Ennyi volt a vétó.

Félreálltak a lengyelek, mégsem blokkolják a magyar pénzeket is érintő uniós megállapodástMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Lengyelország engedett a nyomásnak, és visszavonta azon csomaggal szembeni vétóját, amelynek része többek között a nagy multinacionális vállalatok számára kötelező minimális társasági adókulcs valamint az Ukrajnának nyújtott újabb 18 milliárd eurós segély – írja az hang.hu a Politico értesülései alapján.

Ez egyben azt is jelenti, hogy elhárul az akadály a Magyarországnak feltételekkel szánt uniós pénzeket illetően.

Ezen uniós megállapodáscsomag része ugyanis az 5,8 milliárd euró (közel 2400 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó magyar helyreállítási terv feltételekhez kötött jóváhagyása. Ez a csomag tartalmazza a jogállamisági eljárásban javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügyét is: az eredeti javaslatot mérsékelve, 2600 milliárd forintnyi forrás kifizetését felfüggesztenék fel.

Azért került veszélybe a csomag elfogadása, mert a lengyelek ki akarták szedetni belőle a multik adóelkerülését akadályozó globális minimumadót. A többi uniós vezető ezzel azonban nem értett egyet, így Lengyelország kénytelen volt engedni.

Forrás: hang.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.