Az amerikai hatóságok őrizetében van a skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott Pan Am-repülőgép elleni merénylet egyik gyanúsítottja, a feltételezett pokolgépkészítő, aki a Kadhafi-féle egykori líbiai hírszerzés egyik ezredese volt – erősített meg egy skót rendőrségi bejelentést az amerikai igazságügyi minisztérium vasárnap.

Őrizetbe vették a Lockerbie-merénylet feltételezett pokolgépkészítőjét

Fotó: ROY LETKEY / AFP

Az amerikai hatóságok közölték, hogy Abu Agila Mohammad Maszúd Heir al-Marimi első bírósági meghallgatása Washingtonban lesz.

A Londonból New Yorkba tartó járat felrobbantásának nem volt túlélője, 270 ember vesztette életét, és ez minden idők legsúlyosabb, brit területet érő terrortámadása.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, aki akkor William Barr volt, 2020 decemberében bejelentette, hogy Maszúdot vádolják a pokolgép elkészítésével.

A férfi bűnrészességéről az amerikai hatóságok 2017-ben szereztek tudomást, amikor birtokukba került egy líbiai rendőrségi irat másolata, miszerint Maszúd, a líbiai hírszerzés egykori tisztje 2012-ben – már a Kadhafi-rezsim utáni új hatalom idején – egy hatósági meghallgatáson elismerte ezt. A jegyzőkönyv szerint arról is beszámolt, hogy a terrortámadást a líbiai hírszerzés megrendelésére készítette elő két társával, és a merényletet követően Moamer el-Kadhafi líbiai vezető megköszönte nekik az akciót.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vasárnapi közleményében arról nincs szó, hogy hogy miként került amerikai őrizetbe a keresett terrorista.

Forrás: mti.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.