A szövetségesek aggodalommal állapítják meg, hogy Oroszország nem tett eleget a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződés szerinti kötelezettségeinek – jelentette ki az Észak-atlanti Tanács pénteken, azt követően, hogy az Egyesült Államok korábban a megállapodás megsértésével vádolta Moszkvát.

A NATO felszólította Oroszországot: Megsértette szerződéses kötelezettségeit
Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte:

azzal, hogy Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken, megsértette szerződéses kötelezettségeit.

A NATO pénteken közzétett közleményében kiemelte:

az, hogy Oroszország nem hajlandó összehívni a kétoldalú konzultatív bizottság ülését a szerződésben meghatározott időkereten belül, és 2022 augusztusa óta nem teszi lehetővé az Egyesült Államok ellenőrzési tevékenységeit orosz területen, megakadályozza Washingtont abban, hogy a szerződés szerinti jogait gyakorolja, továbbá aláássa az Egyesült Államok azon képességét, hogy megfelelően ellenőrizze, hogy Moszkva betartja-e kötelezettségeit.

A NATO-közlemény hangsúlyozta: az Egyesült Államok betartja az Új START-szerződésben vállalat kötelezettségeket.

Aláhúzták: a szerződés minden állam, köztük a NATO-szövetségesek nemzetbiztonsági érdekét szolgálja, Oroszország mulasztása azonban aláássa a megállapodás életképességét.

Felszólítjuk Oroszországot, hogy teljesítse a szerződés szerinti kötelezettségeit azáltal, hogy lehetővé teszi az ellenőrzéseket területén, és visszatér a kétoldalú konzultatív bizottságban való részvételhez

- tette hozzá közleményében az észak-atlanti katonai szövetség.

A hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló az Új START-szerződés 2011-ben lépett életbe, 2021-ben pedig öt évre meghosszabbították.

A megállapodás rendelkezik egyebek között a nukleáris robbanófejek maximális számáról is.

