A tavalyi nagy emelkedés után csökkenésnek indult a földgáz ára Németországban, és egyre kevésbé valószínű, hogy a vezetékes orosz szállítások kiesése gondot okoz az ellátásban a következő télen – írta pénteken a Die Welt.

Az energetikai és vízgazdálkodási vállalatok szövetségének (BDEW) kimutatása szerint a földgáz tőzsdei árának csökkenése a fogyasztók körében is kezd érezhetővé válni.

A németeknél olyannyira nem probléma az orosz nyersanyag hiánya, hogy csökken a gáz ára, pedig a háború kezdetén komoly volt a kitettségük

Fotó: 123RF.com

A nagykereskedelemben "az árhelyzet hosszabb távú enyhülésének jelei mutatkoznak", mégpedig több éves távlatban is, és már több lakossági szolgáltató is csökkentette az árait. Az évente legfeljebb húszezer kilowattórának megfelelő mennyiségű földgázt fogyasztó háztartások számára elérhető kilowattóránkénti átlagár így 18,15 centre süllyedt a tavalyi utosó negyedévben regisztrált 20,04 centről – tájékoztatta a lapot a legnagyobb ágazati érdekképviselet.

A mintegy 23 milliárd köbméter kapacitású – az EU gáztároló kapacitásának negyedét kitevő – németországi földgáztárolók üzemeltetőinek szakmai szervezete (INES) szerint a vezetékes orosz gáz kisesése ellenére egyre valószínűbb, hogy a következő télen sem lesznek ellátási gondok, és október elejére ismét sikerül elérni a 100 százalékos töltöttségi szintet.

Az időjárás alakulását előrejelző modellszámítások alapján előfordulhat, hogy az idei tél hátralévő szakasza az átlagosnál enyhébb lesz, aminek hatására csupán a 70 százalék körüli szintre süllyed a tárolók töltöttsége a jelenlegi bő 75 százalékról. Átlagos időjárással számolva 47 százalékra csökkenhet a töltöttség április végére.

Akárhogy is alakul a helyzet, az idén várhatóan jóval kedvezőbb feltételekkel lehet beszerezni földgázt, mint tavaly, amikor a szövetségi kormány nagyszabású vásárlásai hozzájárultak ahhoz, hogy a nagykereskedelmi ár időnként a megszokott szint több mint tízszeresére emelkedett. Az idén sokkal olcsóbban lehet gondoskodni a felhasznált gáz pótlásáról, például aukciós mechanizmusok alkalmazásával – mondta a Die Weltnek Sebastian Bleschke, az INES ügyvezetője, hangsúlyozva, hogy van mód a tárolók "költséghatékony" feltöltésére.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt Németország a földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból. Moszkva a háború kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd beszüntette a Németországba irányuló exportot, annak ellenére, hogy a háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések nem érintik a földgázkereskedelmet.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával 2022 szeptembere volt az első hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

A kormányzati adatok szerint az orosz import kiesését sikerül ellensúlyozni a diverzifikációval, új beszerzési források bevonásával. Az első számú importpartner – azaz Oroszország – helyére Norvégia lépett, és alig egy év alatt felépítették az ország első három tengeri terminálját, amely cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas.

Mind a három úgynevezett úszó terminál, amelyek legfőbb eleme egy különleges hajó, hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvény (floating storage and regasification unit – FSRU). Ezen a hajón alakítják gáz halmazállapotúvá a tartályhajókon érkező LNG-t, hogy betáplálhassák a szárazföldi vezetékrendszerbe.

A berlini vezetés tervei szerint három tengerparti LNG-terminált is építenek majd. Ezek a beruházások legkorábban 2025-ben vagy 2026-ban készülhetnek el. A szövetségi kormány 2022 tavaszán, röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás után határozta el az LNG-terminálok fejlesztését, hogy felszámolja Németország függőségét az orosz földgázimporttól.

