A dandárt T-72-es szovjet harckocsikkal és más páncélozott harcjárművekkel szerelik fel. Lengyelország és több más ország Leopard-típusú korszerű nehéztankokat is adna az ukránoknak, de ezt Németország nem engedélyezi. Varsó belengette, hogy ha kell, akkor a németek kihagyásával, egy kisebb nemzetközi koalícióval fogják felszerelni az ukránokat korszerűbb harckocsikkal.

Ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap az MTI híre szerint.

Napokon belül megkezdik a lengyelek egy ukrán páncélosdandár kiképzését

Lengyel T-72 M1 egy bemutatón

Fotó: Illusztráció/wikipedia CC BY-SA 4.0/Michal Derela

A miniszterelnök azzal kapcsolatban nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy pénteken a németországi Ramsteinben tartott találkozón Ukrajna szövetségeseinek nem sikerült megállapodniuk a Leopard-2 nehézharckocsik átadásáról. Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát.

Morawiecki elfogadhatatlannak nevezte Berlin magatartását. A már csaknem egy éve tartó ukrajnai háborúban naponta halnak meg ártatlan emberek – érvelt.

Németország "beleesett a saját csapdájába, évek óta folytatja az Oroszországhoz való közeledés politikáját" – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: ez a politika kudarcot vallott, Berlin pedig még mindig nem tudja beismerni a hibáját.

"Ukrajna és Európa meg fogja nyerni ezt a háborút, Németországgal vagy nélküle" – jelentette ki Morawiecki, hozzáfűzve: a németeken múlik, csatlakoznak-e "az orosz barbárság megállítását célzó misszióhoz, vagy végig tétlenül nézik, arra kárhoztatva magukat, hogy a történelem rossz oldalára kerülnek".

Lengyelország korábbi bejelentés szerint egy szélesebb nemzetközi koalíció keretében 14 német gyártmányú Leopard harckocsit adna át Ukrajnának. Arra válaszolva, hogy német hozzájárulás nélkül a kezdeményezés miképpen valósulhat meg, Morawiecki azt mondta: Varsó "kisebb koalíciót" fog építeni azon államokból, amelyek "készek átadni Ukrajnának korszerű felszerelésük, korszerű tankjaik egy részét". A Leopardokat Morawiecki ebben az összefüggésben konkrétan nem említette.

Varsó azt javasolta, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának. Leopard-2 harckocsik átadására eddig Lengyelországon kívül Finnország és Dánia fejezte ki készségét. Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig bejelentette, hogy Nagy-Britannia Challenger-2 harckocsikat szállít Kijevnek.

A ramsteini találkozót követő sajtókonferencián Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter kijelentette: nem veszett el a remény arra, hogy Ukrajna Leopardokat kapjon.

Közölte továbbá: Lengyelország ki tud képezni egy ukrán dandárt, és felszerelni azt T-72-es szovjet harckocsikkal és gyalogsági harcjárművekkel. Marcin Przydacz, az államfői külügyi iroda főnöke szombaton bejelentette: a kiképzés napokon belül megkezdődik. (Lengyelország eddig mintegy 360 T-72-es tíőusú harckocsit adott át Ukrajnának a saját készleteiből.)

Szombaton a három balti állam – Észtország, Lettország és Litvánia – külügyminiszterei is felszólították Berlint, hogy mihamarabb küldjön Leopardokat Kijevnek.

