Ukrajna nem mér csapásokat Oroszország területére – jelentette ki szerdán Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, reagálva azokra az orosz vádakra, amelyek szerint Ukrajna drónokkal támadta meg az Oroszországi Föderáció régióit.

Az ukrán elnöki iroda reagált az orosz vádakra: Kijevnek nincs köze az oroszországi dróntámadásokhoz
Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Hozzátette, hogy Oroszországban nő a pánik és folyamatban a szétesés, és "ezek megnyilvánulása az azonosítatlan repülő tárgyak által az infrastrukturális létesítmények ellen elkövetett belső támadások számának növekedése".

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy

kedden robbanások történtek Oroszország krasznodari területén, majd tűz ütött ki egy olajfinomítóban, Moszkva szerint dróntámadások következtében.

Ezen felül kétszáz négyzetkilométernyi légteret zártak le Szentpétervár fölött, és a helyi, pulkovói repülőtér nem fogadott repülőgépeket, miután "azonosítatlan repülő tárgyat" észleltek a város felett.

Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő szerdán "álhírnek" nevezte azt az orosz vádat,

hogy Ukrajna radioaktív anyagokkal készülne bármiféle provokációra.

Korábban Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő jelentette ki, hogy Kijev a Moldovához tartozó szakadár terület, a Dnyeszter-melléknél készül ilyen provokációt végrehajtani.

"Ukrajna szigorúan elkötelezett a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása mellett" hangsúlyozta Nyikolenko, hozzátéve, hogy "az oroszok gyakran másokat hibáztatnak azért, amit ők maguk terveznek".

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Facebookon kijelentette, hogy 2023. március 1-jén Vlagyimir Putyin orosz elnök ötödik nagy vereségét szenvedte el az Ukrajna ellen indított támadás kezdete óta.

Történelmünk legnehezebb telét éltük túl. Hideg és sötét volt számunkra, de elpusztíthatatlanok voltunk

- írta a tárcavezető. Megjegyezte, Ukrajnát partnerei támogatták abban, hogy kitartson , és az EU is nyert, mert "nem fagyott meg orosz gáz nélkül".

A miniszter szavai szerint Oroszország első vereségét akkor szenvedte el Ukrajnában, amikor az offenzíva első perceiben az ukránok nem engedték, hogy "Putyin megbénítsa őket a félelemtől".

A második az volt, amikor meghiúsítottuk az orosz villámháború tervét. Ukrajna nem esett el sem három nap alatt, egy hét, egy hónap és egy év alatt sem, és soha nem esik el

- hangoztatta Kuleba. Szerinte a harmadik vereséget az Oroszországi Föderáció diplomáciai fronton szenvedte el, a negyediket pedig azzal, hogy Oroszország – a hatékony ukrán műveletek és ellentámadások eredményeként – elveszítette Ukrajna megszállt területeinek nagy részét.

Közben szerdán ismét légiriadó volt az ukrán fővárosban, Kijevben.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője közölte az Ukrajinszka Pravdával, hogy a légvédelem lelőtt egy orosz drónt Kijev megye légterében.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.