A szövetségesek aggodalommal állapítják meg, hogy Oroszország nem tett eleget a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződés szerinti kötelezettségeinek – jelentette ki az Észak-atlanti Tanács pénteken, azt követően, hogy az Egyesült Államok korábban a megállapodás megsértésével vádolta Moszkvát.

A NATO felszólította Oroszországot: Megsértette szerződéses kötelezettségeit
Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte:

azzal, hogy Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken, megsértette szerződéses kötelezettségeit.

A NATO pénteken közzétett közleményében kiemelte:

az, hogy Oroszország nem hajlandó összehívni a kétoldalú konzultatív bizottság ülését a szerződésben meghatározott időkereten belül, és 2022 augusztusa óta nem teszi lehetővé az Egyesült Államok ellenőrzési tevékenységeit orosz területen, megakadályozza Washingtont abban, hogy a szerződés szerinti jogait gyakorolja, továbbá aláássa az Egyesült Államok azon képességét, hogy megfelelően ellenőrizze, hogy Moszkva betartja-e kötelezettségeit.

A NATO-közlemény hangsúlyozta: az Egyesült Államok betartja az Új START-szerződésben vállalat kötelezettségeket.

Aláhúzták: a szerződés minden állam, köztük a NATO-szövetségesek nemzetbiztonsági érdekét szolgálja, Oroszország mulasztása azonban aláássa a megállapodás életképességét.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy teljesítse a szerződés szerinti kötelezettségeit azáltal, hogy lehetővé teszi az ellenőrzéseket területén, és visszatér a kétoldalú konzultatív bizottságban való részvételhez

- tette hozzá közleményében az észak-atlanti katonai szövetség.

A hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló az Új START-szerződés 2011-ben lépett életbe, 2021-ben pedig öt évre meghosszabbították.

A megállapodás rendelkezik egyebek között a nukleáris robbanófejek maximális számáról is.

A Kreml tavaly augusztusban jelentette be, hogy felfüggeszti a szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. Moszkva a lépést azzal a Washington és szövetségesei által életbe léptetett beutazási szankciókkal indokolta, melyekről Oroszország Ukrajnai ellen indított háborúja nyomán hoztak döntést.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
relatív
A NATO - alapításának okán sem - körén kívül semmiféle hatósági/jogi alapal nem rendelkezik tagjain kívüli államok esetében azok bármiféle tevékenységével szemben, mivel védelmi halmaza a társult országoknak.
Amannyiben a halmazon belüli csoport valamelyikének sérelmét érzékeli, annak mértékében hozhat közös döntést a probléma megoldására, de más országokdöntései/tevékenysége nem tartozik intézkedési körébe.
A nemzetközi megegyezések körében nincs semmiféle ráhatással !
Így bármiféle nyilatkozat részéről hírlapi esemény csupán, így IS értelmezhető csak !
relatív
@relatív: A NATO - nak Oroszországgal nincs semmiféle szerződése, így azt megsérteni sem tudja !
Néro2
Ezek az o-rosszak csak a Nemzethy Nagy Matyar orkjaikat nem sértik meg. Bár ebben azért kicsit bizonytalan vagyok.
Bástya Béla Elvtárs
Az még senkinek nem jutott eszébe, hogy Oroszországot kéne bevenni a NATO-ba?!
Minden gond megszűnne!
relatív
@Bástya Béla Elvtárs: Oroszország - naivan, mert mint védelmi szövetségként értelmezte a szlogenjük alapján - már több évvel ezelőtt kérte felvételét, de ettől a NATO elzárkózott, ami nyilvánvalóvá teszi törekvésüket !!!
A további történetek aztán világossá tették a NATO mai gyakorlati tevékenységét IS.
Bástya Béla Elvtárs
@relatív: Kérte! Meg kellett volna előzni: felajánlani nekik!!! Onnan a nagy központból...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.