Forrás: mti.hu, defence24.com

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Őrnagy
@csak úgy...: Az ukránok, akiknek a felmenői között igen sok az orosz etnikum, az ezeréves együttélés okán, nem az oroszokat utálják, csak az orosz anyanyelvű zsidó pöcszongorístát és náci bandáját, amiért mészárszékre vezénylik őket az USA geopolitikai érdekei miatt. A zsidó pöcszongoristának azért kellett betiltania minden ellenzéki pártot, minden ellenzéki sajtót és a szólás szabadságát, mert már rég megbukott volna másképpen! A valódi nem náci ukránok a lábukkal szavaznak. 2014 óta 20-25 millió ukrán távozott az országból. Menekülnek az értelmetlen testvérháború elől.
Ti szaros gyurka seggnyeló ruszofób idióták, meg nyaljátok annak az USA stábnak a faszát szorgalmasan, akik elrendelték ezt a proxiháborút, és miközben hangosan Putyinoznak 30 %-al növelték a külkereskedelmüket Oroszországgal, hülyét csinálva az alapból is hülye USA fasszopó ruszofób csürhéből!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Őrnagy
@KisTehen: Az USA fasszopést már megnyerte. Szopják is szorgalmasan. Mióta szorgalmasan szopják az USA faszt, kellő erőt éreznek arra, hogy bárkit lebaszhassanak és az egész világtól fegyvereket követeljenek. Egyelőre ahhoz jött meg az erejük, hogy sikerült leverniük a turul szobrot Munkács váráról, és megfélemlítsék a Kárpátaljai magyarságot. A tévedésből Magyar lakhellyel rendelkező hazátlan büdösbogarak, meg az USA rabszolga siserehad Európában kezüket, lábukat törve támogatják az ukrán nácikat.
Őrnagy
@KisTehen: A lengyelek viselkedése érthetetlen. Gyűlölik az oroszokat a Katyini mészárlás, meg az ezeréves területi harcuk miatt. A Szejm egyhangúlag népirtásnak minősítette az ukrán nácik 1943-ban elkövetett Volhíniai mészárlását, ahol az ukrán nácik több mint 100 ezer lengyel öreget, nőt és gyereket mészároltak le. Most mégis az USA fasszopási vágyukban az ukrán nácikat támogatják feltétel nélkül.
Maccska
@Őrnagy: logika csak annyi lehet benne,hogy az oroszoktól nem tudnák visszaszerezni a régi lengyel területeket,de az ukránoktól igen.Pláne ha minél kevesebb ukrán marad a végére.Lehet hogy nem is olyan hülyék a lengyelek.
Őrnagy
@Maccska: Az oroszok ezt már felvetették, hogy a lengyelek, a litvánok, a románok (szerintük még a magyarok is) szeretnék visszakapni a régi területeiket. Az érintettek ezt határozottan tagadják, de nem lehet tudni, hogy mi van a tagadás mögött valójában. A világpolitikában végleges határok nincsenek, így még bármit hozhat a jövő. Ha Ukrajna sokáig háborúzik az USA geopolitikai érdekeiért, az USA helyett Ukrajna területén, abból változás lesz, ha nem is látjuk előre a háború végét, és azt se látjuk milyen változást hoz a jövő.
Németh István
A pillanatnyi ukrán nyalás érthetelen, mert csak és kizárólag az ukránok álnak a Katyin-i > Volhina-i mészárlás mögött is, ugyan is az egykori szovjet területen ukrán lakosság lett szétszórva amivel az ukrán terület kialakítását akarták biztosatan a Rhuscsovi és a Brezsnyevi elmélet szerint! Az ukrán törzs az aljas vad gyilkosok - egy a mai magyarországnál jóval kisebb amolyan félmagyarországi területen élt! semmi köze nincs a Fekete tengeri területhez, sőt nagyrészt a donyecki medencéhez sem! A nagy szajúznak az volt az elképzelése, hogy önálló államot hoz létre mégpedig amelyik gazdaságilag erős bázisa lehet az orosz nép alkotta - akkor még szocialista - országának. Nem így alakult, a kommunizmus megbukása okán, azonban az usa hiénák felfedezték a lehetséges lyukat a betörésre ! Na ez a helyzet! Ennek köszönhető, és bizonyítja is ezt, a részegen kinyilvánított krimi tertület adottsága is! - amit az oroszok akkor sem vettek komolyan hisz a nagy szajúz kemelt üdülőhelye volt! Folytathatnánk! és alapjjaiban véve a lengyelek nagyon félrefuserált gondolkozását tudnánk csak megállapítani!
Ezért lényeges, hogy az usa-nató moslékok mielőbb eltakarodjanak Európából, valamint az Európai nemzeteket tönkretevő aljas tetves buzi, háborúsbűnös korrupt banda sittre vonúljon!
Németh István
@KisTehen: itt nem a nyerésről van szó, hanem az usa rákényszerítéséről, hogy takarodjon az agresszor kurva anyjába Európából! Az ukránok nem voltak képesek önálló ország alapítására, mert pont az usa pucsista alkalmazottja (zelenszkíj) megkefélte, elkapkodta a helyzetet! Nincs alkotmánya, az ukránoknak, nincs közigazgatása a megöröklött szovjet alapokon kívül! Nin-csenek jegyzet és elfogadott határai! Miről beszélünk! Mit gondolsz miért nem tud a nató, vagy bármely moslék állam hadrendje un. ukrán határt lépni > hivatalosan???csak svarcba aljasul "tanácsadókként" stb. azért meret nincs ukrán határ, hanem az orosz föderációnak a határa létezik, van jegyezve deklarálva! ! Az pedig nem az ukrán határ! Hidd el a hülyéknek nem érdemes vitakozniuk!
ÉS az usa-nató szemét moslék armada azonnal takarodjék Európából, az Eu. aljas vezetése meg a börtönbe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.