy játszótér Lvivben???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.