Van olyan kormány, ahol ez még bűncselekménynek számít. 

Rishi Sunak brit miniszterelnök adójogi kihágás miatt menesztette a kormányzó Konzervatív Párt elnöki tisztségéből Nadhim Zahawit – írja 444.hu.

A Konzervatív Párt elnökének jórészt adminisztratív jellegű tisztsége nem azonos a mindenkori miniszterelnök (jelenleg Rishi Sunak), illetve ellenzéki időszakokban a miniszterelnök-jelölt által betöltött pártvezetői poszttal. De a pártelnöki tisztség betöltője rendszerint a brit kormány vagy az árnyékkormány magas rangú tagja tárca nélküli miniszteri, illetve miniszterjelölti beosztásban.

Zahawi menesztésének előzményeként a kormányfő által kezdeményezett etikai vizsgálat vezetője, Laurie Magnus a jelentésében megállapította: Zahawi nem számolt be a brit adóhivatallal lezajlott vitájáról és a hivatal által rá kiszabott mulasztási bírságról, amikor tavaly nyáron a kettővel ezelőtti miniszterelnök, Boris Johnson kinevezte őt pénzügyminiszterré. Pénzügyminiszterként Zahawi az adóhivatal tevékenységét is felügyelte.

Eltitkolta adóügyeit, ezért menesztették az egykori brit pénzügyminisztert  a Konzervatív Párt éléről

Fotó: DANIEL LEAL / AFP

Az adóvita még 2000-re nyúlik vissza, amikor is a mára Nagy-Britannia legnagyobb közvélemény- és piackutató cégcsoportjává fejlődött YouGov társalapítója volt, de az elmúlt hetekben megjelent brit sajtóértesülések szerint az őt megillető alapítói részvénycsomagot egy olyan gibraltári bejegyzésű alapban helyezte el, ami a szüleinek volt az érdekeltsége.

A sajtóbeszámolók nyomán Zahawi elismerte, hogy adójogi szempontból ez „gondatlanság” volt, de tagadta, hogy adóelkerülési célból választotta volna ezt a befektetési konstrukciót.

Az akkori bírságról, illetve a most kipattant ügy kommunikációjáról a 444.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: 444.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Legyen ez a britek gondja
engem 1általán nem érdekel!!
csak ennyi
barátilag
J,L.
simmering73
Nálunk ilyen egyszerúen nem történhet meg. Na nem azért mert nálunk minden rendben, hanem azért mert a főszügyészék végtelenül lojálisak a regnáló hatalommal szemben.
Csizmás Kond
...aki angliában nem indiai az nem is angol...
csak úgy....
ezért 0rbanisztánban válveregetés jár!
namihami
Jééé, ott egy ilyen ""semmiség"" miatt kirúgják? Jöjjön az Orbán kormányba. Még valami állami kitüntetést is kap, a (reméljük mégsem) örökös állás mellé!
namihami
@KisTehen: 19.34:. KONZERVATÍV Párt! Mellélőttél, az nem libsi. Az biza kőkeményen ILlibsi, vagyis Fidesz oldali párt! Biza...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.