Az AFP tudósítása szerint a davosi Világgazdasági Fórumon jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkára, hogy hamarosan még modernebb nehézfegyvereket kap majd Ukrajna a NATO országaitól.

Ebben nem lesz köszönet: Még jobb nehézfegyvereket kaphat Ukrajna
Fotó: PETER NICHOLLS / POOL / AFP

Az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan milyen fegyverekről van szó. A főtitkár azt mondta, a konkrét bejelentés a közelgő németországi NATO-csúcson várható – írja a portfolio.hu.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerdai kijevi látogatása alatt jelentette be, hogy Kanada kétszáz darab Senator típusú páncélozott járművet ad Ukrajnának.

Ez az új katonai segélycsomag válasz Ukrajna konkrét kérésére ezekre a járművekre vonatkozóan. A segély értéke több mint 90 millió dollár, és az Ukrajnának bejelentett 500 millió dolláros kiegészítő katonai segély részeként érkezik, amelyet Justin Trudeau miniszterelnök 2022 novemberében jelentett be

- idézett a Jevropejszka Pravda hírportál a kanadai kormány által kiadott közleményből.

A hírt Anand ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikov védelmi miniszterrel együtt jelentette be, akivel kétoldalú megbeszélést folytatott.

Megvitatták, hogyan tudja Kanada továbbra is kielégíteni Ukrajna sürgető védelmi szükségleteit. Reznyikov megköszönte Kanadának az Ukrajnának 2022 februárja óta nyújtott több mint egymilliárd dolláros katonai segítséget. Ez egyebek mellett tartalmaz egy NASAMS föld-levegő rakétarendszert hozzá való lőszerekkel, 39 páncélozott harcjárművet, páncéltörő fegyvereket, M777 típusú tarackokat és lőszereket.

Az ukrán hírportál kifejtette, hogy

a Senator páncélozott járművek a legmodernebbek közé tartoznak, ebben a kategóriában a legjobb technológiával felszereltek, és fegyverek könnyen telepíthetők rájuk.

Lehetővé teszik a személyzet és a felszerelés biztonságos szállítását, valamint egészségügyi evakuálást is.

Olyan acéltesttel és üveggel rendelkeznek, amelyek képesek ellenállni az 50-es kaliberű fegyverek tüzének. Robbanásbiztosak, ellenállnak a gránát- vagy aknarobbanásoknak is. A gumiabroncsok útközbeni felpumpálását biztosító Run Flat rendszerrel vannak ellátva, és olyan rendszerrel felszerelve, amely képes a kémiai, biológiai, radiológiai támadások elleni védekezésre azáltal, hogy tiszta levegőt állít elő egy túlnyomásos kabinban.

Forrás: Portfolio, MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Kell is, mert még mindig nincs totál rommá lőve!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Maccska
Azért az ukránok ne gondolják hogy ingyen vannak a fegyverek.Azt se hogy majd a fél világ újjáépíti őket.Bármit is ígérnek nekik egyesek.
Peller Anikó
@elmebeteg: Az orosz a fegyverszállításokkal a szenvedést és a halált okozza, elnyújtva a háborút. Egyértelműen minden fegyvert küldő orosz politikus agresszor háborús bűnös!
csak úgy....
@Maccska: majd putyin önként és dalolva újjáépíti öket! -elvégre ö baxott szét mindent..
namihami
Tényleg bicskanyitogató, még a gondolat is, hogy az ukránok nem hajlandók önként s dalolva ismét orosz fennhatóság alá hajtani a fejüket!
És ez még akkor is igaz, ha (véleményem szerint) a Zelenszkij, mint politikus, semmivel nem jobb a Putyinnál. Csupán annyi, hogy ő azért mégiscsak a megtámadott fél. Az általa elnyomott nemzetiségek dolgait nem háborúval kellett volna/kellene rendezni.
Ilyenkor jut eszembe, hogy elkéstünk a románok lerohanásával, ugye jobbos kommenttársak!?!?
verőce21
Ezeket a Verhofstadt féle gazembereket most kéne agyonlőni, míg nem késő...!
Sok ártatlan életét mentenénk meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.