Három évvel a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után csaknem az összes nagy-britanniai választókörzetben hibának tarja a szavazásra jogosultak többsége a kilépést az Európai Unióból.

Szinte az összes brit hibának tartja a kilépést az EU-ból
Kép: Pixabay

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

A brit távozás után tizenegy hónappal lejárt az átmeneti időszak is, amelyet a Brexit feltételeiről szóló megállapodás biztosított az átállásra.

Az átmeneti időszak után, 2020. december 31-én Nagy-Britannia az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett, így attól az időponttól megszűnt az emberek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások kötetlen kétoldalú mozgásának automatikus szabadságjoga is.

A Brexit harmadik évfordulójára az UnHerd Britain politikai és véleményportál és a Focaldata kutatóintézet közös felmérést végzett mind a 632 nagy-britanniai parlamenti választókerületben arról, hogy a lakók hogy vélekednek most a kilépésről.

A tízezer felnőtt britnek feltett kérdés úgy hangzott: egyetértenek-e azzal, hogy Nagy-Britannia hibát követett el, amikor kilépett az Európai Unióból.

Az UnHerd által ismertetett adatok alapján a 632 brit választókörzetből mindössze három volt olyan, ahol a többség nem értett egyet ezzel a megállapítással.

Mindhárom választókerület a kelet-angliai Lincolnshire megyében van, ahol a 2016-os népszavazáson különösen magas volt a kilépésre szavazók aránya.

Az UnHerd/Focaldata-felmérés ugyanakkor megmutatta azt is, hogy sok helyen gyakorlatilag teljesen átfordult a Brexit iránti közhangulat a népszavazás óta.

A kelet-londoni Barking városrészben, ahol 60 százalékos többség voksolt 2016-ban a kilépésre, most a választásra jogosultak 54 százaléka értett egyet azzal, hogy hiba volt Nagy-Britannia kilépése az EU-ból.

Ez megfelel az országos átlagnak: Nagy-Britannia egészében a megkérdezettek 54 százaléka ért egyet azzal, hogy hiba volt kilépni az Európai Unióból, és a megkérdezettek mindössze 28 százaléka mondta azt, hogy nem tartja hibás lépésnek a távozást az EU-ból.

Néhány héten belül ez a második olyan felmérés, amely azt mutatja, hogy a brit választók többsége elégedetlen a Brexittel.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cégcsoport, a YouGov november végén elvégzett vizsgálatában szintén azt a kérdést tette fel a résztvevőknek, hogy szerintük helyes vagy helytelen döntés volt-e a kilépés az EU-ból. A válaszadók 56 százaléka nevezte hibának a Brexitet, és mindössze 32 százalék helyeselte hazája távozását az unióból.

A YouGov hangsúlyozta: a Brexitet hibás döntésnek tartók aránya soha nem volt ilyen magas, a kilépést továbbra is helyeslők aránya soha nem volt ilyen alacsony a 2016-os népszavazás óta.

