Horvátország az elkövetkező időszakban kifizeti a Mol Nyrt.-nek a nemzetközi választottbíróság által meghatározott 235 millió dollárt, a kormány már elkülönítette az összeget a költségvetésben – mondta Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter a horvát közszolgálati televízió szerda esti híradójában.

Horvátország kifizeti a Mol Nyrt.-nek a nemzetközi választottbíróság által meghatározott összeget
Fotó: A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik fővárosi üzemanyagtöltő állomása a főváros XIII. kerületében a Váci úton, a Duna Plaza bevásárló- és szórakoztató komplexum parkolóháza mellett. MTVA/Róka László

Erről szerdán az INA-val foglalkozó tanácsadói testületben hoztak végső döntést, miután megvitatták azokat a jogi jelentéseket, amelyeket horvát jogi szakértők készítettek a kormány kérésére

- tette hozzá.

Kiemelte:

a kapott dokumentumok szerint Horvátország még 2003-ban lemondott arról, hogy a horvát bíróságok határozzanak a Mol és a horvát kormány között kötött megállapodásról. Erről csak a nemzetközi választottbíróságok dönthetnek

- mondta.

A Mol 2013 végén nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

A horvát kormány válaszul 2014 elején fordult az ENSZ égisze alatt működő UNCITRAL-hoz.

A horvát álláspont szerint ugyanis a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

A döntőbírósági határozat után Andrej Plenkovic horvát kormányfő 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

Zágráb ezt követően 2022 februárjában kezdeményezte a Svájci Szövetségi Legfelsőbb Bíróságnál a 2016-ban az UNCITRAL által a Mol és Horvátország közötti ügyben kihirdetett ítélet felülvizsgálatát. Felülvizsgálati kérelmét Horvátország a horvát Legfelsőbb Bíróság 2021-es elmarasztaló ítéletére alapozta.

2022 júliusában az ICSID az UNCITRAL-ítélettel megegyező végkövetkeztetésre jutott: Horvátország ebben az eljárásban sem tudta bizonyítani a korrupciós vádakat, az ügy koronatanúját pedig teljesen hiteltelennek minősítette a választottbíróság. A washingtoni ICSID eljárás kilencéves időtartama alatt több tucat tanú kihallgatását és több tízezer oldal iratanyag megvizsgálását követően az ítélet egyhangú bírói szavazással született. A korrupció hiányának megállapításán túlmenően az ICSID a Mol javára a horvát kormány 2014-es gázpiaci intézkedéseivel összefüggésben (késedelmi kamattal együtt) 235 millió dollár kártérítést is megítélt.

A Mol 2003-ban, az INA privatizációja során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban. 2009-ben a magyar olajtársaság megállapodást kötött a horvát kormánnyal, ezzel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. Jelenleg az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisTehen
@jáger laszló: azért, mert a genfi és a nyújorki bíróság így döntött

vagy várjál ... lehet, hogy már azok is fideszesek
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
amortizáltok
na vityátoknak meglesz a gatyára való , lesz miből fizesse az önkormányzatokat, hacsak utkőzben nem landol loloó bácsinál mert lolo lölöa bankára.
Qqberci
@KisTehen: Minő meglepetés: egy ország tiszteletben tartja a bíróság döntését? Amatőrök!...
jáger laszló
Lehet,hogy nagyon buta vagyok,de továbbra sem értem miért ítélte L a 2 bíróság is a horvát államot erre a pénzbírságra!!!???
Milyen indokok alapján!!!???
Vagy csak büntiből!!!???
Ha te érted légy szives világosítsd már fel a buta fejemet!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
SzületHETNE ... egy Horvátországi döntés : / miszerint / Hernádi Zsoltnak " SZEMÉLYESEN... " kellen megjelennie egy akármilyen szerződés aláirása végett Horvátországban. Nem kellene RETÚR jegyet váltania...
Dr. Proktor
Na, ezért kell ügyesebben átadni a kenőpénzt, nem a Gellért téren és a minisztériumban...
terlasz
"Horvátország ebben az eljárásban sem tudta bizonyítani a korrupciós vádakat"
Bénák, pedig a magyar szereplő garancia arra, hogy volt korrupció.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.