A Kreml tavaly augusztusban jelentette be, hogy felfüggeszti a szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. Moszkva a lépést azzal a Washington és szövetségesei által életbe léptetett beutazási szankciókkal indokolta, melyekről Oroszország Ukrajnai ellen indított háborúja nyomán hoztak döntést.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Az még senkinek nem jutott eszébe, hogy Oroszországot kéne bevenni a NATO-ba?!
Minden gond megszűnne!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
drrotf
Úgy látszik hogy Oroszország nem egy képmutató állam, mert egyszerre nem teszi meg azt , még a látszat kedvéért sem, hogy a nemzetközi szerződéseket is betartsa és háborúzzon is Ukrajnával!
rokker33
Ugyan már az usának és a natonak mennyi fegyvere van? Oroszok nem hülyék nem érdekli őket az a jelentéktelen szerződés az usát sem zavarja a fegyvergyártás folytatódik :) :)
ómió
@KisTehen: Azt, ugyan, nem nézheti meg! "Ki van szankcionálva"!
ómió
Ez a legújabb efftársi ráhazudnivaló!?
surdilloFUJT
@rokker33: @Maccska: @durbincs: ...megjöttek a szarevői a fidessnek!!!A három napihülye ide böfög,lehet,hogy egy gépről,szarrágók!!!
Németh István
Sajnos az elmeroggyantakkal akik a valós tényeket nem képesek felfogni, semmiféle szócsata lehetetlen! Az egymás alázásában kimerülő okfejtések aljas volta undormány szinten eluralkodott ! Azonban lényeges, hogy a világ nyugalma és ezen belül is az Ezrópai földteke nyugalma biztosí-tottá váljék szöükséges hogy az USA-NATO aljas hódító, gyarmatosítani akaró armada Európából eltakarodjon - ha nem teszi akkor az usa vezetésének pusztúlnia kell és ez egyben az amerikai nép pusztulását is magával fogja hozni!! Az Európai unió vezetése takarodjon!!> mint aljas háborús bűnös banda a Börtönbe!
Németh István
A nato egy az usa által felállított katonai, egység, amely a tagországok anyagi támogatásával, majd azok anyagi eszközeinek lenyúlásával területi stratégiai pontok kialakításával készültségbe helyzett a hatalmi akarat érvényesítésére hadra fogható szervezet >> a tagországok esetében bármikor!
Senmmi keresnivalója Európában! Nem egynlő az ENSZ csapatokkal - mellesleg amelynek fenntartása megint csak a tagnemzetektől való bevételére alapozódik!
Tehát az usa-nató armada takarodjon Európából, az eu vezérkara meg tűnjön el a börtönbe! >>menten béke és nyugalom lesz a Föld európai féltekén!
Németh István
Midőn a szovjet csapatok 45 év után elhagyták a szovjet, mára már az orosz föderációs "DE-MARKÁCIÓS VONAL" -on túli részét így az usa-nató szervezetének sincs jogosultsága mostmár 78. éve EURÓPÁBAN A VÁMOT SZEDNI!! érdekes ez a meghülyített németeknek nem is jutott eszébe! Nos az usa-nató csapatok további helyzekedési és területfoglalási taktikát érvényesí-tettek az által, hogy az ukrán illegitim kormányt a pénzguru usa hatalomhajhászok kilóra megvették és igy komoly földterületek és infrastruktúrák felvásárlásával elviekben tulajdonosi helyzetbe kerültek! Nos ezekenek a javaknak a védelmére betelepdtek volna az ukrán földtekére, DE ÉS MIDŐN kisült, hogy a zelenszkíj puccsista barom palira vette őket és nem egy független szuverén állam tulajdonait vásárolták fel a kezdeti nagy buzdításuk egy felörlő háborúba reali-zálódott MÉGPEDIG NEM CSA AZ UKRÁNOK, HANEM EGÉSZ EURÓPA SZÁMÁRA! Lehet ezen elmékedni és anyázni de ha a falra másztok is ez az igazság és az oroszoknak - PUTYIN-NAK TÖK IGAZA VAN!
TEHÁT az usa-nató takarodjon EURÓPÁBÓL, az Eu. vezetése a börtönbe!! MÉGPEDIG >> az alapvető alapító szeződésben foglalt kötelezettségek sorotatos és tudatos korrrupciós érdelektségű megszegése és a háborús bűneik végett!
relatív
A NATO - alapításának okán sem - körén kívül semmiféle hatósági/jogi alapal nem rendelkezik tagjain kívüli államok esetében azok bármiféle tevékenységével szemben, mivel védelmi halmaza a társult országoknak.
Amannyiben a halmazon belüli csoport valamelyikének sérelmét érzékeli, annak mértékében hozhat közös döntést a probléma megoldására, de más országokdöntései/tevékenysége nem tartozik intézkedési körébe.
A nemzetközi megegyezések körében nincs semmiféle ráhatással !
Így bármiféle nyilatkozat részéről hírlapi esemény csupán, így IS értelmezhető csak !
relatív
@relatív: A NATO - nak Oroszországgal nincs semmiféle szerződése, így azt megsérteni sem tudja !
Néro2
Ezek az o-rosszak csak a Nemzethy Nagy Matyar orkjaikat nem sértik meg. Bár ebben azért kicsit bizonytalan vagyok.
Bástya Béla Elvtárs
Az még senkinek nem jutott eszébe, hogy Oroszországot kéne bevenni a NATO-ba?!
Minden gond megszűnne!
relatív
@Bástya Béla Elvtárs: Oroszország - naivan, mert mint védelmi szövetségként értelmezte a szlogenjük alapján - már több évvel ezelőtt kérte felvételét, de ettől a NATO elzárkózott, ami nyilvánvalóvá teszi törekvésüket !!!
A további történetek aztán világossá tették a NATO mai gyakorlati tevékenységét IS.
Bástya Béla Elvtárs
@relatív: Kérte! Meg kellett volna előzni: felajánlani nekik!!! Onnan a nagy központból...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.