Forrás: MTI

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A HuExit jövője! Csak Magyarország 2 év után már államcsődig jutna! Az angol gazdaság ennyivel erősebb!
Persze, nagy a valószinűsége (szinte biztos), hogy a ""mészárosok, orbánok, tiborczok, szijjak, stb"" azonnal felajánlanák a teljes vagyonukat és megmentenék az országot!?!?!?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
A HuExit jövője! Csak Magyarország 2 év után már államcsődig jutna! Az angol gazdaság ennyivel erősebb!
Persze, nagy a valószinűsége (szinte biztos), hogy a ""mészárosok, orbánok, tiborczok, szijjak, stb"" azonnal felajánlanák a teljes vagyonukat és megmentenék az országot!?!?!?
Jozefina
"A népszavazás során a szavazók 51,9 százaléka" Ez az 1,9 %-os többség igen kevés egy ilyen fontos kérdésben. Minimum 75 %-nak kellene lenni, amire már rálehet, fogni, hogy valóban a többség akarata. Ráadásul az az 51,9 % sem volt ellátva fontos információkkal. Most fújhatják a skót dudát!!! Eső után késő köpönyeg!!!
Macskaszem
Unió nélkül, orbáni lopkodások terhe mellett már rég éhen döglöttünk volna. Ha kilépünk, ennek az országnak kampó. Így is a legcsóróbb ország vagyunk, exportunk 68%-a az uniótól függ.
Kilépés után, ha vámot is kell fizetni, ki a bánatos phasz akar majd velünk kereskedni? Esetleg a fizetések nem Európa alját nyaldossák majd, hanem Szomáliai alját, hogy maradjon pénz Orbánnak lopásra? És az miért is lenne jó mimagyaroknak?
Macskaszem
@Maccska: Svájcot meg Norvégiát Gecisztánnal együtt emlegetni scifi kategória.
nezelodo
Még a brit szavazókat is megvezették! Pedig még Európa egyik legfontosabb politikusa, a mi vezérünk is, mennyire kérlelte őket, hogy ne tegyék, mert az ő befizetésük elmaradásával csökken az EU-ból ellopható milliók mennyisége, és ez neki is fájni fog.
Macskaszem
@Philip Marlowe: Utólag jöttek rá te balfasz, hogy durván átbaszta őket a kormányuk. Így járnak azok akik ész nélkül mennek a kolomp után.
Dr. Proktor
Megvezethető ostoba emberek mindenhol voltak, vannak, lesznek!
A politikai marketinggel mind megvezethetők!
Pont mint a "Tomi mosópor a kék kristály erejével" és utána minden balfék azt vitte a boltból...
Ezeknek az embereknek ajánlom a TV SHOP adásainak nézését, hamar megszabadulnak a nyugdíjuktól, de beválnak náluk az utaztatásos eladási praktikák is!
Macskaszem
@Kőagy: @Őrnagy: Ez így van, Orbán Balázs éppen a napokban dicsekedett vele, hogy pontosan így manipulálják az ilyen idiótákat mint te meg a sikari macska, meg a többi idióta.
csak úgy....
az angolokat boriszék baxták át a magyarokat 0rbánék fogják,de szerintem megérdemlik! míg ilyen buta faxok lézengenek magyarországon mint @Őrnagy: kis tehen,shikari,macsska,csizmás ...stb. nem is érdemeltek jobb sorsot!
csak úgy....
@KisTehen: kevesebb kábszert te kretén mert beledöglesz!
sunoge
Aki ma Magyarország gazdasági és geopolitikai helyzete mellett a EU kilépésről vízionál, az súlyosan ostoba. Ha a NER-től kapja a nagy lét, még akkor is, mert abban az esetben az sem lesz oly nagy, és hamarosan kockáztatná a lámpavasos hercehurcát, ha meg a piacról él, akkor elég ha áttelepül pl.Albániába, nyomorogni tud majd ott is, mi meg elleszünk nélküle.
ómió
Akkor, ezek direkt "népszavaztak hibásan"?
sunoge
@KisTehen: Mert a puhos barátod azt mondta, hogy nem azt nézzétek mit mondok, hanem hogy mit teszek. No és látjuk mit tesz a haverod.
sunoge
@ómió: Némileg többen voltak akkor a kilépés mellett szavazók, akik közül sokan végig sem gondolták, vagy téves infók (pl. csúnya kelet-európai munkavállalók) alapján hozták meg a döntésüket. Tehát nem jól vagy rosszul szavaztak, hanem csak egyszerűen szavaztak, de a következmények tükrében rájöttek, hogy rossz döntés volt. Nem olyan bonyolult.
Namely
Még mielőtt rákattintottam a cikkre, tudtam, hogy hazudik a cím, és láss csodát, igazam lett :D
Cím:
"Szinte az összes brit hibának tartja a kilépést az EU-ból"
Alcím:
"csaknem az összes nagy-britanniai választókörzetben hibának tarja a szavazásra jogosultak többsége a kilépést az Európai Unióból."
Tehát mégcsak nem is az összes választókörzetben :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ipari hazudozás, propeller a neved
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
neverland
Az akkori lánglelkű szélsőjobbos politikusok jól átbaxták a népet, de így is csak közel 4% volt a különbség, ami egy ilyen sorsfordító kérdésnél nagyon karcsú!

@Őrnagy: Nyugtával dicsérd a napot...
Namely
@neverland: ki szélsőjobbos a kampány nagy figurái közül? Persze tudom, a szóhasználatodban a "szélsőjobbos"=
"nem a globalista vállalati érdekeket néző" egyenlőség szerepel.
Peller Anikó
@KisTehen: 9:53, Ehhez már tényleg csökkentértelműnek kell lenned, műűűű.

Nem mindegy ha valaki beszél róla, vagy minden megszólalásában azt ordítja amit az irodából küldenek neki sikari.
neverland
@Őrnagy: Ez akkor mi? Manipuláció. A hatalomittas orbán ezt sem az ország érdekében teszi, hanem a saját érdekében!

