Ahogy arról korábban beszámoltunk, Zelenszkij szerint csak egy trükk Putyin tűzszüneti javaslata, ezért határozottan visszautasította a tűzszünetről szóló kezdeményezést. Később a Vesztyi FM orosz állami hírrádió jelentette, hogy életbe lépett moszkvai idő szerint pénteken délben az ukrajnai fronton az orosz fél által az ortodox karácsony alkalmából egyoldalúan meghirdetett tűzszünet.

Orosz katonai szóvivő: az ukrán tüzérség nem állt le a tűzszünet kihirdetése után
Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Az ukrán tüzérség nem állt le az Oroszország által egyoldalúan kihirdetett fegyvernyugvás életbe lépését követően

- jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője pénteken.

Annak ellenére, hogy az orosz hadseregcsoport ma, január 6-án, moszkvai idő szerint 12 órától betartotta a tűzszünetet, a kijevi rezsim folytatta a lakott területek és az orosz csapatok állásainak lövését

- jelentette ki a szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön egyoldalúan 36 órás tűzszünetet rendelt el a fronton az ortodox karácsony alkalmából, amelynek betartására az ukrán felet is felhívta. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a fegyvernyugvást elutasította.

Az orosz katonai szóvivő azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők Liman irányában, a Luhanszki Népköztársaságban lévő Belohorivka település közelében és a Zaporizzsja megyei Novopavlivka környékén nyitottak tüzet a Moszkva által meghirdetett fegyvernyugvás életbe lépése urán.

Közölte, hogy az ukrán tüzelőállásokat az orosz megtorló tűz elfojtotta. A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg a tűzszünet életbe lépését követően három alkalommal is lőtte Donyeck lakónegyedeit.

A Konasenkov által ismertetett pénteki hadijelentés szerint a tűzszünet életbe lépését megelőző napon Donyeck irányában folytatódott az orosz offenzíva, amelynek következtében mintegy nyolcvan ukrán katona esett el és sebesült meg, két harckocsi, három gyalogsági harcjármű és öt egyéb jármű pedig megsemmisült. A tábornok azt mondta, hogy Kupjanszk irányában az ukrán fegyveres erők több mint negyven katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet és két egyéb járművet, Liman irányban több mint hatvan katonát – köztük három diverzáns- és felderítő csoport tagjait –, három páncélozott harcjárművet és négy kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint félszáz katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és három kisteherautót veszítettek.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a jelentés értelmében 65 tüzérségi állásra, valamint 102 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, eltalálva egyebek között az ukrán 95. ejtőernyős rohamdandár parancsnokságát Liman közelében, három lőszerraktárt, egy Sz-300-as légvédelmi rakétaindítót és a radarját, egy D-20-as löveget, egy amerikai gyártmányú M-777-es tarackot, valamint egy AN/TPQ-36 és AN/TPQ-50 típusú ellentűzradart.

Az orosz légierő vadászgépe lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, a légvédelem pedig öt drónt és nyolc amerikai gyártmányú HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 360 repülőgépet, 199 helikoptert, 2839 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7437 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 971 sorozatvetőt, 3783 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7951 speciális katonai járművet semmisítettek meg. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Aha... Szoval az oroszok fegyverszünetet hirdettek, de a front minden szakaszan löttek...
Sámannus
Azért gondolom a sluszkuécsot meg a térképet nem hagyták az ukránok a harckocsiba mint a muszkák. Lehet hogy csak a szákmányolt fegyverek ellen harcolnak, amit elfelejtettek a balfaszok megtankolni tavaly. amikor szétszaladtak mint a csirkék.
amortizáltok
mert mást vártatók? Ki támadott KIRE? ja akkor
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@KisTehen: idióta seggnyaló barom! Nem az ukránok hirdettek tűzszünetet és nem is ők támadták meg magukat! Pusztítsák csak a megszállókat!
Nyírfa
Ehhez a putyini politikához azért már idiotizmus kell a javából. A történelmük során még soha nem írták le így magukat az oroszok, mint ezzel a háborúval.

Úgy tudom, a II., sőt az I.világháborúban is kölcsönösen tiszteletben tartották a front mindkét oldalán a karácsonyi ünnepeket. Ugyanez nem mondható el Putyin katonáiról, Gyilkolnak mintha zombik lennének.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.