Három évvel a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után csaknem az összes nagy-britanniai választókörzetben hibának tarja a szavazásra jogosultak többsége a kilépést az Európai Unióból.

Szinte az összes brit hibának tartja a kilépést az EU-ból
Kép: Pixabay

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

A brit távozás után tizenegy hónappal lejárt az átmeneti időszak is, amelyet a Brexit feltételeiről szóló megállapodás biztosított az átállásra.

Az átmeneti időszak után, 2020. december 31-én Nagy-Britannia az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett, így attól az időponttól megszűnt az emberek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások kötetlen kétoldalú mozgásának automatikus szabadságjoga is.

A Brexit harmadik évfordulójára az UnHerd Britain politikai és véleményportál és a Focaldata kutatóintézet közös felmérést végzett mind a 632 nagy-britanniai parlamenti választókerületben arról, hogy a lakók hogy vélekednek most a kilépésről.

A tízezer felnőtt britnek feltett kérdés úgy hangzott: egyetértenek-e azzal, hogy Nagy-Britannia hibát követett el, amikor kilépett az Európai Unióból.

Az UnHerd által ismertetett adatok alapján a 632 brit választókörzetből mindössze három volt olyan, ahol a többség nem értett egyet ezzel a megállapítással.

Mindhárom választókerület a kelet-angliai Lincolnshire megyében van, ahol a 2016-os népszavazáson különösen magas volt a kilépésre szavazók aránya.

Az UnHerd/Focaldata-felmérés ugyanakkor megmutatta azt is, hogy sok helyen gyakorlatilag teljesen átfordult a Brexit iránti közhangulat a népszavazás óta.

A kelet-londoni Barking városrészben, ahol 60 százalékos többség voksolt 2016-ban a kilépésre, most a választásra jogosultak 54 százaléka értett egyet azzal, hogy hiba volt Nagy-Britannia kilépése az EU-ból.

Ez megfelel az országos átlagnak: Nagy-Britannia egészében a megkérdezettek 54 százaléka ért egyet azzal, hogy hiba volt kilépni az Európai Unióból, és a megkérdezettek mindössze 28 százaléka mondta azt, hogy nem tartja hibás lépésnek a távozást az EU-ból.

Néhány héten belül ez a második olyan felmérés, amely azt mutatja, hogy a brit választók többsége elégedetlen a Brexittel.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cégcsoport, a YouGov november végén elvégzett vizsgálatában szintén azt a kérdést tette fel a résztvevőknek, hogy szerintük helyes vagy helytelen döntés volt-e a kilépés az EU-ból. A válaszadók 56 százaléka nevezte hibának a Brexitet, és mindössze 32 százalék helyeselte hazája távozását az unióból.

A YouGov hangsúlyozta: a Brexitet hibás döntésnek tartók aránya soha nem volt ilyen magas, a kilépést továbbra is helyeslők aránya soha nem volt ilyen alacsony a 2016-os népszavazás óta.

Forrás: MTI

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A HuExit jövője! Csak Magyarország 2 év után már államcsődig jutna! Az angol gazdaság ennyivel erősebb!
Persze, nagy a valószinűsége (szinte biztos), hogy a ""mészárosok, orbánok, tiborczok, szijjak, stb"" azonnal felajánlanák a teljes vagyonukat és megmentenék az országot!?!?!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Maccska: Herelt Kandur, mifele ANGOL szagertö vagy te, hogy megitelheted, mennyire volt elönyös az angoloknak a kilepes??? Te azt sem tudod, hol van Anglia a terkepen! Bezzeg az angolok most kezdik el erezni a penztarcajukon es a nyugdijasok a nyugdijukban, hogy mit jelentett nekik a Brexit, minden dragabb lett, es nem a haboru es nem a szankciok, hanem mar elötte, a VAM miatt!!! Skocia pedig kia kar lepni es az EUhoz csatlakozni! Neha a hülyeknek is megjön az esze, de ez nem vonatkozik a fidesz gyapjasaira... MOon is indithatna barki nepszavazast a kilepesröl, miert nem teszed meg TE vagy a migatyankosok???
ómió
@sunoge: Hogy ne olyan bonyolult legyen, ahhoz - a példából is látszik - szavazni mindig a tárgyat végiggondolva kellene!
Németh István
@namihami: @teuton: @Maccska:@Lepényleső: @Peller Anikó:@simmering73: @Dr. Proktor: >> ti voltaképpen szellemileg egy a szarkukac szintjén mozgó képességekkel rendelkező, ténylegesen feleleges élőlények vagytok!
A sok mindenféle nemzetellenes mi több a magyar nemzet ellenes megnyilvánulásaitok arra ösztönöznek, hogy szerkesszek nektek egy az aljassági csúcsdöngető tevékenységeitekhez egy érdemérmet! Nagy valószínűséggel >> a nyilaskereszt-körbevéve töviskoszorúval tehénfostos szallagágyban lesz a kitűzendő elismerésetek!
De csak azért mert tudjátok és terjesztitek mint prémium feladatot, hogy > az usa-nató takarodjon Európából, az Eu ocsmány nemzetgyilkos vezetése a börtönbe - akasztásilag!
KisTehen
@Lepényleső: ez a demokrácia ... ebből nekünk mit kellene megtanulnunk? hogy szar a demokrácia?
Dr. Proktor
@KisTehen: A demokrácia nem szar, csak a szarnak az...
Yoda69
Ideje lenne kiirni egy nepszavazast a brtteknek, hogy akarnak-e az Unio tagja lenni. Szerintem az EU tart karokkal varna az angolokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.