Orbán: Én nagyon sokat tanultam Alijev elnök úrtól, hogyan kell jól vezetni egy országot

444.hu/2023/01/31/orban-en-nagyon-sokat-tanultam-alijev-elnok-urtol-hogyan-kell-jol-vezetni-egy-orszagot?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=orban-en-nagyon-sokat-tanultam-alijev-elnok-urtol-hogyan-kell-jol-vezetni-egy-orszagot
neverland
@Namely: Egy tévedés, hogy Amerika akarta a Brexit által meggyengíteni az EU-t. És bezony, nyugaton a szélsőjobboldal szereti, isteníti valami fura oknál fogva Oroszországot és Putyint. Ez... beteg!

www.politicalcapital.hu/hirek.php?article_read=1&article_id=385
simmering73
@KisTehen: 9:37 Ezt tudják meg a rendőrök, hogy füvezel.
Namely
@neverland: "Egy tévedés, hogy Amerika akarta a Brexit által meggyengíteni az EU-t. "
Ennek mi köze a szélsőjobboldalhoz? Semmi.
"És bezony, nyugaton a szélsőjobboldal szereti, isteníti valami fura oknál fogva Oroszországot és Putyint. Ez... beteg!"
Ennek mi köze az állításodhoz? Semmi. A kérdésre válaszolj. A kampányban ki volt szélsőjobboldali? Tudom, hogy a polkorrekt diskurzus szerint csak elég kijátszani a "szélsőjobboldal" kártyát, és az mindent visz, és kérdéseket feltenni utána nem ér, de velem melléfogtál, mert engem ez nem érdekel.
neverland
@Namely: Hogy van az, hogy rajtad és pár hozzad hasonlón kívül (ti vagytok a kétharmad - páran) mindenki érti a nyilvánvalót?
Havanagi
Nehogy már geci döntsön a nép helyett!!!
Dr. Proktor
@KisTehen: ... csak ha melletted épülne! Másnak meg dögöljön meg a lova, mi?
Namely
@neverland: "Hogy van az, hogy rajtad és pár hozzad hasonlón kívül (ti vagytok a kétharmad - páran) mindenki érti a nyilvánvalót? "
Hogy van az, hogy amikor nyilvánvalóan azt sem tudjátok, mit beszéltek, és valaki visszakérdez, azonnal hablatyolni kezd minden hozzád hasonló?
Lepényleső
Ebből a hülyék is tanulhatnak,- de mi nem fogunk,mert a "demokrácia nem a nézők sportja!",
mi pedig csak nézünk mint a moziba,- bejelentésekre,nap mint nap,- mint borjú az új kapura?
teuton
@Maccska: Herelt Kandur, mifele ANGOL szagertö vagy te, hogy megitelheted, mennyire volt elönyös az angoloknak a kilepes??? Te azt sem tudod, hol van Anglia a terkepen! Bezzeg az angolok most kezdik el erezni a penztarcajukon es a nyugdijasok a nyugdijukban, hogy mit jelentett nekik a Brexit, minden dragabb lett, es nem a haboru es nem a szankciok, hanem mar elötte, a VAM miatt!!! Skocia pedig kia kar lepni es az EUhoz csatlakozni! Neha a hülyeknek is megjön az esze, de ez nem vonatkozik a fidesz gyapjasaira... MOon is indithatna barki nepszavazast a kilepesröl, miert nem teszed meg TE vagy a migatyankosok???
ómió
@sunoge: Hogy ne olyan bonyolult legyen, ahhoz - a példából is látszik - szavazni mindig a tárgyat végiggondolva kellene!
Németh István
@namihami: @teuton: @Maccska:@Lepényleső: @Peller Anikó:@simmering73: @Dr. Proktor: >> ti voltaképpen szellemileg egy a szarkukac szintjén mozgó képességekkel rendelkező, ténylegesen feleleges élőlények vagytok!
A sok mindenféle nemzetellenes mi több a magyar nemzet ellenes megnyilvánulásaitok arra ösztönöznek, hogy szerkesszek nektek egy az aljassági csúcsdöngető tevékenységeitekhez egy érdemérmet! Nagy valószínűséggel >> a nyilaskereszt-körbevéve töviskoszorúval tehénfostos szallagágyban lesz a kitűzendő elismerésetek!
De csak azért mert tudjátok és terjesztitek mint prémium feladatot, hogy > az usa-nató takarodjon Európából, az Eu ocsmány nemzetgyilkos vezetése a börtönbe - akasztásilag!
Dr. Proktor
@KisTehen: A demokrácia nem szar, csak a szarnak az...
Yoda69
Ideje lenne kiirni egy nepszavazast a brtteknek, hogy akarnak-e az Unio tagja lenni. Szerintem az EU tart karokkal varna az angolokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.