Az EU jóváhagyta az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot – közölte a Twitteren péntek késő este Európai Unió Tanácsának svéd soros elnöksége.

Az EU jóváhagyta az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot
Fotó: MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / AFP

A közlés szerint a csomag szigorúbb exportkorlátozások tartalmaz a kettős felhasználású termékek és technológiák tekintetében, továbbá célzott korlátozó intézkedéseket a háborút támogató, propagandát és álhíreket terjesztő vagy Oroszország által a háborúban használt drónokat szállító személyekkel és szervezetekkel szemben.

A svéd elnökség hozzátette: az EU tagállamai együttesen az eddigi legerősebb és legmesszebbmenő szankciókat vezették be, hogy segítsék Ukrajnát a háború megnyerésében.

Az EU egységesen kiáll Ukrajna és az ukrán nép mellett. Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg csak szükséges

- hangsúlyozták.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács szombat délelőtti hivatalos sajtóközleményében kifejtette, hogy az újonnan bevezetett intézkedések további kiviteli tilalmakat rendelnek el a kritikus technológiai és ipari árukra,

például az elektronikára, a speciális járművekre, a gépalkatrészekre, a teherautók és a sugárhajtóművek pótalkatrészeire.

Ugyancsak korlátozó végzés vonatkozik olyan építőipari árucikkekre, amelyeket az orosz hadsereg alkalmazhat.

A Tanács közölte továbbá, hogy az orosz védelmi és biztonsági ágazat technológiai fejlesztéséhez hozzájáruló, korlátozás alá eső termékek listájára mostantól új, az orosz fegyverrendszerben használt technológiai termékek kerülnek fel:

drónok, rakéták, helikopterek, valamint bizonyos ritkaföldfémek, elektronikus integrált áramkörök és hőkamerák.

A Tanács határozata további 96 szervezettel bővíti az orosz katonai és ipari komplexumot támogató szervezetek listáját, és ezáltal szigorúbb exportkorlátozásokat vezet be velük szemben.

Megtiltja továbbá az EU-ból exportált kettős felhasználású termékek és technológia Oroszországon keresztül történő tranzitját.

A listára most először kerül fel

hét, pilóta nélküli légi járműveket gyártó iráni szervezet, melyek termékeit az orosz hadsereg többek között a polgári infrastruktúra célbavételére is felhasználta.

Emellett, az uniós tagállamok további korlátozásokat vezettek be az Oroszország számára jelentős bevételt hozó áruk, például az aszfalt és a szintetikus gumi behozatalára.

Ami az orosz nemzetközi dezinformációs tevékenységeket illeti, az tagállamok kezdeményezték további két,

a Kreml által finanszírozott médium, az RT és a Szputnyik arab nyelvű hírcsatornájának műsorszolgálatatási engedélyének felfüggesztését az EU-ban.

A határozat ezentúl korlátozza az orosz állampolgárok lehetőségét arra, hogy bármilyen tisztséget betöltsenek az EU kritikus infrastruktúráit képviselő szervezetek vezető testületeiben. A tagállamok szerint, Oroszország befolyása ezekben a tisztségekben veszélyeztetheti a megfelelő működését, így az európai polgárok számára nyújtott alapvető szolgáltatásokat.

A vagyoni eszközök befagyasztására vonatkozó tilalmak hatékonyságának biztosítása érdekében a Tanács úgy határozott, hogy

részletesebb jelentéstételi kötelezettséget vezet be a szankciók által sújtott személyek és szervezetkre vonatkozóan.

A testület ezenkívül három további orosz bankot és jelentős számú magánszemélyt is feltett a szankciós listára.

Az új szankciós csomag értelmében EU és Oroszország közötti, közvetlenül vagy harmadik országokon keresztül közlekedő magánrepülőjáratok üzemeltetőinek előzetesen értesítést kell adniuk az illetékes nemzeti hatóságoknak.

A vonatkozó jogi aktusokat az EU hivatalos közlönyében teszik közzé.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
0rbán volt az elsö aki lihegve aláírta. :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
vajon hány hasonlóan kirobbanó sikerű csomagot akar még az eu? :))
Philip Marlowe
Vaze! Nem lett volna egyszerűbb és hatásosabb ha egyből mindent szankcionálnak?
Mire ez a darabolgatás?
Vagy csak reklámozgatják magukat, hogy "ők" mennyire "dolgoznak" zukrajnájért...:)))
sgl
ilyen nincs másutt, már rég bukott volna a kormány, hatalom!
97%-al szankcióznak miközben a geczi mindet megszavazta, guruló dollároznak miközben a fidesz és a geczi sokkal többet kapott Sorostól, és ezt megfejeleve még sorosoznak is akit hátba szúrtak fidesz etikusan.
stb.
és az ilyen Holdig érő magas labdát az ellenzék képtelen lecsapni, visszagyűrni a xart.
Tessék mondani akkor ezek debilek???
jáger laszló
A foci csapat pedig 11 főből áll hogy ez is kerek legyen mint a labda!!??..
csak ennyi
barátilag
J,L
ómió
Európa teljes tönkretételéig nem nyugszanak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.