Az amerikai elnök kedden ünnepélyes ceremómia keretében írta alá az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyhez a Kongresszus alsóháza múlt pénteken adott végső hozzájárulást – írja az MTI.

Joe Biden aláírta a törvényt: engedélyezik az azonos neműek házasságátBrendan Smialowski / AFP

A "Tisztelet a házasságnak" elnevezésű törvény (Respect For Marriage Act) alapján az Egyesült Államok tagállamainak azokat a házasságokat kell elismerniük, amelyeket legálisan kötöttek egy másik tagállamban. A jogszabály szövege nemcsak az azonos neműek közötti, hanem az eltérő bőrszínűek és nemzetiségűek között kötött házasságok védelméről is szól.

A jogszabályt a demokrata párt képviselői szerették volna mielőbb elfogadtatni,

mert attól tartottak, hogy a Legfelsőbb Bíróság, amely júniusban megvonta a terhesség-megszakításhoz fűződő szövetségi szintű jogot, megváltoztatja az azonos neműek házasságának országos szintű elismerését biztosító 2015-ös határozatát. Amennyiben a bírói testület megvonja ezt a szövetségi jogot, akkor az egyes szövetségi államok szabadon dönthetnek arról, hogy mely házasságformákat ismerik el törvényesnek saját területükön.

A Fehér Ház kertjében tartott aláírási ceremónián Joe Biden elnök úgy fogalmazott, hogy "ez a törvény és a szeretet, amelyet védelmez csapást mér a gyűlölet minden formájára".

Az ünnepségen részt vett Kamala Harris alelnök és férje, valamint számos ismert melegjogi aktivista, illetve homoszexualitását nyíltan vállaló közszereplő, és meghívást kapott a tulajdonosa annak a Colorado Springs-i LMBTQ éjszakai szórakozóhelynek, ahol novemberben egy szintén a közösséghez tartozó férfi öt embert megölt és kettőt megsebesített.

Joe Biden elnök 2010-ben még alelnökként egy televíziós interjúban támogatta először nyilvánosan az azonos neműek házasságának legalizálását. 1996-ban szenátorként még megszavazta a Kongresszusban a házasság védelméről szóló törvényt (Defense of Marriage Act), amely kimondta, hogy a házasság egy nő és egy férfi közösségét jelenti.

Az azonos neműek házasságáról szóló jogszabályt több hónapos elhúzódó vita után fogadta el az Egyesült Államok Kongresszusa, a törvény az elnök aláírása után léphet hatályba.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Emmersson71: Ne ránk sózzad őket, idiótája! Ti prájdoljátok az összes aberráltat!
Emmersson71
@ómió: Mondom: Szájer :)

És még a hatósági üzemanyag árat is elvette Orbán!
ómió
@Emmersson71: Még mindig nem prájdolod a Szájer-féléket? Mire vársz? Előbb azt a fajtát is "felszankcionáljátok", mint az üzemanyag árat, hogy aztán efftársiasan a "Zorbánra" hazudhasd!?
Emmersson71
@ómió: Mondom: Szájer :)

És még a hatósági üzemanyag árat is elvette Orbán!
ómió
@Emmersson71:Szóval, nem érted, amit fentebb írtam? Már ennyit se? Sürgesd meg magadnak a donor kutyaagyat! Az ebben is előrelépés lehet neked!
Emmersson71
@ómió: Mondom: Szájer :)

És még a hatósági üzemanyag árat is elvette Orbán!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.