A HUNOR mentőcsapat tagjai vasárnapra virradó éjszaka új munkaterületen dolgoztak. Egy összeomlott ház liftaknáját derítették fel, ahol csak akkor tudnak dolgozni, amikor a nagy munkagépek leállnak, és nem mozgatják a romokat.

Életveszélyes feladatot hajtott végre a HUNOR mentőcsapat

Éjjel-nappal folyik a mentés a kárhelyen. Forrás: HUNOR

A kritikus, katasztrófától számított századik óra után egyre kevésbé reménykednek a helyiek abban, hogy szeretteik előkerülhetnek, viszont a halottak felkutatása és kiemelése ugyancsak fontos – írja Facebook oldalán a HUNOR.

A daruról kötéltechnikával végzett felderítés során a húsz méter magasban dolgozó Fegyverneki Mátét két oldalról is biztosították a túlzott kilengés ellen. A művelet irányítója a gépkezelőt instruálta, ketten a romos területet figyelték. A Hunort egy magyar családi kapcsolatokkal rendelkező török férfi is segíti, aki önkéntesként érkezett a kárhelyre Isztambulból, amint megtudta, hogy felesége országából is érkeznek mentőalakulatok. A férfi a darukezelésre vonatkozó egyezményes jelrendszert is pillanatok alatt elsajátította, hogy az irányító kézjeleit pontosan közvetíthesse.

Antakya éjszakára és hajnalra kísértetvárossá változik, a talpon maradt házakba sem megy vissza senki, aki tud, autóban alszik, pár méterenként tüzeket gyújtanak a szabadban éjszakázók. A mieink láttak olyan házakat is, amelyek látszólag sértetlenek, csak közelről vehető észre, hogy egy vagy két szinttel lejjebb süllyedt. A Hunor bázisát és a terepen lévőket folyamatosan kísérik a török hadsereg katonái. Éjszaka továbbra is csak a magyarok dolgoznak, újabb és újabb szektorokat fésülnek át.

A HUNOR hatodik napja Antakya-ban tartózkodó egységéhez két magyar keresőkutyás csatlakozott, így most már négy kiképzett állattal tudják váltásban keresni a földrengés áldozatait. Szintén a HUNOR munkáját segíti a Budapesti Műszaki Egyetem három építészmérnök statikus szakértője, akik részt vesznek a csapat felderítési tevékenységében. Az ő feladatuk az épület állékonyságát ellenőrizni és felmérni, illetve azt figyelni a mentés során, hogy a vizsgált rom mennyire instabil.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.