Az amerikai elnök szerint azon családoknak, melyeket üldöznek hazájukban, menedéket kell nyújtani, de azt elismerte, hogy a jelenlegi rendszer nem tudja jól kezelni az illegális bevándorlók tömegeit. A republikánus többségű képviselőház az első intézkedések közt akar foglalkozni a déli határon kialakult helyzettel.

Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta első alkalommal látogatott az Egyesült Államok Mexikóval szomszédos határszakaszára, ahol az elmúlt két évben egyre növekvő számú illegális bevándorlót regisztrálnak a hatóságok – olvasható az MTI hírében.

Joe Biden a mexikói határszakaszra látogatott az illegális bevándorlás miatt

Joe Biden amerikai elnök beszélget az amerikai vám- és határvédelem munkatársaival az amerikai-mexikói határon a texasi El Pasóban 2023. január 8-án.

Fotó, címlapkép: AFP/Jim Watson

Az elnök vasárnap délután érkezett az illegális migráció miatt hatalmas nyomás alatt álló El Paso texasi határvárosba. Joe Biden találkozott a határvédelmi hatóságok tisztségviselőivel és vezetőivel is. El Paso repülőterén Gregg Abbott, Texas kormányzója fogadta az elnököt, és átadta neki a bevándorláspolitika átalakítására vonatkozó javaslatait tartalmazó levelét. A kormányzó az elnöki látogatás előtt úgy fogalmazott, hogy Joe Biden az úttal két évet késett.

Az elnök néhány órás texasi programjának részeként felkereste El Paso határátkelőt, tájékoztatót hallgatott meg a kábítószer-csempészetről, valamint a tervek szerint később egy migránstáborba is ellátogat. Texasból az elnök Mexikóvárosba utazik tovább, ahol hétfőn és kedden részt vesz az észak-amerikai országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján.

Az elnökre az elmúlt hónapokban egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy felkeresse a migrációs válságtól sújtott országrészt. Kevin McCarthy, a republikánus többségű Képviselőház szombat hajnalban megválasztott új elnöke, az új törvényhozás első intézkedései között említette, hogy a határőrizet kérdése ügyében lépéseket tegyen.

Az elnök csütörtökön jelentette be, hogy vasárnap felkeresi a texasi határszakaszt. A tájékoztatón Joe Biden új – és részben szigorító – intézkedést is bejelentett, amely szerint kiterjesztik a jelenleg venezuelai állampolgárokra érvényben lévő amnesztia-rendelkezést a kubai, nicaraguai és haiti bevándorlókra. Hozzátette, hogy aki törvénytelenül kíséreli meg a határátlépést, jogosulatlanná válik az új programban való részvételre. Az elnök ugyanakkor elismerte, hogy a bevándorlási rendszer hibáira ezek az intézkedések nem jelentenek megoldást.

Joe Biden a sajtótájékoztatón egy kérdésre reagálva az amerikai határon kialakult helyzetet a holokauszt időszakához hasonlította. Arra a kérdésre, hogy emberi jognak gondolja-e a migrációt, kijelentette: ha az ember családja üldöztetésnek van kitéve, akkor emberi jog, ahogy a nácik által üldözött zsidóság számára is emberi jog volt, hogy elmenekülhessenek.

A megjegyzésre Andy Biggs, a kongresszus egyik republikánus képviselője azzal reagált csütörtökön, hogy az "ilyen gondolkodásmód akadályozza az ország határának biztosítását". A politikus kifejtette, hogy távolról sem ugyanaz a két helyzet, az illegális határsértőké, akik között terroristák, kábítószercsempészek és egyéb bűnözők is lehetnek, valamint a nácik elől menekülő zsidóságé.

Az amerikai határvédelmi hatóság, az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmének adatai szerint az október 1-jén kezdődött 2023-as pénzügyi év első negyedében, december 31-ig már 718 ezer illegális határátlépést regisztráltak az ország mexikói határszakaszán, ami 200 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbi adatot.

A 718 ezer érkezőből mintegy 200 ezret tudtak a hatóságok visszafordítani közegészségügyi indokokra hivatkozva, a járvány idején hozott 42-es rendelkezés alapján, a többi migránst regisztráció után beengedték az országba.

A legnagyobb nyomás alatt El Paso határszakasza áll, ahol 2022. október eleje és december vége között már 168 ezer illegális határátlépőt jegyeztek fel, és a hatóság további csaknem 80 ezer migránst tart nyilván, aki regisztráció nélkül jutott be az Egyesült Államok területére.

Az elnöki delegáció tagja az El Paso-i látogatáson Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter, aki vasárnap egy interjúban azt hangoztatta, hogy a határválság nem újdonság az Egyesült Államok számára. A miniszter a munkáját ért kritikákra reagálva az ABC televízióban arról beszélt, hogy elébe áll a republikánusok vezette képviselőház vizsgálatának, nem fog lemondani, hanem végzi tovább napi munkáját.

Alejandro Mayorkas még szerdán a Washington Post napilapnak adott interjúban elismerte, hogy az illegális bevándorlás mértéke komoly terhet ró az Egyesült Államok hatóságaira és bevándorlási rendszerére, amely megfogalmazása szerint "alapvetően összeomlott". Ugyanebben az interjúban a miniszter sürgette a kongresszust, hogy fogadja el az új bevándorlási törvényt, amelynek része az amnesztia, és ezzel a legális tartózkodás megadása illegális bevándorlók milliói számára.

Forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.