Forrás: MTI
Fotó: 123RF.com

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""Látja Pelikán, nem szeretnénk most a helyükben lenni!""
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
""Látja Pelikán, nem szeretnénk most a helyükben lenni!""
Törölt Nick
A németek már éhenfagytak, sőt Terrorházy Mária szerint már nem is léteznek. Csoda, hogy nem kell nekik gáz?
namihami
@Maccska: 17.03: És ami 150-200.000 forint havi jövedelem (kivéve a Dunától keletre eső részen-ott még sokszor annyi se), az odakint 3-3,5.000 Euro! (szorozd meg 400-zal) És az az egyéb megélhetés is (a jövedelmeink összehasonlításában) alacsonyabb!
Hoppácska...
Törölt Nick
@Maccska: Mi drágább, az a gáz, amit olcsóbban vettek mint Szargyártó meg a gazdája? Birka, magadnál vagy?
csak úgy....
@Maccska: és magyarország már lehagyta németországot! :) te isten barma!
Aki Én
@Maccska: ne hazudozz buta tetű.
Családodat hülyítsd, te agyhalott balfasz!
Németh István
Ti fingagyuak mit tudtok ti a politikáról, a stratégia, taktika dolgairól?? Olyan hülyék vagytok mint a segg. A történéseket látjátok aztán vagy élvezitek vagy nem - a kormány ellen-drukkerkodtok - aztán annayi eszetek sincs, hogy az adott helyzetek előidézhető ok-okozatainak eredőit keressétek!
Na ebből áll össze a kretén mocskos fajtátok tehát a büdös rohadt kurva anyátokba takarodjatok!
A lényeg, hogy az usa-nató szemetek takarodjanak európából, az Eu. vezetése a börtönbe - akasztásilag!
Aki Én
Agyhalottak figyelem!
2023. január 25.
,,Más országoknál is sokkal drágábban kapja az orosz gázt Magyarország"
,,Mostanra teljesen egyértelművé vált, hogy nemzetközi összevetésben is kifejezetten drágán érkezik Magyarországra az orosz gáz. A kedvezőtlen árakat néhány hónapig még lehetett a szerződéses különbségekkel magyarázni, mostanra azonban kiderült, hogy hosszútávon is mi fizetjük a legtöbbet. "

