Több ügyet is együtt kezel az Európai Bizottság, amiben van magyar érintettség, vagy felmerül a magyar kormány vétójának lehetősége.

A Népszava cikke szerint nevük elhallgatását kérő uniós diplomaták úgy látják, hogy az uniós pénzügyminiszterek egy közös reggelin fognak dönteni arról, hogy van-e esély a megállapodásra a magyarországi EU-s támogatások egy részének felfüggesztése kapcsán. 

Megkapja a Fidesz? Közös reggelin próbálnak megegyezni az uniós pénzügyminiszterek a Magyarországot érintő elvonásokról

Az Európai Bizottság brüsszeli épülete

Fotó: wikipedia CC BY 2.0/Flickr/Stephane Mignon

A cikk szerint a pénzügyminiszterek előtt a két magyar dosszié (EU-s támogatások részleges felfüggesztése, magyar vétófenyegetés) mellett még ott fekszik az ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyhez kötött közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóról szóló egyezmény sorsa is. Ezen utóbbi tételeket az uniós tagállamoknak konszenzussal kell elfogadniuk, ezt pedig jelenleg Magyarország blokkolja. Ugyan az Orbán-kormány cáfolta, hogy a támogatások kifizetéséhez kötné az egyetértését ezen ügyekben, ám az EU-ban egy csomagban kezelik a négy ügyet a lap szerint.

A Népszava szerint a 27 uniós tagállamnak elvileg kedden kellene ítéletet mondania az európai Bizottság (EB) két előterjesztéséről is, melyek az uniós forrásokhoz való hozzájutásról rendelkeznek. 

"A brüsszeli testület egyrészt indítványozta, hogy a kormányok függesszék fel a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási alapok egyharmadát – 7,5 milliárd eurót (3000 milliárd forintot) – az EU költségvetését érő és a jogállamiság megsértéséből fakadó rendszerszintű veszélyek miatt. Az Orbán-kormány ugyan vállalta, hogy november 19-ig mindent megtesz, hogy okafogyottá tegye a pénzmegvonást, de az EB november 30-án publikált elemzésében elégtelennek ítélte a korrekciós intézkedéseket és változatlanul hagyta korábbi javaslatát a források befagyasztására"

- olvasható a cikkben. 

A lap szerint az indítványról az uniós tagországok pénzügyminisztereinek kell döntenie, méghozzá minősített többséggel, legkésőbb december 19-ig. A határozathozatalt eredetileg keddre tervezték, ám a véleménykülönbségek miatt ez csúszhat is akár. 

A lapnak egy EU-s diplomata azt nyilatkozta, hogy a kormányok egyetértenek bizonyos támogatások felfüggesztésével, ám annak mértékét sokallják. Németország, Olaszország, Franciaország és még pár másik tagállam inkább megvárná az EB frissített értékelését a magyar kormány reformjairól, mivel az országgyűlés hamarosan újabb törvényjavaslatokról fog szavazni. Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a Népszava kérdésére azonban a következőket nyilatkozta: 

nem készülnek újabb elemzéssel, Magyarország november 19-ig vállalta a kért intézkedések teljesítését és a biztosi kollégium ennek alapján elkészítette az értékelését. Most a pénzügyminiszteri tanácson a sor, hogy döntést hozzon.

Ennek ellenére a lapnak egy magasrangú EU-diplomata úgy nyilatkozott név nélkül, hogy nem zárható ki, hogy az EB a hét végére, vagy a jövő hét elejére egy újabb analízist tesz le az asztalra.

"A keddi miniszteri ülés napirendjén szerepel a magyar helyreállítási terv is, amelynek alapján három éven 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás jutna Magyarországnak beruházásokra és reformokra. Az Európai Bizottság azt javasolta az EU27-eknek, hogy szigorú feltételek mellett hagyják jóvá a magyar programot. Ehhez a döntéshez is a pénzügyminiszterek minősített többsége kell. Mint korábban EU forrásokra hivatkozva beszámoltunk róla, a döntésüket befolyásolhatja, hogy az Orbán-kormány hajlandó lesz-e feladni a közös hitelfelvételt és a globális adómegállapodást akadályozó vétóját.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország szeretné mihamarabb lezárni a vitás kérdéseket, minthogy mindkét magyar dosszié határidőhöz kötött. Sürgős lenne megegyezni az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról is, amelyet a jövő év elején már folyósítanának a megtámadott országnak"

- olvasható a cikkben, amely szerint ha nem sikerül dűlőre jutni a közös pénzügyminiszteri reggelin, akkor a döntést a jövő hétre, vagy a december közepi uniós csúcsra halaszthatják.

Forrás: nepszava.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Egy eurócentet sem szabad adni Orbánnak és bandájának, még akkor sem, ha ezt a magyar nép szívja meg, nem ezek a rohadt, bűnöző, trógerek! A cigányt és bandáját gazdaságilag kell "megfojtani", egyébként továbbra is az EU pénzéből köpködik az EU-t. Kutyából nem lesz szalonna!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Egy dolog biztos: akárhol és akárhogyan döntenek, ha Orbánnak pénzt adnak a majom el fog szemtelenedni és többé nem lesz visszaűt.
Sámannus
Ezeknek semmit ,húzzonak el a halál faszára. Majd aki nem lop abbak kell oda adni!
Eladott Ország
@Maccska: msa, 12:56 ♦ Azért csinált a román cigányod és bűnbandája az országból EU koldusházát. Az egykori éllovasból sereghajtó lettünk. Sikerült elb*szni az eurómilliárdokat, egy esélyt a felzárkózásra. Még egy ilyen történelmi lehetőség aligha lesz. Magyarország nem azonos a fidesz gecik bandájával! Az utóbbi években szégyen lett magyarnak lenni, köszönhető a fidesznek!
bence
@Horizont: ! Mi nem ! De ha ne adj Isten mégis megítélik az összeget , az úgy mint a többi orbán zsebébe vándorol !
Németh István
Kívánom akadjon a torkukon minden falat és ott helyben dögöljenek meg az ursula ribanccal együtt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.