Világháborúhoz vezetne, ha Kína szövetkezne Oroszországgal – erről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egy hétfői német interjúban.

Zelenszkij szerint ha ez az egy feltétel teljesül, világháború leszHandout / AFP

A Die Welt című lap hírportálján közölt interjúban az ukrán elnök kiemelte: Ukrajnának fontos, hogy Kína ne támogassa Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban – számol be az MTI.

Mint mondta, valójában azt szeretné, hogy Kína Ukrajna mellé álljon, de nem gondolja, hogy ez "ebben a pillanatban" lehetséges. Az viszont lehetséges, hogy Kína "pragmatikus" álláspontot foglaljon el, hiszen "ha szövetségre lép Oroszországgal, akkor világháború lesz, és Kína tisztában van ezzel".

Elmondta, hogy Kínának Kijev úgynevezett tízpontos béketerve támogatójaként lehet szerepe, mindenekelőtt a nukleáris biztonság garantálásában, az Egyesült Államokkal és az EU egyes tagállamaival együtt.

Kérdésre válaszolva hozzátette: nincsenek arra utaló jelek, hogy Kína katonai segítséget nyújtana Oroszországnak.

Volodimir Zelenszkij kiemelte, hogy Oroszországgal "haszontalan" lenne párbeszédet folytatni, mert Ukrajna nem tudja megváltoztatni az orosz hozzáállást. Oroszországban "úgy döntöttek, hogy elszigetelik magukat a világ többi részétől, és a régi szovjet birodalom újjáépítéséről álmodoznak", ezzel pedig "nem tehetünk semmit". Változás csak az orosz oldalról indulhat, "rajtuk múlik, hogy a kölcsönös tisztelet alapján együttműködnek-e a nemzetek közösségével" – mondta Volodimir Zelenszkij.

Kifejtette: az Oroszország elleni gazdasági szankciók bevezetésekor azzal vádolták Ukrajnát, hogy el akarja szigetelni Oroszországot, holott éppen fordított az összefüggés, Vlagyimir Putyin orosz elnök szigetelte el hazáját a nemzetközi közösségben, méghozzá az Ukrajna elleni háború megindításával – tette hozzá.

Aláhúzta: Vlagyimir Putyin nem éri el célját, "a Szovjetunió újjáépítését".

Sok millió "lengyel nem akarja, hogy orosz csapatok legyenek az országukban", és Vlagyimir Putyin "a szlovákoknak sem fogja tudni megmondani, hogy mit csináljanak", Lettországot, Észtországot és Litvániát pedig nem tudja elfoglalni, és Ukrajnát nem tudja megszállni. "Nem akarjuk, hogy meghódítsanak bennünket, nem akarunk a Szovjetunió része lenni, és nem akarunk az Oroszországi Föderáció része lenni" – fejtette ki Volodimir Zelenszkij, aláhúzva, hogy ezt nemcsak három-négy ukrán mondja, hanem negyvenmillió.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Takarodjatok máá, trollok ! A Zelenszki által mondottak nagyon is megalapozottak, az USA beszólt Kínának, Észak-Korea beszólt az USA-nak, Koreának és Japánnak, valamint Ausztráliának, no meg Angliának, Kína támogatja Észak-Koreát. Namármost, ebből azért szép kis világháború jöhet össze, ha putty bemutat egy kínai repülőezredet, vagy egy tankhadosztályt, vagy akár egy vagy két távolsági rakétaüteget. Mert akkor Kína egyértelműen agresszor lesz (Oroszországot senki sem támadja a saját földjén), amit India sem nézhet majd tétlenül. Mi hiányzik még a világháborúhoz ? Hát nem a ti beleegyezésetek !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@qunta: Ezt komolyan tetszik gondolni?
jáger laszló
Kizártt dolog.mert MO nem szállít fegyvereket sem az oroszoknak,sem az amcsiknak de még a kínaiaknak sem!!Mire mennek ezután magyar fegyver nélkül ezek a felek!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
A péniszvirtuozitás láthatóan jobban megy neki!
nejlontacskó
Na most Igaza van Zelenszkíjnek.
Egyéként, az a zöld pulóver, rá van rohadva???
simmering73
Kínának több esze van, minthogy nyíltan támogassa az agresszort.
NKF
Hogy lehetett ez a nyikhaj Ukrajna elnöke? Egy kis buzi rohadt köcsög!
A saját népét teszi tönkre! A rohadék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.