g7.hu/penz/20230125/mas-orszagoknal-is-sokkal-dragabban-kapja-az-orosz-gazt-magyarorszag/
Aki Én
,,Tavaly márciustól októberig 15%-kal érkezett drágábban az orosz gáz Magyarországra az adatot közlő uniós tagállamok átlagánál, a teljes 2022-es évre pedig közel 30 százalékos volt a különbség"
namihami
@Maccska: 17.20: Nem arról van szó, hogy nem DRÁGULT! De, drágább lett, csakhogy (és több, családi, baráti visszajelzés alapján bátran mondhatom), ez nekik 3-4-5%-os rezsidrágulást jelentett! Németországban és Hollandiában is---konkrét tények alapján! Csak ez a mérték messze elmarad az itthoni rezsiUGRÁShoz képest. Persze, nem örülnek neki, de azt csak a magyar KESMA tudósítások szeretnék beledumálni azokba, akik nincsenek tisztában a kinti helyzettel, hogy ez ""brutális"" drágulást jelentett! A fizetésekhez képest messze nem annyira ""drága, mint azt nap mint nap halljuk a hivatalos médiától. Az pedig végképp duma, hogy odakinn fáznak vagy nem fürdenek az emberek. Évtizedes tapasztalataim alapján bátran ki merem jelenteni, hogy takarékoskodnak úgy a vízzel, mint az energiával. De ez már évtizedek óta így volt és most sem állt be gyökeres változás! (pl a fürdés ott a legritkább családokban jelent kádat, a zuhanyozással ellentétben)
Ez a vidéki fideszfanoknak elrettentő lehet, de csak azok hiszik el, akik ezt és csak ezt látják-hallják minden hivatalos médiumból!
Gyurka80
@namihami: Ahhoz mit szólsz, hogy 12 éve ugyanannyit fizetek a gázért és az áramért okostojás!
teuton
@Gyurka80: Hazudni barmit lehet, mutatsd a szamlat! Mert ugye a gaz es aram ara azota jo sokat emelkedett! Persze ha a 2 szobas lakasbol a kutyaolba költöztel, akkor csökkenhetett is a szamlad, gyakorlatilag nullara... Egyebkent meg 1 kerdes: 12 evvel ezelött mennyit fizettel pl. a kenyerert, tejet, dizelert es etolajert???
namihami
@Gyurka80: 23.35: Mekkora lakásban élsz? Okostojás, ha neked elég a 35 m2, akkor elég lehet. Mi 170 m2-en élünk (az egyik gyerek már elköltözött), így a Viktor-szint nálunk kevés. Pedig szigetelt a ház (12 cm) és műanyagok a nyílászárók. És szerencsére, az elektromosság korszerűsítésébe nem kezdtünk bele, mert azokat, akik megcsináltatták, a Kmalac (mint szokta), most is jól megszopatta!
namihami
@Gyurka80: és még annyi: jó neked! De hogy kapcsolódik ez ahhoz, amit macska 17.20:-as kommentjéhez írtam?
teuton
@Maccska: Hülyegyerek, mi kerül MOon 3 centbe? Egyebkent elarulom neked matekzseninek, hogy teljesen mindegy, mi mennyibe kerül, összehasonlitani csak azt lehet, hogy mennyit kell erte dolgozni!!! Na akkor vegyük pl. mennyit keres egy 1. osztalyos szakmunkastanulo: Nemeotszagban havi 410ezer ft-ot. MOon??? Akkor szamoldd ezt at pl. gazra, de nem nem a lagelacsonyabb, hanem atlag arral!!! NOban mindenki ugyanannyit fizet, il. csak attol függöen, hogy melyik szolgaltatonal van, az arat a vilagpiaci ar es a verseny szabalyozza, most pl. csökkent! MOon is??? A nemet szomszedom egy 2szbas 50m2es lakasban gazert (fütes+fözes+melegviz) 4 orai minimalbert fizet havonta (atlagoraberben szamolva 2,7 ora!). MOon mennyi az annyi??? Elelmiszert nezve -a fizetes függvebyeben- majdnem minden fel/harmadaba kerül, es korlatlanul vasarolhato! A cukorot most ertekeltek le, aki 10 kilot vesz, annak olcsobb!!! A naprafprgoolajbol a minimaloraberböl 6 litert lehet venni! MOon az is 3 cent???
Gyurka80
@teuton: Aki a német béreket hasonlítja a magyarhoz. annak nincs ki a 4 kereke!
Gyurka80
@teuton: Nézd meg a számládat idióta. Nem csökkent a fogyasztásom, csak átlagból kijövök!
ómió
Na, ugye! Pedig Ursula "potom" 32 milliárd m3 gázhiányt jósolt idénre Európának, de efftársiasan úgy tűnik, minél nagyobb lesz a hiány, annál "ócsóbb" lesz nyugaton a gáz! Az "efftársi piac" má' csak így "műkszik"!
namihami
@Gyurka80: 09.18: De akkor az árak összevetése se ad helyes eredményt!
teuton
@Gyurka80: Aki a magyar arakat hasonlitja a nemet arakhoz, annak 1 kereke sincs, nemhogy 4! A bereket az arakkal EGYÜTT kell összehasonlitani BAROM, igy müködik az összehasonlito statisztika!!! Hivjak vasarloi kosarnak is, vagyis ugyannanyii munkaert mit lehet vasarolni, vagy visszafele. mennyit kell dolgozni ugyanazert a termekert!!!
Na akkor mondok neked 1 peldat: 1 orai minimalberert vehet egy nemet 6 lliter napraforgoolajat vagy 11 kilo cukrot! Arkucsma meg korlatozas nelkül!!!
Gyurka80
@teuton: Másképpen, aki egy fejlett országot akik kirabolja a többieket , hasonlít Magyarországgal az hülye!
csak úgy....
@Gyurka80: te elszoktad olvasni amiket írsz?
teuton
@Gyurka80: "Másképpen, aki egy fejlett országot akik kirabolja a többieket , hasonlít Magyarországgal az hülye!" Na ki hasonlitgatja össze allandoan a Nyugatot, föleg Nemetorszagot -ami a kancsalmarcsa szerint mar nem is letezik!- MOgal? A fitymaszvezerek! A statisztikai összehasonlitas pedig mindig lehetseges, de csak összehasonlithato, nem egyoldalu szamok/adatok alapjan! Igy vehetnenk azt is peldakent, hogy 1 kilo narancs 60-80 forintba kerül. Persze csak Braziliaban. A fizetesek figyelembe vetele nelkül az arak semmit nem mondnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.